Rchr
J-GLOBAL ID:200901038561096410   Update date: May. 20, 2024

Aiba Naomi

アイバ ナオミ | Aiba Naomi
Affiliation and department:
Research field  (3): Home economics, lifestyle science ,  Immunology ,  Nutrition and health science
Research keywords  (6): dietary behavior science ,  Noncommunicable disease ,  Immunology ,  School lunch ,  Nutrition Education ,  SHOKUIKU
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2019 - 2023 ナッジを活用したカフェテリア方式の大学学生食堂における食環境整備とその効果検証
  • 2019 - 2022 栄養教諭による学校給食の献立作成と給食を教材とした給食時間の食育展開に関する研究
  • 2016 - 2020 Development of oral function and nutritional care for low vision elderly through cooperation with medical welfare
  • 2014 - 2019 Examination of characteristics of breakfast skippers with different attitudes toward eating breakfast
  • 2016 - 2019 栄養教諭導入による学校給食を活用した食育展開のありかたに関する研究
Show all
Papers (101):
  • 土元麻未, 吉田三千代, 鎌田理恵, 宮崎律子, 小野真優子, 中西智美, 児玉むつみ, 中馬和代, 榊順子, 金田雅代, et al. 学校全体で噛むことに関する指導を推進・充実させるための方策. 2023. 7. 33-39
  • Naomi Sakuma, Naomi Aiba, Hidenobu Takao, Ryosuke Katayama. Creation and effectiveness of an annual instructional dietary education(Shokuiku)in elementary schools to provide mastication education throughout a year -An examination after mastication practice utilizing Japanese cuisine(Washoku) school lunch. Journal of The Japan Dietetic Association. 2022. 65. 11. 619-627
  • 大西卓子, 安岡あゆみ, 宮武千津子, 大平美佳, 薮内咲希, 藤本麻由, 赤松美雪, 村井栄子, 金田雅代, 饗場直美. 小学校における学校給食献立の食塩量の実態について(第2報). 栄養教諭食育研究会誌. 2022. 6. 59-64
  • 角田まゆ, 宮岡愛子, 大石ひとみ, 古川あずさ, 松浦佐代子, 酒井美恵子, 岩田緑, 金田雅代, 饗場直美. 小・中学生の朝食における副菜摂取と料理体験との関連. 栄養教諭食育研究会誌. 2022. 6. 45-51
  • 山下由美子, 川原昌士, 藤田浩子, 斎藤七絵, 伊藤裕子, 臼田典子, 遠山致得子, 金田雅代, 饗場直美. 新型コロナウィルスによる休校後の学校給食の実態. 栄養教諭食育研究会誌. 2022. 6. 29-36
more...
MISC (23):
  • 饗場 直美. 【いま、子どもの「食」を考える】現代の学校給食にみられる献立内容の変化. 保健の科学. 2019. 61. 10. 662-666
  • 新妻祐美, 服部恵未子, 井間眞理子, 酒井良枝, 小泉弘子, 近内千由里, 齋藤明美, 志賀敦子, 丹有希乃, 横田みえ子, et al. 小中学校教職員の食育への意識と食に関する指導の現状. 栄養学雑誌. 2019. 77. 5 Supplement
  • Akemi Morita, Jun Yasukawa, Nobuhisa Kawashima, Naomi Aiba, Motohiko Miyachi, Shaw Watanabe. ASSOCIATIONS OF STRESS MANAGEMENT WITH METABOLIC SYNDROME IN JAPANESE -SAKU COHORT STUDY-. ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM. 2017. 71. 1010-1010
  • Makiko Nakade, Naomi Aiba, Akemi Morita, Motohiko Miyachi, Kijo Deura, Shaw Watanabe. ASSOCIATIONS OF WAIST-TO-HEIGHT RATIO WITH EMOTIONAL EATING, IRREGULARITY OF EATING, EATING FAST, EATING UNTIL FULL, EXTERNAL EATING AND MAKING ENVIRONMENT TO PROMOTE EATING IN JAPANESE ADULTS. ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM. 2017. 71. 905-906
  • 横田みえ子, 酒井良枝, 井間眞理子, 小泉弘子, 近内千由里, 斎藤明美, 川本輝子, 金田雅代, 饗場直美. 福島県の栄養教諭制度導入からの学校給食献立の変容. 栄養学雑誌. 2016. 74. 5 Supplement
more...
Books (7):
  • 国民の栄養白書2016-2017年版
    日本医療企画 2016
  • 栄養教諭論II
    建帛社 2013
  • 高齢者用食品の開発と展望
    シーエムシー出版 2012
  • 栄養教育論演習
    建帛社 2012
  • 食事指導のABC
    日本医事新報社 2008
more...
Lectures and oral presentations  (74):
  • カフェテリアでの野菜摂取促進のためのソーシャルマーケティングを活用したアプローチの検討
    (第70回日本栄養改善学会学術総会 2023)
  • バランスよく食べる児童の育成に向けた食育の実践(1)
    (第70回日本栄養改善学会学術総会 2023)
  • 小学生の保護者の噛むことを中心とした食育に関する意識と指導の実態
    (第70回日本栄養改善学会 2023)
  • エビデンスに基づいた指導における研究の進め方
    (令和5年度島根県小中学校栄養教諭研究会夏季研修会 2023)
  • Citizens’ movement to promote comprehensive health education through Shokuiku (food and nutrition education) ~ 18 Years of Shokuiku~
    (2023)
more...
Education (3):
  • 1983 - 1987 The University of Tokushima
  • 1981 - 1983 The University of Tokushima
  • 1977 - 1981 Notre Dame Seishin University
Professional career (1):
  • 医学博士
Work history (5):
  • 2011/04 - 現在 Kanagawa Institute of Technology Faculty of Health and Medical Sciences
  • 2006/04 - 2011/03 国立健康栄養研究所 栄養教育プログラム 食育プロジェクトリーダー・栄養教育プログラムリーダー(2008.3~)
  • 2002/04 - 2006/03 国立健康栄養研究所 応用栄養学部 主任研究員
  • 1987/04 - 2002/03 国立公衆衛生院(現:国立保健医療科学院) 栄養生化学部 研究員・主任研究官(1994~)
  • 1991/06 - 1993/05 Massachusetts Institute of Technology
Association Membership(s) (6):
JAPAN SOCIETY OF METABOLISM AND CLINICAL NUTRITION ,  JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  The Japanese Biochemical Society ,  Japanese Society for Immunology ,  Japanese Cancer Association
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page