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J-GLOBAL ID:200901074141341547   Update date: Nov. 18, 2024

Nishimura Kimio

ニシムラ キミオ | Nishimura Kimio
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): 食品科学 ,  食品加工学 ,  Food Science ,  Food Processing
Research theme for competitive and other funds  (27):
  • 2018 - 2022 多量の塩を添加せずとも美味しい練り製品を形成し抗酸化性を発揮する新食素材の開発
  • 2013 - 2016 抗酸化能を有し低塩条件下でも畜・魚肉練り製品を形成する肉タンパク質素材の開発
  • 2010 - 2013 The Development by the Optimization Holding Various Functionality Including Anti-Oxidization Ability of Glycosilated Chicken Protein
  • 2010 - 2013 抗酸化能を始めとする各種機能性を保持した糖修飾鶏肉タンパク質の最適化による開発
  • 2010 - 2012 Active Oxygen Improves the Quality of Bread
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Papers (64):
  • Kyoka Hasegawa, Kentaro Matsumiya, Hiroki Saeki, Yasuki Matsumura, Kimio Nishimura. Emulsifying properties of glucose-conjugated soybean 11S globulin with maximum antioxidant capacity, obtained under optimal preparatory conditions identified by random-centroid optimization. Food Science and Technology Research. 2023. 29. 1. 57-69
  • Momoka Suzuki, Kentaro Matsumiya, Hiroki Saeki, Yasuki Matsumura, Kimio Nishimura. Development of Glucose-Conjugated Chicken Myofibrillar Protein with the Strongest Superoxide Anion Radical Scavenging Activity Using Random-Centroid Optimization and Maltotriose-Conjugated Ones. Food Sci. Technol. Res. 2022. 28. 6. 501-511
  • K. Nishimura, K. Hasegawa, Y. Matsumura, H. Saeki, K. Matsumiya. Functional alteration of soybean 11S globulin through glycation. Food Sci.Technol.Res.,. 2022. 28. 5. 415-422
  • K. Nishimura, H. Saeki. Dextran-Glycation Improves the Solubility of Chicken Myofibrillar Proteins in Low Ionic Strength Medium, Allowing the Proteins to Exhibit Antioxidant Activity. J. Home Econ. Jpn. 2021. 72. 6. 377-386
  • Kimio Nishimura, Momoka Suzuki, Hiroki Saeki. Maltotriose-conjugated Chicken Myofibrillar Proteins Derived from Random-centroid Optimization Exhibit Potent Solubility in Low Ionic Strength Medium. Food Science and Technology Research. 2020. 26. 6. 759-769
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MISC (50):
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Patents (2):
  • 鉄吸収促進剤
  • 冷凍変性防止剤,耐冷凍変性すり身
Books (10):
  • 新 食品・栄養科学シリーズ 食品学各論 第2版
    化学同人 2012
  • 新 食品・栄養科学シリーズ 食品加工学 第2版
    化学同人 2012
  • 新しい食品加工学
    南江堂 2011 ISBN:9784524262571
  • テキスト 食物と栄養科学シリーズ 4 食品加工・安全・衛生(分担執筆)
    朝倉書店 2007 ISBN:9784254616446
  • テキスト 食物と栄養科学シリーズ 3 食品学・食品機能学(分担執筆)
    朝倉書店 2007 ISBN:9784254616439
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Lectures and oral presentations  (154):
  • 令和5年(2023年)日本食品科学工学会 学会賞 加工工程での食品タンパク質の品質改良並びにその機能改変
    (日本食品科学工学会 第6回関西支部大会 2024)
  • 食肉タンパク質の品質改良並びにその機能改変
    (令和6年度広島県総合技術研究所食品工業センター成果発表会 2024)
  • ランダムセントロイド最適化法を用いた「大和丸なす」ジャムの材料配 合割合の探索
    ((一社)日本調理科学会2023年度大会 2023)
  • 加工工程での食品タンパク質の品質改良並びにその機能改変
    (日本食品科学工学会 第70回記念大会 2023)
  • 加工食品への利用に向けての焙じ茶の香気成分についての検討
    (第77回日本栄養・食糧学会大会 2023)
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Education (4):
  • - 1983 京都大学農学博士 取得
  • - 1983 京都大学大学院 農学研究科博士後期課程 農芸化学専攻 単位取得満期退学
  • - 1980 京都大学大学院 農学研究科博士前期課程 農芸化学専攻 修了
  • - 1978 Kobe University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • Doctor of Agriculture (Kyoto University)
  • Master of Agriculture (Kyoto University)
Work history (22):
  • 2021/04 - 現在 Doshisha Women's College of Liberal Arts Graduate School of Human Life and Science Specially Appointed Professor
  • 2021/04 - 現在 Doshisha Women's College of Liberal Arts Faculty of Human Life and Scinece Specially appointed professor
  • 2022/04 - 2023/03 『同志社百五十年史』第3巻執筆者
  • 2000/04 - 2021/03 Doshisha Women's College of Liberal Arts Graduate School of Human Life and Science Professor
  • 1998/04 - 2021/03 Doshisha Women's College of Liberal Arts Faculty of Human Life and Science Professor
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Committee career (34):
  • 2015/11 - 現在 公益社団法人 日本栄養・食糧学会 代議員
  • 2015/03 - 現在 公益社団法人 日本食品科学工学会関西支部 運営委員
  • 2014/05 - 現在 一般財団法人 京都国際文化協会 評議員
  • 2012/04 - 現在 公益社団法人 日本農芸化学会関西支部 参与
  • 2012/04 - 現在 公益財団法人 ひと・健康・未来 研究財団 研究助成選考委員会 委員
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Awards (7):
  • 2023/08 - (公社)日本食品科学工学会 令和5年度日本食品科学工学会学会賞 加工工程での食品タンパク質の品質改良並びにその機能改変
  • 2021/07 - Testimonial
  • 2020/10 - Rikusou, Alumni Association of Faculty of Agriculture, Kobe University Rikusou Social Contribution Award
  • 2020/05 - The Japan Society of Home Economics 2020 pize from an academic society A Study of the Problems Faced in Processing/Cooking Caused by Chicken Meat Proteins and Their Functional Alteration
  • 2013/05 - 公益社団法人 日本食品科学工学会 感謝状
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Association Membership(s) (13):
日本食品科学工学会 ,  日本調理研究会 ,  日本調理科学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本家政学会 ,  The Society for Food Science and Technology ,  日本農芸化学会 ,  The Japanese Society of Prepared Foods and Technology ,  The Japan Society of Cookery Science ,  The Japanese Society of Nutrition and Food Science ,  The Japan Society of Home Economics ,  The Japanese Society for Food Science and Technology ,  Japan Society for Bioscience Biotechnology andAgrochemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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