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J-GLOBAL ID:200901051895931871
Update date: Sep. 03, 2024
Yoshii Fumiko
ヨシイ フミコ | Yoshii Fumiko
Research field (4):
Sensitivity (kansei) informatics
, Environmental and pharmaceutical development resources
, Biochemistry
, Science education
Research keywords (7):
odorants, odor molecules
, 香料化学
, アロマテラピー
, 化学教育
, Computational chemistry
, 嗅覚による官能評価
, マイクロスケールケミストリー
Research theme for competitive and other funds (2):
- 2006 - 2008 Analysis of odor information for human by computational chemistry and by olfactory evaluation
- 2005 - 2008 分子構造-匂い相関研究
Papers (31):
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YOSHII Fumiko, UMEKI Miki. Attempt to use panel screening test standard odors for performance check of the gas chromatograph-mass spectrometer with sniffing port. Journal of Japan Association on Odor Environment. 2021. 52. 3. 175-178
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YOSHII Fumiko. Scientific analyses of the flavors and fragrances appearing in the manga "Choukou Syonen Satoru" Part 3 Human olfaction and odors emitted from humans. Memoirs of Beppu University. 2020. 61. 123-125
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YOSHII Fumiko. Scientific analyses of the flavors and fragrances appearing in the manga "Choukou Syonen Satoru" Part 2 Blends of fragrant materials and their efficacy. 2019. 60. 185-196
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YOSHII Fumiko. Scientific analyses of the flavors and fragrances appearing in the manga "Choukou Syonen Satoru" Part 1 Aroma molecules related to "foods or drinks". 2018. 59. 181-192
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YOSHII Fumiko. Analyses of volatile odorants of Cyperus malasccensis Lam. using GC-MS-Olfactometry. Memoirs of Beppu University. 2017. 58. 137-146
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MISC (15):
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吉井 文子. 情報化学を利用した香料素材と調合香料の開発の可能性. コスメティックステージ. 2019
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吉井 文子. 香りと分子の相関性解明に重要な特徴 -分子の柔軟性と電子構造-. 香料. 2019. 282. 41-49
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吉井文子. シチトウの香り成分の分析とその活用方法の検討,ヒジキの香り成分の分析. 発酵王国大分が育む地域農水産物を活用した新規加工・発酵醸造食品の高次開発・分析技術基盤の構築 平成27年度~平成29年度 私立大学戦略的研究基盤形成支援事業 研究成果報告書概要および研究成果報告書. 2018. 29-40
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吉井文子. ピエッスの香階について,他. 平成29年度大分香りの博物館企画展 「ロココ時代の香りを辿る」,ピエッスの香階について(木更津高専特研成果)とISOT2012の発表内容を展示協力. 2017
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吉井文子. シチトウイの香りの分析. 平成28年度大分香りの博物館企画展 「国東半島宇佐地域 世界農業遺産と香り」,展示協力. 2016
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Books (4):
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Materials development and utilization by materials informatics-Database construction, descriptor design method, model creation-
2019
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シリーズ: 食と味嗅覚の人間科学 味嗅覚の科学 -人の受容体遺伝子から製品設計まで-
朝倉書店 2018
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嗅覚概論 においの評価の基礎
におい・かおり環境協会 2017
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分子がつくる香りの世界
ブックレット新潟大学編集委員会編(共著)新潟日報事業社 2003
Lectures and oral presentations (43):
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Accumulation and Provision of Odor Molecular Information in the Age of Open Science
(The 37th Annual Meeting of the Japan Association on Odor Environment 2024)
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Let’s learn Chemistry using Manga and Scents
(8th International Conference for Network of Inter-Asian Chemistry Educators (8th NICE) 2019)
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GC-MS-Oを用いたシチトウの精油及び芳香蒸留水の分析
(におい・かおり環境学会(習志野) 2018)
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においと分子 計算化学の利用とにおい分子の混合
(におい・かおり環境学会 2018)
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『超香少年 サトル』の中の香り
(2017年度別府大学公開講座 「食文化と別府大学」 第14回 2018)
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Education (3):
- 1999 - 2002 Niigata University
- 1982 - 1984 Ochanomizu University
- 1978 - 1982 Niigata University Faculty of Science
Professional career (2):
- Master of Home Economics (Ochanomizu University)
- Ph.D. (Niigata University)
Work history (9):
- 2020/09 - 現在 Research laboratory for odorants and aroma molecules
- 2021/04 - 2024/03 Meisei University
- 2021/04 - 2021/09 Saitama Institute of Technology
- 2016/04 - 2020/03 Beppu University Faculty of Food Science & Nutrition, Department of Food & Fermentation
- 2014/04 - 2015/03 Kisarazu National College of Technology
- 2005/04 - 2014/03 Kisarazu National College of Technology
- 2003/04 - 2004/03 新潟工科専門学校 非常勤講師
- 1989 - 1990 Kitasato University
- 1985 - 1987 ST chemical Company Research and Development
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Awards (1):
- 2018/05 - Japan Association on Odor Environment 2017 Japan Association on Odor Environment Academic Award
Association Membership(s) (5):
日本アロマ環境協会
, ODOR RESEARCH AND ENGINEERING ASSOCIATION OF JAPAN
, 日本コンピュータ化学会
, 日本化学会
, 日本味と匂学会
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