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J-GLOBAL ID:200901048860470480   Update date: Oct. 04, 2024

Mizunoya Wataru

ミズノヤ ワタル | Mizunoya Wataru
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://lab-navi.azabu-u.ac.jp/va-09/
Research field  (3): Animal production science ,  Food sciences ,  Applied biochemistry
Research keywords  (10): palatability ,  meat quality ,  nuclear receptor ,  muscle fiber type ,  筋線維型 ,  骨格筋 ,  食品 ,  栄養 ,  畜産物利用 ,  食肉
Research theme for competitive and other funds  (19):
  • 2019 - 2023 Analysis of meat taste by focusing on skeletal muscle fiber type
  • 2017 - 2020 Understanding of myofiber-type commitment mechanism and its neutritional control based of muscle stem cell biology
  • 2017 - 2020 What are the objective indicators of meat palatability: correlation between muscle fiber type and metabolites/gene expression
  • 2016 - 2019 Cell-cell comunication in developing skeletal muscle
  • 2014 - 2018 Innovation of novel technology in meat quality regulation by agricultural by-products with PPARdelta agonistic activities
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Papers (98):
  • Sakiho Tanaka, Alaa Elgaabari, Miyumi Seki, So Kuwakado, Kahona Zushi, Junri Miyamoto, Shoko Sawano, Wataru Mizunoya, Kenshiro Ehara, Naruha Watanabe, et al. In vitro immuno-prevention of nitration/dysfunction of myogenic stem cell activator HGF, towards developing a strategy for age-related muscle atrophy. Aging cell. 2024. e14337
  • Yusuke Komiya, Yuka Sakazaki, Tsuyoshi Goto, Fuminori Kawabata, Takahiro Suzuki, Yusuke Sato, Shoko Sawano, Mako Nakamura, Ryuichi Tatsumi, Yoshihide Ikeuchi, et al. Eicosapentaenoic acid increases proportion of type 1 muscle fibers through PPARδ and AMPK pathways in rats. iScience. 2024. 27. 6. 109816-109816
  • Hidemi Misawa, Kai Kamishima, Tenkei Koyama, Lisa Ohgaki, Yuta Morisaki, Tomoyuki Yamanaka, Shigeyoshi Itohara, Shoko Sawano, Wataru Mizunoya, Naomichi Ogihara. Type selective ablation of postnatal slow and fast fatigue-resistant motor neurons in mice induces late onset kinetic and postural tremor following fiber-type transition and myopathy. Experimental neurology. 2024. 376. 114772-114772
  • Alaa Elgaabari, Nana Imatomi, Hirochika Kido, Takashi Nakashima, Shoko Okuda, Yoshitaka Manabe, Shoko Sawano, Wataru Mizunoya, Ryuki Kaneko, Sakiho Tanaka, et al. Age-related nitration/dysfunction of myogenic stem cell activator HGF. Aging cell. 2024. 23. 2. e14041
  • Yusuke Komiya, Shugo Iseki, Masaru Ochiai, Yume Takahashi, Issei Yokoyama, Takahiro Suzuki, Ryuichi Tatsumi, Shoko Sawano, Wataru Mizunoya, Keizo Arihara. Dietary oleic acid intake increases the proportion of type 1 and 2X muscle fibers in mice. Scientific Reports. 2024. 14. 1. 755-755
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MISC (29):
  • 小方雅也, 田邊奏, 三嶋花, 内山淳平, 田原口智士, 水野谷航, 竹田志郎. 食肉製品の腐敗性乳酸菌に対するファージエンドライシンの抗菌効果. 家畜衛生学雑誌. 2023. 49. 3
  • 水野谷航, 竹田志郎, 森川里久, 澤野祥子, 齊藤千佳, 良永裕子. Metabolomic analysis of taste components fraction to characterize meat flavor. 食肉に関する助成研究調査成果報告書. 2021. 39
  • 水野谷 航, 澤野 祥子, 辰巳 隆一, 中村 真子. スポーツと機能性食品 筋線維タイプを変化させる食品成分に関する研究. 機能性食品と薬理栄養. 2020. 14. 3. 140-140
  • Wataru Mizunoya. Relationship between muscle fiber type and meat quality. AGRICULTURAL BIOTECHNOLOGY. 2020. 4. 6. 28-32
  • Wataru Mizunoya. Syokunikunokinsenitaiputoteimiseikagoubutureberunokanrensei. LIVESTOCK TECHNOLOGY. 2020. 781. 12-17
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Patents (1):
Books (2):
  • 身体活動・座位行動の科学-疫学・分子生物学から探る健康
    杏林書院 2016 ISBN:4764411768
  • 運動と栄養と食品
    朝倉書店 2006 ISBN:425469041X
Lectures and oral presentations  (57):
  • 食肉加工におけるEnterococcus faecalisに特異的なファージエンドライシンの殺菌効果
    (日本食品科学工学会大会講演集 2023)
  • 速筋型筋線維に特異的な加齢変化:ECMに結合している筋幹細胞活性化因子HGFのニトロ化・不活化
    (日本筋学会学術集会プログラム・抄録集 2021)
  • 筋原性幹細胞活性化因子HGFのNK1ドメインのニトロ化と機能障害(Nitration and Dysfunction of NK1 Domain of Myogenic Stem Cell Activator HGF)
    (日本筋学会学術集会プログラム・抄録集 2021)
  • 食肉の風味を構成する呈味性化合物群の分画およびメタボローム解析
    (日本畜産学会大会講演要旨 2021)
  • 豚肉の代謝物プロファイル:性別、飼育方式、調理の影響
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2020)
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Education (3):
  • 2002 - 2005 Kyoto University Graduate School of Agriculture
  • 2000 - 2002 Kyoto University Graduate School of Agriculture
  • 1996 - 2000 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都大学大学院農学研究科)
Committee career (8):
  • 2022/06 - 現在 Foods, Editorial board member
  • 2021/04 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与(関東支部)
  • 2021/04 - 現在 日本畜産学会 常務理事
  • 2021/03 - 現在 日本食肉科学会 常務理事,会計責任者
  • 2021/03 - 現在 Agriculture, Editorial board member
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Awards (5):
  • 2022/05 - 日本畜産学会 2022年度 Animal Science Journal Reviewers Award
  • 2019/06 - The Ito Foundation The 4th Ito Foundation Award
  • 2015/05 - 日本栄養・食糧学会 平成27年度日本栄養・食糧学会奨励賞
  • 2010/06 - The 6th International Conference on the Biology, Chemistry, and Therapeutic Applications of Nitric Oxide Travel Award
  • 2010/03 - 日本農芸化学会 2009年 B.B.B.論文賞
Association Membership(s) (5):
日本家畜衛生学会 ,  日本食肉科学会 ,  日本暖地畜産学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本畜産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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