Rchr
J-GLOBAL ID:201201011676720346   Update date: Dec. 11, 2024

Arakawa Kensuke

アラカワ ケンスケ | Arakawa Kensuke
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (2): http://www.okayama-u.ac.jp/user/agr/profile/nougaku03_7.htmlhttps://www.okayama-u.ac.jp/user/agr/eng/education/Course_of_Applied_Animal_Science/Animal_Food_Function.html
Research field  (5): Home economics, lifestyle science ,  Animal production science ,  Food sciences ,  Applied microbiology ,  Molecular biochemistry
Research keywords  (24): Animal Product Science ,  Animal Food Science ,  Food Processing ,  Food Preservation ,  Food Microbiology ,  Dairy Science ,  Milk ,  Dairy product ,  Fermented milk ,  Yogurt ,  Cheese ,  Egg Science ,  Egg ,  Egg product ,  Fermented egg ,  Food Fermentation ,  Zymology ,  Lactic Acid Bacteria ,  Bacteriology ,  Bacterial Nutrition ,  Bacterial Enzymology ,  Genome analysis ,  Microbiota ,  Bioactive Peptide
Research theme for competitive and other funds  (24):
  • 2022 - 2026 5-ALA産生乳酸菌の作製とその家畜用ワクチンプラットホームとしての可能性
  • 2022 - 2026 抗真菌乳酸菌のバイオプリザバティブ・プロバイオティクス利用に向けて
  • 2024 - 2025 5-アミノレブリン酸を給与した寄生虫感染ニワトリ盲腸内で増加する乳酸菌種の同定
  • 2023 - 2024 鶏腸管内容物より分離した乳酸菌株の新菌種提案に向けた性状評価およびゲノム解析
  • 2022 - 2024 伝統味噌由来乳酸球菌が産生する細胞外多糖の産業利用に向けて
Show all
Papers (55):
more...
MISC (1):
Patents (3):
  • ラクトバチルス属乳酸菌培養用食品グレード培地、ラクトバチルス属乳酸菌の培養方法及びラクトバチルス属乳酸菌培養物の製造方法
  • 消化管内および糞便由来乳酸菌培養用乳もしくは豆乳由来組成物、培養用又は発酵用原料及び乳酸発酵物
  • ガセリシンAの生産方法及び食品保存剤
Books (6):
  • みんなが知りたいシリーズ14 乳酸菌の疑問50
    成山堂書店 2020 ISBN:9784425983711
  • みんなが知りたいシリーズ14 乳酸菌の疑問50
    成山堂書店 2020 ISBN:9784425983711
  • みんなが知りたいシリーズ14 乳酸菌の疑問50
    成山堂書店 2020 ISBN:9784425983711
  • Lactic Acid Bacteria: Methods and Protocols, Methods in Molecular Biology, vol. 1887.
    umana Press, Springer Science+Business Media, LLC, part of Springer Nature 2019
  • 乳肉卵の機能と利用 新版
    アイ・ケイコーポレーション 2018
more...
Lectures and oral presentations  (181):
  • A novel bacteriocin found by comparison between Leuconostoc mesenteroides 406 and 213M0.
    (2024年度日本乳酸菌学会泊まり込みセミナー 2024)
  • 岡山県内の植物果実を由来とした乳酸菌の分離と同定.
    (2024年度日本乳酸菌学会泊まり込みセミナー 2024)
  • 機能性表示食品の有効性、安全性の根拠について.
    (令和5年度「知」の集積による産学連携支援事業 事業化可能性調査 「味噌から分離した機能性乳酸菌を生きたまま腸まで運ぶこんにゃくの商品化」ワークショップ 2024)
  • ニワトリ腸管からの抗菌性乳酸菌の分離と同定.
    (令和5年度岡山大学農学部・岡山県農林水産総合センター畜産研究所研究成果検討会 2023)
  • 岡山大学構内の植物からの乳酸菌の分離と同定.
    (令和5年度岡山大学農学部・岡山県農林水産総合センター畜産研究所研究成果検討会 2023)
more...
Education (3):
  • 2005 - 2010 Tohoku University Graduate School of Agricultural Science Bioscience and Biotechnology for Future Bioindustries
  • 2005 - 2005 Tohoku University Faculty of Agriculture Research Student
  • 1999 - 2003 Tohoku University Faculty of Agriculture Department of Applied Bio-Sciences
Professional career (1):
  • Ph.D. (Agricultural Science) (Tohoku University)
Work history (9):
  • 2023/04 - 現在 Okayama University Environmental, Life, Natural Science and Technology; Institute of Academic and Research (Faculty of Agriculture) Associate Professor
  • 2021/04 - 2023/03 Okayama University Environmental and Life Science, Institute of Academic and Research (Faculty of Agriculture) Associate Professor
  • 2017/04 - 2021/03 Okayama University Graduate School of Environmental and Life Science (Faculty of Agriculture) Associate Professor
  • 2012/04 - 2017/03 Okayama University Graduate School of Environmental and Life Science (Faculty of Agriculture) Assistant Professor
  • 2011/04 - 2012/03 Okayama University Graduate School of Natural Science and Technology (Faculty of Agriculture) Assistant Professor
Show all
Committee career (20):
  • 2024/07 - 現在 日本乳酸菌学会 評議員
  • 2023/03 - 現在 日本酪農科学会 編集委員会 委員
  • 2022/02 - 現在 日本乳酸菌学会 乳酸菌・腸内細菌分類・培養専門委員会 委員
  • 2022/01 - 現在 日本乳酸菌学会 泊まり込みセミナー委員会 委員長
  • 2021/03 - 現在 日本乳酸菌学会誌 編集委員会 委員
Show all
Awards (9):
  • 2022/02 - Japan Society for Bioscience, Biotechnology and Agrochemistry BBB Most-Cited Paper Award Fecal metabolite of a gnotobiotic mouse transplanted with gut microbiota from a patient with Alzheimer’s disease.
  • 2021/11 - International Symposium on Animal Bioscience 2021 Excellent Presentation Award Production optimization and structural characterization of exopolysaccharides from Pediococcus pentosaceus FFC003
  • 2021/09 - 日本畜産学会 English Presentation Award (EPA) Productional, structural and antioxidative characterization of exopolysaccharides from Enterococcus faecium AK1247
  • 2021/09 - 日本畜産学会 優秀発表賞 Productional, structural and antioxidative characterization of exopolysaccharides from Enterococcus faecium AK1247
  • 2021/03 - 日本畜産学会 優秀発表賞 野生シカから分離・選抜したチーズ用スターター乳酸菌の評価
Show all
Association Membership(s) (11):
International Association for Food Protection ,  Japanese Society for Food Science and Technology ,  American Dairy Science Association ,  Japanese Association of Food Science Risk Analysis ,  Japanese Society of Animal Science ,  Japanese Dairy Science Association ,  Kansai Animal Science Society ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry ,  Japan Society for Lactic Acid Bacteria ,  Okayama Association for Laboratory Animal Sciences ,  Japanese Society of Animal Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page