Rchr
J-GLOBAL ID:200901079869590189   Update date: Jul. 23, 2024

OHTA Naoko

オオタ ナオコ | OHTA Naoko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (4): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science ,  Home economics, lifestyle science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): Alcohol pre-treatment ,  film ,  Food Protein ,  Fatty Acid Salt ,  Gel ,  Food Chemistry ,  Food Science and Technology
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2022 - 2025 複合系食品ゲルの構造観察と超音波分光分析を用いた物性発現機構の解明
  • 2020 - 2020 グルコノ-δ-ラクトン存在下でのオボアルブミン及びカゼインナトリウム混合ゲルの特性
  • 2018 - 2018 Effect of ethnaol pretrated milk whey for gel and film formation of dried egg white.
  • 2016 - 2018 Film properties of casein mixed proteins-analysis using ultrasound spectoroscopy-
  • 2015 - 2015 Interaction of various dried egg white and beta-lactoglobulin
Show all
Papers (26):
  • Naoko Yuno-Ohta, Yuuka Hoshi, Mashiro Shimazaki, Hiroyuki Ohta, Koichi Hori. Monitoring sodium caseinate and whey protein isolate interaction with mild preheat treatment using ultrasound spectroscopy and confocal laser scanning microscopy. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2024. 241. 114016-114016
  • Naoko Yuno-Ohta, Hanae Saito, Takaya Onda, and Akihiro Handa. Characterization of the effect of dry-heat treatment on the gelation of alkaline dried egg whites using dynamic viscoelastic measurement and ultrasound spectroscopy. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2021. 208. 112051
  • 三枝 碧衣, 下ノ村 直哉, 星子 真由美, 大竹 恵美, 太田 尚子. エタノール水溶液を用いて前処理した乳清タンパク質のゲル形成機構 -その超音波特性とタンパク質高次構造変化-. 日本食品科学工学会誌. 2021. 68. 1. 10-20
  • Naoko Yuno-Ohta, Naoya Shimonomura, Yuuka Hoshi, Mathieu Leocmach, Koichi Hori, Hiroyuki Ohta. Characterization of the gelation and resulting network of a mixed-protein gel derived from sodium caseinate and ovalbumin in the presence of glucono-delta-lactone. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 2020
  • Miho Takahashi, Mayu Suzuki, Tsubasa Kato, Kenji Ogino, Emi Ohtake, Naoko Yuno-Ohta. Formation of Mixed Protein Films Using Proteins with Different Heat Stabilities. Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology. 2018. 65. 11. 508-517
more...
MISC (10):
  • Naoko Yuno-Ohta. Rheological properties of water-soluble protein from fish and improvement of functional properties. Bulletin of the Society of Sea Water Science, Japan. 2022. 76. 4. 218-223
  • Naoko Yuno-Ohta, Nami Maruyama and Aika Uematsu. Heat Induced Gelation of the Mixed Protein from Ovomucoid and Rice Globulin. Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology (Nippon Shokuhin Kagaku Kougaku Kaishi). 2021. 68. 9. 380-387
  • 太田尚子. 乾燥卵白のゲル化及びフィルム化へのエタノール水溶液処理乳ホエー添加の影響と活用. 一般社団法人旗影会 2019年度 研究報告概要集. 2020. 39-48
  • Naoko Yuno-Ohta. Effect of fish water soluble protein concentrate on the formation of fatty acid salt-induced gel of ovalbumin. Bull. Soc. Sea Water Sci., Japn. 2015. 69. 1. 49-52
  • Naoko Yuno-Ohta. 魚肉水溶性タンパク質(Water soluble protein from fish). Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology. 2009. 56. 11. 605-606
more...
Patents (5):
  • タンパク質シート及びタンパク質シートの製造方法
  • タンパク質シート及びタンパク質シートの製造方法
  • タンパク質シート及びタンパク質シートの製造方法 (出願審査請求)
  • タンパク質シート及びタンパク質シートの製造方法 (優先権出願)(Preparation for protein sheet and the manufacturing method)(priority application)
  • タンパク質シート及びタンパク質シートの製造方法(Production technique of sheets from protein and the manufacturing method)
Books (6):
  • 食品コロイド・ゲルの構造・物性とおいしさの科学
    エヌ・ティー・エス 2024 ISBN:9784860438562
  • 未利用乳たんぱく質を主成分とする食べられる生分解性トレー
    CTI加工技術研究会 コンバーテック2019 Vol.559, No.47, p.96-97 2019
  • -ゴマタンパク質の特性を活かした新規ゲルの創出ににむけて(-Producing of sesame protein gel with novel texture)
    Japan Sociey of Sesame 2015
  • Functionality and Science of Sesame
    Asakura 2015
  • ゲルの安定化と機能性付与・次世代への応用開発(Gel and the improving gel property)
    Technical Information association 2013
more...
Lectures and oral presentations  (25):
  • 超音波分光分析と共焦点レーザー走査顕微鏡観察によるカゼインナトリウム・乳清タンパク質の相互作用解析
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • レジスタントスターチを活用したカスタードクリームの物性とその微細構造
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • Characterization of the mixed gel from whey protein isolate and sodium caseinate in the presence of glucono delta lactone with or without heat-treatment
    (The 16th International Hydrocolloids Conference 2022)
  • 米グロブリン・卵白オボムコイド混合タンパク質フィルムの創出とその熱安定性
    (日本農芸化学会中部支部第190回例会 2021)
  • グルコノデルタラクトン存在下でのカゼインナトリウム・オボアルブミン混合タンパク質ゲルのゲル化特性とそのネットワーク構造
    (日本農芸化学会 2021大会 2021)
more...
Education (2):
  • - 1988 Nara Women's University Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture 生活環境学
  • - 1983 Mukogawa Women's University Faculty of Home Economics 食物
Work history (4):
  • 2008/04 - 現在 Nihon University Food and Nutrition, Junior College Professor
  • 2000/04 - 2008/03 Nihon University Food and Nutrition, Junior College Associate Professor
  • 1996/04 - 2000/03 Nihon University, lecturer Food and Nutrition, Junior College Lecturer
  • 1988/04 - 1996/03 Naruto University of Education, associate researcher Home Economics, Education Assistant Professor
Committee career (3):
  • 2004 - 現在 食品の物性に関するシンポジウム 運営委員
  • 2003 - 現在 日本海水学会 編集委員
  • 1994 - 現在 日本ゴマ科学会 評議員
Awards (2):
  • 2017 - Shizuoka Prefecture 静岡県知事功労表彰(保健衛生功労) 静岡県知事功労表彰
  • 2011/11 - 全国栄養士養成施設協会 The Japan dietetic Association The Japan dietetic Association
Association Membership(s) (8):
Japan Society for Bioscience, Biotechnology and Agrochemistry ,  The Japanese Society of food Science and Technology ,  日本ゴマ科学会 ,  The Japan Society of Cookery Science ,  日本家政学会 ,  アメリカ油化学会 ,  The Society of Sea Water Science, Japan ,  IFT (Institute of Food Technologists)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page