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J-GLOBAL ID:200901071929703513   Update date: Feb. 01, 2024

Kobayashi Tomio

コバヤシ トミオ | Kobayashi Tomio
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): https://tomiontom.wixsite.com/foodsupplychain
Research field  (2): Agricultural and food economics ,  Commerce
Research keywords  (5): マーケティング ,  Food Systems ,  Food Loss and Waste ,  Food banking ,  Food Security
Research theme for competitive and other funds  (16):
  • 2022 - 2025 災害時の地方FSCの行動原理と戦略的意思決定の解明ー効率性と頑強性の視点から
  • 2021 - 2024 Theorization of Food Loss and Waste Management through Marketing Channel Change: Progress of Qualitative Adjustment for Sustainability
  • 2020 - 2022 フードバンク活動における食品贈与の成立条件と社会関係資本への影響に関する学際的研究
  • 2019 - 2022 異業種共配による小ロット末梢流通体系の成立要件の解明
  • 2017 - 2020 Realization of IoT - PLM Organic Collaboration Based on Management Strategy
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Papers (30):
  • Tomio Kobayashi. Food Loss and Waste focused on logistics aspect. Logistics Review. 2022. 72. 51-56
  • 小林富雄. 食品ロスを減らすための考え方. 保険の科学. 2022. 64. 1. 4-9
  • 小林富雄. 世界の食品ロス対策とSDGsーポストコロナに向けた日本の展望ー. 生活協同組合研究. 2021. 542. 36-44
  • Consumer attitudes towards leftover food;takeout interventions;A case study of;the doggy;bag in Japan. 2021. 123. 9. 3228-3244
  • 小林富雄. 食品ロス問題の本質と世界の食品産業-ポストコロナ時代に向けた日本の展望. FFIジャーナル. 2021. 226. 1. 3-10
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MISC (19):
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Books (14):
  • 食品ロスの経済学
    農林統計出版 2023 ISBN:9784897324746
  • よくわかる流通論
    ミネルヴァ書房 2022 ISBN:9784623093274
  • 講座:これからの食料・農業市場学環境変化に対応する農業市場と展望
    筑波書房 2022 ISBN:4811906373
  • 食品ロスはなぜ減らないの?
    岩波書店 2022 ISBN:9784000272452
  • どうしたらへらせる? 食品ロス問題 (2) (SDGSでかんがえよう地球のごみ問題 2)
    童心社 2021 ISBN:4494018643
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Lectures and oral presentations  (26):
  • Food Waste and Nutrition: Qualitative Adjustment in the SDGs Era in the Food Supply Chain
    (2022)
  • The Essence of the Food Loss and Waste Problem
    (2022)
  • Food Supply Chain in the Age of SDGs
    (2021)
  • Consumer knowledge;Martech - a collaborative;action for;conscious food;consumption
    (2020)
  • Nudging people to change: A cross-cultural study of the role of innovation in food behavior and conscious consumption
    (2020)
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Education (2):
  • 2014 - 2015 Nagoya City Univercity Graduate School of Economics
  • 2000 - 2003 名古屋大学大学院 生命農学研究科 食糧生産管理学
Professional career (2):
  • Economics (Nagoya City Univ.)
  • Agliculture (Nagoya Univ.)
Work history (6):
  • 2023/05 - 現在 大阪大学 先導的学際研究機構 産業バイオイニシアティブ研究部門 招へい教授
  • 2023/02 - 2023/03 The University of Waikato School of Accounting, Finance and Economics (SAFE) Waikato Management School Visiting researcher
  • 2022/04 - Japan Women's University
  • 2015/04 - 2022/03 Aichi Institute of Technology Faculty of Management
  • 2010/04 - 2015/03 Chukyogakuin University
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Committee career (21):
  • 2022/06 - 現在 経済産業省 令和4年度 物価高における流通業のあり方検討会委員
  • 2022/05 - 現在 小田原市 卸売市場審議会委員
  • 2021/06 - 現在 農林水産省 令和3年度 JAS等の国際標準化による輸出環境整備委託事業「食品ロス及び廃棄の削減」に関する国際標準化(ISO/TC34/SC20)国内対応委員会委員長
  • 2020/06 - 現在 消費者庁 食品ロス削減推進大賞審査委員長
  • 2019/11 - 現在 Cabinet Office Food loss reduction promotion committee member
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Awards (3):
  • 2019/06 - 日本農業市場学会 日本農業市場学会学会誌賞 フードバンク活動における食品の収集方式と品揃え形成;-フランス バンク;アリマンテールの事例
  • 2019/03 - 愛知工業大学 愛知工業大学学長賞
  • 2016/11 - 日本流通学会 奨励賞 『食品ロスの経済学』
Association Membership(s) (4):
JAPAN SOCIETY FOR DISTRIBUTIVE SCIENCES ,  日本農業市場学会 ,  中部農業経済学会 ,  日本フードシステム学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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