Rchr
J-GLOBAL ID:201501038112182821
Update date: Aug. 27, 2022
OKAZAKI Fumiko
オカザキ フミコ | OKAZAKI Fumiko
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (2):
Home economics, lifestyle science
, Food sciences
Research theme for competitive and other funds (3):
- 2019 - 2021 GRPはなぜ重篤な果物アレルギーを引き起こすのか
- 2016 - 2018 新規果物アレルゲンGRPの特性を明らかにする
- 2015 - 2016 果物・野菜のアレルゲンコンポーネント解析-代表的なアレルゲンLTPと新規アレルゲンGRPを中心に-
Papers (25):
-
Chisato Inuo, Fumiko Okazaki, Rie Shiraki, Yutaka Tanaka, Keiko Momma, Yasuto Kondo, Hiroshi Narita. Generalized allergic reaction in response to exercise due to strawberry gibberellin-regulated protein: a case report. Allergy, asthma, and clinical immunology : official journal of the Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology. 2022. 18. 1. 49-49
-
Fumiko Okazaki, Keiko Momma, Yuki Hirakawa, Natsuki Kawai, Yukie Yamaguchi-Murakami, Reiko Adachi, Yuji Mori, Yasuto Kondo, Hiroshi Narita. Determination of Severe Peach Allergens, Gibberellin-Regulated Protein, and Lipid Transfer Protein, Using Monoclonal Antibodies. Journal of nutritional science and vitaminology. 2022. 68. 3. 221-227
-
Yuji Mori, Fumiko Okazaki, Keiko Momma, Hiroshi Narita, Yasuto Kondo. Investigation of the sensitization rate for gibberellin-regulated protein in patients with Japanese cedar pollinosis. Allergologia et immunopathologia. 2022. 50. 2. 89-92
-
近藤 康人, 中島 陽一, 森 雄司, 安田 泰明, 岡崎 史子, 成田 宏史, 下條 尚志, 松永 佳世子, 森山 達哉. アレルゲン分子の理解に基づく食物アレルギー診療 PFASの基礎から最新の情報まで. 日本小児アレルギー学会誌. 2020. 34. 1. 45-51
-
近藤 康人, 中島 陽一, 森 雄司, 岡崎 史子, 成田 宏史, 下條 尚志, 松永 佳世子, 森山 達哉. アレルゲン分子の理解に基づく食物アレルギー診療 PFASの基礎から最新情報. 日本小児アレルギー学会誌. 2019. 33. 4. 454-454
more...
MISC (6):
-
リンゴ・モモ特異的IgE抗体価が高値であった口腔アレルギー症候群の1例. 2020
-
Fumiko OKAZAKI. Gibberellin Regulated Protein as a causative component for severe food allergy. 2019
-
保井 智香子, 福田 典子, 岡崎 史子, 高尾 理樹夫, 山下 絵美, 川上 由紀子, 井岡 直也, 高橋 伸欣, 中村 富予. 中学生男子サッカー選手の競技能力と栄養素等摂取量・食意識等との関連. 日本スポーツ栄養研究誌. 2018. 11. 126-126
-
岡﨑 史子, 山口友貴絵, 廣瀬潤子, 成田宏史. 保育所・学校給食における食物アレルギー対応の現状. 栄養. 2017. 2. 4
-
岡﨑 史子, 成田宏史. 食物アレルギーの新展開ーコンポーネント解析から二重暴露仮説へー. 化学と生物. 2016. 54. 6. 377-378
more...
Books (3):
-
調理学
中山書店 2018
-
食物アレルギーのすべて
診断と治療社 2016
-
食物アレルギーの現状とリスク低減化食品素材の開発
シーエムシー出版 2015
Lectures and oral presentations (16):
-
新型コロナウイルス感染症対策による外出自粛中の大学生の食生活
(第19回日本栄養改善学会近畿支部学術総会 2021)
-
Sensitization rate for Gibberellin-Regulated Protein (GRP) in Patients with Japanese Cedar Pollen Allergy
(JSA/WAO Joint Congress 2020 2020)
-
Generalized allergic reaction due to strawberry gibberellin-regulated protein (GRP): a case report
(JSA/WAO Joint Congress 2020 2020)
-
Development of sandwich ELISAs for determination of Pru p 3 and Pru p 7
(JSA/WAO Joint Congress 2020 2020)
-
洋菓子店における卵アレルギー対応ケーキの現状
(2020)
more...
Professional career (1):
Committee career (2):
- 2019/06 - 現在 近江八幡市食育推進委員
- 2019/04 - 現在 滋賀県栄養士会 若い世代への食育実践活動事業 委員
Association Membership(s) (6):
日本アレルギー学会
, JAPANESE SOCIETY OF PEDIATRIC ALLERGY AND CLINICAL IMMUNOLOGY
, 日本栄養改善学会
, 日本栄養・食糧学会
, 日本農芸化学会
, 日本栄養学教育学会
Return to Previous Page