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J-GLOBAL ID:201401013980608940
Update date: Aug. 25, 2024
Kito Yayoi
キトウ ヤヨイ | Kito Yayoi
Affiliation and department:
Research field (1):
Agricultural and food economics
Research keywords (2):
食品リスク認知、リスクコミュニケーション
, 消費者行動
Research theme for competitive and other funds (5):
- 2022 - 2027 消費者・食品事業者の意思決定における倫理的思考の研究
- 2019 - 2023 Decision Making on Food Choice and Meal Construction and Requirements of Health Risk Communication
- 2018 - 2022 A study on knowledge, perception, behavior, and their determinants regarding food-related risks
- 2015 - 2018 Development of risk communication model for food safety and requirements of profession
- 2010 - 2015 Risk Perception and Risk Communication, and the Establishment of Food and Agricultural Ethics/ Profession
Papers (16):
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鬼頭弥生. 消費者の食品選択行動の変革可能性:価格判断から考える. 農業と経済. 2023. 2023年. 冬号. 84-95
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鬼頭弥生. 協同組合が支える地域の食料供給網2 「ならコープ」と「コープしが」の取り組みから. 農業と経済. 2021. 2021年秋号
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Yayoi KITO, Haruyo KUDO, Yoko NIIYAMA. Association Between Dietary Patterns and Attitudes Toward Meals by Gender, Age, and Household Type in Japan: Using Multiple Correspondence Analysis. 2020. 27. 1. 2-16
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Yoko NIIYAMA, Jean-Pierre POULAIN, Haruka UEDA, Mathilde LABEAUT, Laurence TIBERE, Yayoi KITO, Haruyo KUDO. Associated Images of the Health Effects of Radioactive Substances in Food and their Origins: Studies in Japan and France. 2020. 29. 4. 273-285
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KIYOHARA Akiko, KUDO Haruyo, TAKATORIGE Toshio, KITO Yayoi, NIIYAMA Yoko. Food Safety Experts in Japan's Local Government Sector:A Survey on Employment, Deployment, and Training of Experts. Journal of Food System Research. 2019. 26. 3. 112-127
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MISC (15):
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鬼頭弥生. 消費者の認知とリスク回避行動・リスクテイキング行動:消費者の思考の特質から食品リスクコミュニケーションを考える. 食品機械装置. 2024. 61. 10-14
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Toshihisa KANAYAMA, Yayoi KITO. Symposium Overview: Japanese Food System during the Spread of COVID-19 Part. 2. Journal of Food System Research. 2022. 29. 3. 68-74
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Yayoi KITO. Comments / Pro-self and Prosocial Values under the COVID-19 Pandemic. Journal of Food System Research. 2022. 29. 2. 59-60
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辻村英之, 鬼頭弥生. コロナ危機に直面するフードシステム--農業者をめぐる影響と対策についての速報. 農業と経済. 2020. 86. 8
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鬼頭弥生. 食品由来リスクをめぐる消費者のリスク認知と選択行動. 食品機械装置. 2018. 7月号. 50-55
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Books (4):
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「第12章 食品安全問題」大浦裕二・佐藤和憲編著『フードビジネス論 : 「食と農」の最前線を学ぶ』
ミネルヴァ書房 2021 ISBN:9784623091164
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「第3章 農産物の価格設定と消費者の価格判断-直売所における適正価格」新山陽子編著『農業経営の存続、食品の安全』
昭和堂 2020 ISBN:9784812219119
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「第14章 地域ブランドの品質規定における正当化の論理-賀茂なすの伝統産地と新興産地を事例として」新山陽子編著『フードシステムの構造と調整』
昭和堂 2020 ISBN:9784812219102
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「第9章 消費者の食品選択行動と市場」、「第11章 食品の安全、信頼の確保とその考え方」新山陽子編著『フードシステムと日本農業』
放送大学教育振興会 2018 ISBN:9784595318870
Lectures and oral presentations (36):
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The Association between Images of Health/Healthy Meal and Meal Patterns
(2024)
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消費者の食品リスク認知と 買い物場面での意思決定 -消費者は何を考えているのか、考えていないのか-
(日本食品工業倶楽部 品質保証懇話会 2023)
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The Co-op members’ recognition of Co-op Sanchoku business: A case of Co-op Sanchoku rice annual subscription of Kyoto Co-op
(The 11th Asian Society of Agricultural Economics International Conference 2023)
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Psychological determinants of the consumption of raw chicken in Japan: Applying an extended theory of planned behavior
(SRA Asia Conference 2022 2022)
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消費行動研究の視点から食品産業の今後を考える
(日本食品工学会第23回(2022年度)年次大会 2022)
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Education (5):
- 2008 - 2011 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Natural Resource Economics
- 2006 - 2008 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Natural Resource Economics
- 2005 - 2006 Kyoto University Graduate School of Human and Environmental Studies
- 2002 - 2005 Kyoto University
- 2001 - 2002 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
Work history (9):
- 2019/04 - 現在 京都大学大学院農学研究科 生物資源経済学専攻 講師
- 2018/04 - 現在 Kyoto Notre Dame University
- 2023/04 - 2023/09 Ryukoku University Faculty of Agriculture
- 2018/04 - 2019/09 Doshisha Women's College of Liberal Arts
- 2017/04 - 2019/03 Doshisha University Faculty of Commerce
- 2015/09 - 2019/03 Kansai University Faculty of Societal Safety Sciences
- 2016/04 - 2017/03 京都大学大学院農学研究科 生物資源経済学専攻 研究員
- 2016/02 - 2016/03 京都大学大学院農学研究科 寄附講座「食と農の安全・倫理論」 時間雇用教員
- 2011/04 - 2016/01 京都大学大学院農学研究科 寄附講座「食と農の安全・倫理論」 特定助教
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Awards (3):
- 2020/06 - 日本フードシステム学会 日本フードシステム学会学会誌賞 地方自治体における食品安全行政専門職の現状と課題:地方自治体へのアンケート調査
- 2014/11 - 日本リスク研究学会 日本リスク研究学会奨励賞
- 2013/03 - 日本農業経済学会 日本農業経済学会ポスター賞 健康食品のリスク知覚構造
Association Membership(s) (7):
Society for Risk Analysis
, 日本リスク学会
, 日本公衆衛生学会
, 日本農業経営学会
, 日本フードシステム学会
, 地域農林経済学会
, 日本農業経済学会
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