研究者
J-GLOBAL ID:202001003021130872   更新日: 2024年05月27日

益田 時光

マスダ ヨシミツ | Masuda Yoshimitsu
所属機関・部署:
職名: 助教
競争的資金等の研究課題 (3件):
  • 2022 - 2026 ゲノム編集によるバクテリオファージ特性の改変とLLBファージの応用に関する研究
  • 2019 - 2022 「ファージが守る食の安全」に寄与する学術基盤の構築
  • 2018 - 2022 LLBファージという新たな食中毒細菌制御法の確立
論文 (35件):
  • Cunkuan Shen, Yunzhi Lin, Tahir Noor Mohammadi, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Characterization of novel antimicrobial peptides designed on the basis of amino acid sequence of peptides from egg white hydrolysate. International journal of food microbiology. 2022. 378. 109802-109802
  • Yu Zhang, Hung-Hsin Huang, Luyan Z Ma, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Inactivation of mixed Escherichia coli O157:H7 biofilms on lettuce by bacteriophage in combination with slightly acidic hypochlorous water (SAHW) and mild heat treatment. Food microbiology. 2022. 104. 104010-104010
  • Tahir Noor Mohammadi, Cunkuan Shen, Yuncheng Li, Mahmoud Gamaleldin Zayda, Jun Sato, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Characterization of Clostridium perfringens bacteriophages and their application in chicken meat and milk. International journal of food microbiology. 2022. 361. 109446-109446
  • Khin Zar Linn, Munenori Furuta, Motokazu Nakayama, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Characterization and antimicrobial resistance of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from chicken and pork. International journal of food microbiology. 2021. 360. 109440-109440
  • Hung-Hsin Huang, Munenori Furuta, Takayuki Nasu, Miku Hirono, Jaroenkolkit Pruet, Hoang Minh Duc, Yu Zhang, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Inhibition of phage-resistant bacterial pathogen re-growth with the combined use of bacteriophages and EDTA. Food microbiology. 2021. 100. 103853-103853
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MISC (11件):
  • Mu Fuqin, 益田 時光, 善藤 威史, 小野 浩, 北川 博史, 伊藤 晴夫, 中山 二郎, 園元 謙二. 環状バクテリオシン,ロイコサイクリシンQの生合成に関与するDUF95スーパーファミリータンパク質の機能(2015生物工学論文賞). 生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi. 2016. 94. 2. 71-71
  • PEREZ R.H., 善藤威史, 杉野春貴, 石橋直樹, 井上朋子, 益田時光, 姫野康平, 冨士田浩二, WILAIPUN P., 中山二郎, et al. Enterococcus faecium NKR-5-3が生産する新奇環状バクテリオシンenterocin NKR-5-3Bの構造と生合成機構. 日本乳酸菌学会誌. 2015. 26. 2
  • 善藤 威史, 緒方 詩保, 李 夢〓, 石橋 直樹, 益田 時光, 岩谷 駿, 米山 史紀, 園元 謙二. 2P-090 リーダーレスバクテリオシン、ラクティシンQの生合成および抗菌機構(酵素学,酵素工学,一般講演). 日本生物工学会大会講演要旨集. 2014. 66. 129-129
  • Yoshimitsu Masuda, Takeshi Zendo, Kenji Sonomoto. New type non-lantibiotic bacteriocins: Circular bacteriocins and leaderless bacteriocins. 2012
  • 石橋直樹, 姫野康平, 益田時光, PEREZ R. H., 善藤威史, WILAIPUN P., 中山二郎, 園元謙二. Enterococcus faecium NKR-5-3が生産する多成分バクテリオシン群の生合成機構. 日本乳酸菌学会誌. 2011. 22. 2
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講演・口頭発表等 (68件):
  • ガラクチノール合成酵素遺伝子高発現によるレタスの凍結耐性向上に関する研究
    (日本農芸化学会2019年度西日本・中四国支部合同沖縄大会 2019)
  • 大腸菌におけるバクテリオファージ耐性化機構の解明
    (日本農芸化学会2019年度西日本・中四国支部合同沖縄大会 2019)
  • Antimicrobial Resistance of Campylobacter from meat
    (AFELiSA 2019 International Symposium on Agricultural, Food, Environmental and Life Sciences in Asia, 2019 (The 16th International Joint Symposium between Korea and Japan) 2019)
  • Microbiological assessment of Pangasianodon hypophthalmus fish during processing chain in Mekong Delta, Vietnam
    (AFELiSA 2019 International Symposium on Agricultural, Food, Environmental and Life Sciences in Asia, 2019 (The 16th International Joint Symposium between Korea and Japan) 2019)
  • 溶菌ファージおよび食品添加物によるCampylobacterの制御
    (日本防菌防黴学会第46回年次大会 2019)
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所属学会 (3件):
日本食品衛生学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本食品化学工学会
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