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J-GLOBAL ID:200901046591951970   Update date: Jan. 30, 2024

Arata Mariko

アラタ マリコ | Arata Mariko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (4): Foreign language education ,  Cultural anthropology and folklore ,  Local studies ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (10): glocalization ,  Sundanese ,  halal ,  Indonesia ,  Linguistic Anthropology ,  Area Study ,  Food Culture ,  Cultural Anthropology ,  日本語 ,  インドネシア語
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2015 - 2018 Correlates of Halal Food Consumption Behaviors among Muslim Minorities:A Comparative Study of East Asia and Western Europe
  • インドネシアにおける新中間層のキャリア女性のライフスタイルの変容 -食生活を中心として-
  • インドネシア・スンダの食文化の言語人類学的研究
Papers (10):
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MISC (1):
  • ARATA Mariko. Panel P086 ‘Food culture and food business’ , Inter-Congress of International Union of Anthropological and Ethnological Studies,. Inter-Congress of International Union of Anthropological and Ethnological Studies. 2014. 1741. 79-81
Books (13):
  • 『食のハラール入門 今日からできるムスリム対応』
    講談社 2018 ISBN:9784061398498
  • 石毛直道・赤坂憲雄編『フィールド科学の入り口 食の文化を探る』
    玉川大学出版部 2018 ISBN:9784472182068
  • 朝倉敏夫・井澤裕司・新村猛・和田有史編『食科学入門 食の総合的理解のために』
    昭和堂 2018 ISBN:9784812217054
  • 『文化を食べる、文化を飲む -グローカル化する世界の食とビジネス』、
    ドメス出版 2017 ISBN:9784810708325
  • 櫻田涼子・稲澤努・三浦哲也編『食をめぐる人類学 飲食実践が紡ぐ社会関係』
    昭和堂 2017 ISBN:9784812216101
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Lectures and oral presentations  (59):
  • フードサービスにおける外国人対応~宗教およびアレルギーによる禁忌食材の情報開示~
    (「京の食」ブランド推進プロジェクト ムスリム対応勉強会 2018)
  • Serving foods to Muslims in restaurants in Japan----How Southeast Asian halal certification standards are affecting food industries in Non-Muslim countries?"
    (Rethinking Halal: Genealogy, Current Trends, and New Interpretations 2018)
  • 食のハラール入門 ~ハラール認証に頼らないムスリム対応とは~
    (情報機構セミナー 2018)
  • ハラール認証に頼りすぎないムスリム対応とは
    (京都次世代ものづくり産業雇用創出プロジェクト 2018)
  • ハラール認証だけではないムスリム対応
    (日本食品工業倶楽部品質保証部会 2017)
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Education (3):
  • - 2005 The Graduate University for Advanced Studies
  • - 1998 Tokyo University of Foreign Studies
  • - 1986 International Christian University College of Liberal Arts Division of Languages
Professional career (3):
  • 教養学士 (国際基督教大学)
  • 言語学修士 (東京外国語大学)
  • 博士(文学) (総合研究大学院大学(総研大))
Work history (17):
  • 2018/04 - 現在 Ritsumeikan University College of Gastronomy Management Professor
  • 2011/09 - 2022/03 武庫川女子大学大学院 非常勤講師(食文化史特論、隔年開講を担当)
  • 2009/04 - 2018/09 Mukogawa Women's University Department of Food Science and Nutrition, Scool of Human Environmental Sciences Lecturer (Food Culture)
  • 2017/09 - 2018/03 Ritsumeikan University College of Law
  • 2015/04 - 2018/03 Ritsumeikan University College of Economics
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Awards (1):
  • 2005 - 総合研究大学院大学賞
Association Membership(s) (6):
Japan Society for Halal Science and Technology(JAHAS) ,  和食文化学会 ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS, Division of Food Culture ,  Japan Association for Indonesian Studies (JAIS)(JAIS) ,  Japan Society for Southeast Asian Studies (JSSEAS) ,  Japanese Society of Cultural Anthropology (JASCA)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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