Rchr
J-GLOBAL ID:200901034292722630   Update date: Aug. 28, 2020

Matoba Teruyoshi

マトバ テルヨシ | Matoba Teruyoshi
Affiliation and department:
Job title: Professor,Director
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (32): ラジカル捕捉活性 ,  野菜 ,  抗酸化成分 ,  ポリフェノール ,  調理 ,  アスコルビン酸 ,  フリーラジカル ,  活性酸素 ,  抗酸化性 ,  食用油脂 ,  活性酸素消去能 ,  生活習慣病 ,  植物性食素材 ,  インドネシア ,  非破壊分析 ,  抗酸化能 ,  調味料 ,  機能性成分 ,  機能性 ,  嗜好性 ,  食素材 ,  動物性食素材 ,  ポリフェノ-ルオキシダ-ゼ ,  食べ合わせ ,  揚げ調理 ,  タンパク質 ,  ヘキサナール ,  スパイス ,  非破壊合析 ,  還元糖 ,  食品一般 ,  Food in general
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 調理過程におけるフリ-ラジカル消去能の変化
  • 大豆の豆臭生成機構
  • 近赤外分光法による食品の品質評価
  • Changes of Free Radical-Scavenging Activity during Cooking
  • Mechanism of Beany Flavor Formation in Soybeans
Show all
MISC (98):
Books (2):
  • 調理とおいしさの科学
    朝倉書店 1993
  • Science of Cooking and acceptability
    Asakura Shoten 1993
Education (4):
  • - 1972 Kyoto University
  • - 1972 Kyoto University
  • - 1967 Kyoto University
  • - 1967 Kyoto University
Professional career (2):
  • Doctor of Agriculture (Kyoto University)
  • Master of Agriculture
Work history (8):
  • 2006 - 現在 Kansai University of Welfare Sciences
  • 2003 - 2006 Nara Women's University Library
  • 1993 - 2006 Nara Women's University Faculty of Human Life and Environment
  • 2006 - Nara Women's University
  • 1991 - 1993 Nara Women's University
Show all
Committee career (8):
  • 日本栄養・食糧学会 近畿支部評議員
  • 日本調理科学会 全国理事,副会長、会長
  • 日本家政学会 関西支部長,理事、評議員
  • 日本食品科学工学会 理事、西支部長,評議員
  • 日本生化学会 全国評議員
Show all
Awards (1):
  • 1983 - 日本農芸化学会農芸化学奨励賞
Association Membership(s) (6):
日本栄養・食糧学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page