Rchr
J-GLOBAL ID:200901076718443118   Update date: Oct. 01, 2020

Sako Noritaka

サコ ノリタカ | Sako Noritaka
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (5): Developmental dentistry ,  Oral medicine ,  Neuroscience - general ,  Neuroscience - general ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (5): Psychosomatic dentistry ,  Taste ,  Feeding behavior ,  Behavioral neuroscience ,  Oral physiology
Research theme for competitive and other funds  (19):
  • 2016 - 2019 食物起因複合刺激を条件刺激とした嫌悪学習の行動学的・神経科学的基盤
  • 2009 - 2009 うま味呈味飼料が脳内神経伝達物質の動態に及ぼす影響について
  • 2003 - 2005 アポトーシス異常による亜鉛欠乏性味覚障害の病態生理と臨床知見
  • 2003 - 2005 食物の有する物理的・化学的性状に基づく摂食行動制御機構の行動学的・神経科学的解明
  • 2003 - 2004 唾液(腺)がアミノ酸栄養をコントロールする?
Show all
Papers (156):
  • 勝野麻衣, 藤井千聖, 中村文彦, 留和香子, 大沼卓也, 坂井信之, 硲哲崇, 北井則行. 歯科医学教育と心理特性が側貌の審美性認識に及ぼす影響. Orthodontic Eave -Japanese Edition. 2020. 79. 2. 65-71
  • Tomoki Yamamura, Fumihiko Nakamura, Toshiaki Yasuo, Takeshi Suwabe, Noritaka Sako. Effect of the duration of a conditioned stimulus on component recognition in binary taste mixtures in rats. Journal of Oral Biosciences. 2020. 62. 3. 267-271
  • Fumihiko Nakamura, Nobuyuki Sakai, Noritaka Sako, Wakako Tome, Noriyuki Kitai. Influence of dental education on the perception of overjet. Orthodontic Waves. 2020. 1-6
  • 安尾敏明, 諏訪部武, 硲哲崇. 偏食が口腔脳腸連関や摂取行動に及ぼす影響. アグリバイオ. 2019. 3. 14. 37-38
  • 山村知暉, 安尾敏明, 諏訪部武, 硲哲崇. 混合味溶液の含有成分の識別に必要な味溶液呈示時間. 日本味と匂学会誌 第53回大会Proceeding集. 2019. S11-S12
more...
MISC (57):
  • 山村知暉, 安尾敏明, 諏訪部武, 硲哲崇. 混合味溶液の内容成分を識別するにはどの程度の時間が必要か?. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2019. 2019. 320 (WEB ONLY)
  • 諏訪部武, 安尾敏明, 硲哲崇. ラットの口腔顔面感覚神経節におけるレニン-アンジオテンシン系とアンジオテンシンII受容体. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2019. 2019. 324 (WEB ONLY)
  • 安尾敏明, 山村知暉, 諏訪部武, 硲哲崇. ビタミンC欠乏の茸状乳頭味細胞における味覚シグナル分子発現への影響. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2018. 2018. ROMBUNNO.P2-01 (WEB ONLY)-357
  • 山村知暉, 安尾敏明, 諏訪部武, 硲哲崇. ショ糖に塩酸キニーネ,または塩酸を混合した混合味溶液刺激時のラット鼓索神経応答. Journal of Oral Biosciences Supplement (Web). 2018. 2018. ROMBUNNO.P2-34 (WEB ONLY)-390
  • 諏訪部 武, 安尾 敏明, 硲 哲崇. 味覚嗅覚の調節因子と中枢機構に関する新展開 膝神経節のレニン-アンジオテンシン系について. Journal of Oral Biosciences Supplement. 2018. 2018. 131-131
more...
Books (16):
  • 基礎歯科生理学(第7版)
    医歯薬出版 2020
  • 基礎歯科生理学(第6版)
    医歯薬出版 2014
  • 新編 感覚・知覚心理学ハンドブック Part2
    誠信書房 2007 ISBN:9784414305043
  • 加齢に伴う生理機能の変化
    食感創造ハンドブック(サイエンスフォーラム社) 2005 ISBN:491616475X
  • The handbook for making texture
    Science Forum 2005
more...
Lectures and oral presentations  (325):
  • ラットの口腔顔面感覚の神経節におけるレニン-アンギオテンシン系について
    (日本味と匂学会第54回大会 2020)
  • 偏食摂取動物の口腔脳腸連関
    (日本味と匂学会第54回大会 2020)
  • 基本味に粘度を付与したときのラットの嗜好変化
    (日本味と匂学会第54回大会 2020)
  • Two bottle preference test for 3 thickners in rats
    (2020)
  • Possible mechanism of nutrient sensing in gustatory ganglion cells of rats
    (2020)
more...
Education (4):
  • - 1991 Asahi University
  • - 1991 Asahi University
  • - 1987 Asahi University Dept. of Dentistry
  • - 1987 Asahi University
Professional career (1):
  • PhD of Dentistry (Asahi University)
Work history (3):
  • 2008 - 現在 Dept. Oral Physiol., Asahi Univ. Sch. Dent. Professor
  • 2000 - 2008 Dept.Oral Physiol., Asahi Univ. Sch. Dent. Associate Professor
  • 1991 - 2000 Dept.Behav. Physiol., Fac. Human Sci., Osaka Univ. Research Associate
Committee career (11):
  • 2018/05 - 現在 歯科基礎医学会 理事
  • 2015/04 - 現在 日本味と匂学会 学術広報委員
  • 2015/04 - 現在 日本味と匂学会 運営委員
  • 2008 - 2011 日本味と匂学会 学会雑誌編集副委員長
  • 2008 - 2011 Japanese Association for the Study of Taste and Smell Sub-Chief Editor
Show all
Awards (1):
  • 2002 - 第18回 高砂研究奨励賞
Association Membership(s) (7):
JAPANESE ORTHODONTIC SOCIETY ,  Japanese Society of Psychosomatic Dentistry ,  The Gifu Dental Society ,  Japan Neuroscience Society ,  Japanese Association for the Study of Taste and Smell ,  The Physiological Society of Japan ,  Japanese Association for Oral Biology
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page