研究者
J-GLOBAL ID:200901062659011038   更新日: 2024年03月14日

佐藤 恭子

サトウ キョウコ | Sato Kyoko
所属機関・部署:
研究分野 (1件): 分析化学
研究キーワード (2件): 食品添加物 ,  Food additives
競争的資金等の研究課題 (2件):
  • 2019 - 2021 食品添加物の安全性確保に資する研究
  • 2004 - 2007 Studies on the improvement of the specificationsof food additives based on international standards
論文 (25件):
  • Naoko Masumoto, Naoki Sugimoto, Kyoko Sato. Proposal for Guidelines on the Notation and Investigation of Scientific Names for the Source of Natural Food Additives in Japanese Standards. Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi). 2023. 64. 2. 78-88
  • Miki Takahashi, Koji Morimoto, Yuzo Nishizaki, Naoko Masumoto, Naoki Sugimoto, Kyoko Sato, Koichi Inoue. Study on the Synthesis of Methylated Reference and Their Application in the Quantity of Curcuminoids Using Single Reference Liquid Chromatography Based on Relative Molar Sensitivity. Chemical and Pharmaceutical Bulletin. 2022. 70. 1. 25-31
  • Naoko Masumoto, Yuzo Nishizaki, Kaori Nakajima, Naoki Sugimoto, Kyoko Sato. Determination of Allyl Isothiocyanate in Mustard and Horseradish Extracts by Single Reference GC and HPLC Based on Relative Molar Sensitivities. Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi). 2021. 62. 3. 73-78
  • Kaname Tsutsumiuchi, Tomozou Toyoshima, Fumiya Hasegawa, Riku Terasawa, Wataru Honda, Minami Sakakibara, Yasuyuki Ishida, Yoshitomo Ikai, Ryo Ishibashi, Kota Furuya, et al. Molecular Structure of Gardenia Blue Pigments by Reaction of Genipin with Benzylamine and Amino Acids. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2021. 69. 13. 3904-3911
  • Naoko Masumoto, Kyoko Ishizuki, Yuzo Nishizaki, Takashi Ohtsuki, Miho Kuroe, Taichi Yamazaki, Masahiko Numata, Hiroshi Matsufuji, Naoki Sugimoto, Kyoko Sato. Determination of Mogroside V in Luohanguo Extract for Daily Quality Control Operation Using Relative Molar Sensitivity to Single-Reference Caffeine. Chemical and Pharmaceutical Bulletin. 2021. 69. 1. 18-25
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MISC (9件):
  • 井手鉄哉, 水田保子, CHO Young-Man, 赤木純一, 増本直子, 杉本直樹, 佐藤恭子, 小川久美子. 2,4-ジメチル-4-フェニルテトラヒドロフランの90日間反復投与毒性試験および異性体存在比の検討. 日本毒性病理学会講演要旨集. 2019. 35th. 90(JA),188(EN)
  • 西崎雄三, 國井成則, 小西良子, 穐山浩, 井原俊英, 加藤尚志, 多田敦子, 杉本直樹, 佐藤恭子. qNMR/LCから求めた相対感度係数を適用したカルミン酸定量分析法の検討. 日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集. 2016. 22nd. 62
  • 阿部 裕, 六鹿 元雄, 河﨑 裕美, 山口 未来, 佐藤 恭子, 穐山 浩. 器具・容器包装の溶出試験における試験溶液調製時の温度制御に関する検討. 日本食品化学学会誌. 2016. 23. 2. 81-89
  • 伊藤 裕才, 石附 京子, 杉本 直樹, 多田 敦子, 秋山 卓美, 佐藤 恭子, 穐山 浩, 合田 幸広. グリチルリチン酸に含まれるグルクロン酸の立体化学の確認. 日本食品化学学会誌. 2015. 22. 1. 32-37
  • 穐山 浩, 佐藤 恭子. 国立医薬品食品衛生研究所 食品添加物等相談センターについて. 国立医薬品食品衛生研究所報告. 2015. 133. 8-12
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学位 (1件):
  • 博士(薬学) (千葉大学)
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