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J-GLOBAL ID:201002273129743750   整理番号:10A0315994

可視および近赤外分光法によるジャガイモの糖成分の非破壊測定

Nondestructive Determination of Sugar Content in Potato Tubers Using Visible and Near Infrared Spectroscopy
著者 (4件):
資料名:
巻: 11  号:ページ: 59-65  発行年: 2010年03月15日 
JST資料番号: L4409A  ISSN: 1345-7942  資料種別: 逐次刊行物 (A)
記事区分: 原著論文  発行国: 日本 (JPN)  言語: 英語 (EN)
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ジャガイモ塊根に含有する糖成分を非破壊で測定するために,可視および近赤外分光を利用した光ファイバによるインタラクタンス法を検討した。得られた試料の近赤外スペクトル(400~1100nm)と化学的定量分析による糖成分の関係から最小二乗法回帰分析により糖含量のキャリブレーションモデルを構築し,2次微分スペクトルとフルクトース,グルコース含量に有意な相関が見られた。本法で,標準誤差が各0.26mg/g,0.46mg/gの予測モデルが得られ,測定法の有効性が示唆された。
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分類 (2件):
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食品の分析  ,  野菜とその加工品 
引用文献 (19件):
  • Y. Umemura; The production, circulation and processing of agricultural products for meeting the consumption needs (in Japanese). Presentation at the 50th Japanese Society of Agricultural Machinery Hokkaido Branch meeting, 76, p. 73(1999).
  • G. Lisinska; Manufacture of potato chips and French fries. “Potato Science and Technology”, G. Lisinska and W. Leszczynski ed., Elsevier, Barking, 1989, pp. 165-232.
  • O. Smith, C. O. Davis; Production, Storing, Processing in potatoes. “Potato processing”, 2nd ed., O. Smith ed, Avi Publishing Company, Westport, CT, 1977, pp. 677-724.
  • J. Y. Chen, H. Zhang, Y. Miao, R. Matsunaga; NIR measurement of specific gravity of potato. Food Sci. Technol. Res., 11, 26-31(2005).
  • G. G. Dull, G. S. Birth, R. G. Leffler; Use of near infrared analysis for the nondestructive measurement of dry matter in potatoes. Am. Potato J., 66, 215-225(1989).
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