Rchr
J-GLOBAL ID:200901036470028710   Update date: Mar. 14, 2023

Matsuguma Miki

マツグマ ミキ | Matsuguma Miki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (8): 食文化 ,  テクスチャー ,  食品と咀嚼 ,  食嗜好と評価 ,  食と栄養 ,  調理と機能性成分 ,  調理と加工 ,  Cookery Science
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 1993 - 1994 食物アレルギー発症機序に関する形態学的研究
  • 大腸粘膜上皮に及ぼす難消化性多糖類の影響に関する免疫組織化学的・超徴形態学的研究
  • 食文化の研究
  • 食文化の研究
Papers (2):
  • MATSUGUMA Miki. Effects of Papain Treatment on the Texture and Palatability of Chicken Meat. 2012. 39. 1
  • 楠喜久枝, 原孝之, 藤田守, 石田裕, 松隈 美紀, 工藤慶太, 三成由美, 徳井教孝, 田所忠弘, 前川昭男, et al. 柿葉食物繊維の科学的性状と組織学的観察. 日本食物繊維学会誌. 2008. 12. 2. 56-66
MISC (13):
  • Matsuguma Miki, Takahashi Makoto, Wada Koji. Present condition and development of food for elderly persons with chewing and swallowing difficulties. 2012. 59. 19-23
  • Study of meal for the functional disorder of mastication and dysphagia - Effect of papain on microscopic structure of chicken muscle -. Bulletin of Nakamura Gakuen University and Nakamura Gakuen Junior College. 2004. 36. in press
  • Food consciousness as in current Japanese food culture : Emphasis on food culture in the Heian Era. Bulletin of Nakamura Gakuen University and Nakamura Gakuen Junior College. 2004. 36. in press
  • Food for Chenine Difficulty and Dysphaegia -Efflest of Proteindse on Meats and Poultry-. Bulletin of Nakamaura Gakuen University and Nakamura Gakuen Junior college. 2003. 35. in press
  • Ultrastructural and Cytochemical Studies on the Pathuray of Food Allergen in the Small Sntestinal Epithelium of the Sucking-weaning Rats Arally Ad,omostered Pramgekiocl. Bulletin of Nakamaura Gakuen University and Nakamura Gakuen Junior college. 2002. 34. 277-283
more...
Lectures and oral presentations  (4):
  • 学生食堂における食育推進活動の取り組みー第2報ー
    (第59回日本栄養改善学会誌 2012)
  • 学生食堂における食育推進活動の取り組みー第一報ー
    (第59回日本栄養改善学会誌 2012)
  • 栄養士養成課程における環境教育プログラムの開発ー食育推進の意欲作りのためにー
    (2012)
  • 福岡県の行事食・郷土料理の現状ー認知・経験における世代間の比較ー
    (第64回日本家政学会誌 2012)
Education (1):
  • 2010 - 現在 鹿児島大学大学院連合農学研究応用生命科学部食品機能科学専攻博士課程後期入学
Professional career (1):
  • 学士(家政) (中村学園大学)
Work history (6):
  • 2013/04 - 現在 Nakamura Gakuen University
  • 2009/04 - 2013/03 Nakamura Gakuen University
  • 2007/04 - 2009/03 Nakamura Gakuen University
  • 2002/04 - 2007/03 Nakamura Gakuen University
  • 1982/04 - 2001/03 Nakamura Gakuen University
Show all
Association Membership(s) (6):
日本食生活学会 ,  日本調理科学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本臨床電子顕微鏡学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page