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J-GLOBAL ID:201401013980608940   Update date: May. 05, 2024

Kito Yayoi

キトウ ヤヨイ | Kito Yayoi
Affiliation and department:
Research field  (1): Agricultural and food economics
Research keywords  (2): 食品リスク認知、リスクコミュニケーション ,  消費者行動
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2022 - 2027 消費者・食品事業者の意思決定における倫理的思考の研究
  • 2019 - 2023 Decision Making on Food Choice and Meal Construction and Requirements of Health Risk Communication
  • 2018 - 2022 A study on knowledge, perception, behavior, and their determinants regarding food-related risks
  • 2015 - 2018 Development of risk communication model for food safety and requirements of profession
  • 2010 - 2015 Risk Perception and Risk Communication, and the Establishment of Food and Agricultural Ethics/ Profession
Papers (16):
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MISC (15):
  • 鬼頭弥生. 消費者の認知とリスク回避行動・リスクテイキング行動:消費者の思考の特質から食品リスクコミュニケーションを考える. 食品機械装置. 2024. 61. 10-14
  • Toshihisa KANAYAMA, Yayoi KITO. Symposium Overview: Japanese Food System during the Spread of COVID-19 Part. 2. Journal of Food System Research. 2022. 29. 3. 68-74
  • Yayoi KITO. Comments / Pro-self and Prosocial Values under the COVID-19 Pandemic. Journal of Food System Research. 2022. 29. 2. 59-60
  • 辻村英之, 鬼頭弥生. コロナ危機に直面するフードシステム--農業者をめぐる影響と対策についての速報. 農業と経済. 2020. 86. 8
  • 鬼頭弥生. 食品由来リスクをめぐる消費者のリスク認知と選択行動. 食品機械装置. 2018. 7月号. 50-55
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Books (4):
  • 「第12章 食品安全問題」大浦裕二・佐藤和憲編著『フードビジネス論 : 「食と農」の最前線を学ぶ』
    ミネルヴァ書房 2021 ISBN:9784623091164
  • 「第3章 農産物の価格設定と消費者の価格判断-直売所における適正価格」新山陽子編著『農業経営の存続、食品の安全』
    昭和堂 2020 ISBN:9784812219119
  • 「第14章 地域ブランドの品質規定における正当化の論理-賀茂なすの伝統産地と新興産地を事例として」新山陽子編著『フードシステムの構造と調整』
    昭和堂 2020 ISBN:9784812219102
  • 「第9章 消費者の食品選択行動と市場」、「第11章 食品の安全、信頼の確保とその考え方」新山陽子編著『フードシステムと日本農業』
    放送大学教育振興会 2018 ISBN:9784595318870
Lectures and oral presentations  (36):
  • The Association between Images of Health/Healthy Meal and Meal Patterns
    (2024)
  • 消費者の食品リスク認知と 買い物場面での意思決定 -消費者は何を考えているのか、考えていないのか-
    (日本食品工業倶楽部 品質保証懇話会 2023)
  • The Co-op members’ recognition of Co-op Sanchoku business: A case of Co-op Sanchoku rice annual subscription of Kyoto Co-op
    (The 11th Asian Society of Agricultural Economics International Conference 2023)
  • Psychological determinants of the consumption of raw chicken in Japan: Applying an extended theory of planned behavior
    (SRA Asia Conference 2022 2022)
  • 消費行動研究の視点から食品産業の今後を考える
    (日本食品工学会第23回(2022年度)年次大会 2022)
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Education (5):
  • 2008 - 2011 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Natural Resource Economics
  • 2006 - 2008 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Natural Resource Economics
  • 2005 - 2006 Kyoto University Graduate School of Human and Environmental Studies
  • 2002 - 2005 Kyoto University
  • 2001 - 2002 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都大学)
Work history (8):
  • 2019/04 - 現在 京都大学大学院農学研究科 生物資源経済学専攻 講師
  • 2018/04 - 現在 Kyoto Notre Dame University
  • 2018/04 - 2019/09 Doshisha Women's College of Liberal Arts
  • 2017/04 - 2019/03 Doshisha University Faculty of Commerce
  • 2015/09 - 2019/03 Kansai University Faculty of Societal Safety Sciences
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Awards (3):
  • 2020/06 - 日本フードシステム学会 日本フードシステム学会学会誌賞 地方自治体における食品安全行政専門職の現状と課題:地方自治体へのアンケート調査
  • 2014/11 - 日本リスク研究学会 日本リスク研究学会奨励賞
  • 2013/03 - 日本農業経済学会 日本農業経済学会ポスター賞 健康食品のリスク知覚構造
Association Membership(s) (7):
Society for Risk Analysis ,  日本リスク学会 ,  日本公衆衛生学会 ,  日本農業経営学会 ,  日本フードシステム学会 ,  地域農林経済学会 ,  日本農業経済学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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