Rchr
J-GLOBAL ID:201801014488186549   Update date: Feb. 01, 2024

Kumakura Kei

クマクラ ケイ | Kumakura Kei
Affiliation and department:
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2021 - 2025 食素材としてのきのこの保存・加工にみられる機能性の解明
  • 2017 - 2020 マンネンタケ由来のプロテアーゼおよびグルカナーゼの分子生物学的手法を用いた解析
  • 2014 - 2017 マンネンタケ水抽出物にふくまれる酵素の発現挙動および酵素化学的解析
  • 2014 - 2016 タクアン漬けの血圧上昇抑制作用およびその作用機序の解析
Papers (22):
  • Takahashi Asaka, Yamada Tsuyoshi, Kobayashi Taito, Kumakura Kei, Matsuoka Hiroki. Effects of fluorescent and LED irradiation on color fading and pale coloration of salted radish root (takuan-zuke). Food Science and Technology Research. 2022. advpub
  • Kei KUMAKURA, Kengo OKAMOTO, Taito KOBAYASHI, Toshitada NAGAI, Hiroki MATSUOKA. Identification, characterization and expression of a glutamic protease gene from Ganoderma lucidum. Mushroom Science and Biotechnology. 2022. 29. 4
  • Wataru Kobayashi, Taito Kobayashi, Asaka Takahashi, Kei Kumakura, Sonoko Ayabe, Hiroki Matsuoka. Branched-chain amino acid synthesis and glucosinolate-myrosinase system during takuan-zuke processing of radish root. Journal of food biochemistry. 2021. 45. 12. e13983
  • Wataru Kobayashi, Taito Kobayashi, Asaka Takahashi, Kei Kumakura, Hiroki Matsuoka. Metabolism of glutamic acid to alanine, proline, and γ-aminobutyric acid during takuan-zuke processing of radish root. Journal of food science. 2021. 86. 2. 563-570
  • Taito Kobayashi, Kei Kumakura, Asaka Takahashi, Hiroki Matsuoka. Low pH Enhances the Glucosinolate-Mediated Yellowing of Takuan-zuke under Low Salt Conditions. Foods (Basel, Switzerland). 2020. 9. 11
more...
MISC (19):
  • 熊倉慧, 穴原壮, 小林泰斗, 松岡寛樹. Analysis of secondary metabolites in post-harvest Ganoderma lucidum fruiting bodies. 日本きのこ学会大会講演要旨集. 2023. 26th
  • 滝沢俊介, 新島菜月, 藤田顕太郎, 小林泰斗, 熊倉慧, 松岡寛樹. 昆虫食としてのカイコの可能性. 群馬県農林水産業関係機関成果発表会発表課題要旨 蚕業分科会. 2023. 2022
  • 阿部雅子, 小林泰斗, 熊倉慧, 松岡寛樹, 綾部園子. 下処理法の違いによるこんにゃく調理品の特性について. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2022. 2022
  • 頓宮寧々, 小林泰斗, 熊倉慧, 高橋朝歌, 松岡寛樹. タクアン漬けのアンギオテンシンI変換酵素阻害活性因子の探索. 日本食品科学工学会大会講演集. 2021. 68th
  • 松岡寛樹, 高橋朝歌, 熊倉慧. Antihypertensive effect of takuan-zuke in hypertensive rats. 浦上財団研究報告書. 2017. 24. 25-31
more...
Books (18):
  • もっと知りたい トウモロコシのビタミン
    上毛新聞社 2023
  • 特集・貧血/食と栄養 ホウレンソウ
    上毛新聞社 2023
  • 特集・アトピー性皮膚炎/食と栄養 シイタケ
    上毛新聞社 2022
  • 特集・白内障/食と栄養 桑
    上毛新聞社 2022
  • 特集・胃潰瘍/食と栄養「ブロッコリー」新芽に発がん予防成分
    上毛新聞社 2022
more...
Lectures and oral presentations  (35):
  • マンネンタケにおけるα-マンノシダーゼ遺伝子の解析
    (日本きのこ学会第25回大会 ポスター展示・交流会 2022)
  • ダイコンイソチオシアナートに由来するタクアン漬け黄色色素中間体の分析
    (第45回群馬県分析研究会研究発表会 2021)
  • マンネンタケ菌株間におけるβ-1,3-グルカナーゼ遺伝子の解析
    (日本きのこ学会大会講演要旨集 2019)
  • 漬物加工におけるダイコンのオミックス解析
    (日本食品科学工学会大会講演集 2019)
  • タクアン漬けにおける黄変化反応の最適化に関する研究
    (日本食品科学工学会大会講演集 2018)
more...
Education (3):
  • 2007 - 2010 東京大学大学院 農学生命科学研究科
  • 2004 - 2006 Tokyo University of Agriculture Graduate School of Agriculture
  • 2000 - 2004 Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Bio-Science
Professional career (1):
  • 博士(農学) (東京大学)
Work history (4):
  • 2021/04 - 現在 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Agriculture Department of Applied Biological Science
  • 2019/04 - 2021/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Health and Welfare, Department of Food and Life-science
  • 2015/04 - 2019/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Health and Welfare, Department of Food and Life-science
  • 2010/10 - 2015/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Health and Welfare, Department of Food and Life-science
Committee career (3):
  • 2023/09 - 現在 日本きのこ学会 会則検討委員会
  • 2023/04 - 現在 日本きのこ学会 理事
  • 2019/04 - 現在 日本きのこ学会 編集委員
Association Membership(s) (3):
JAPANESE SOCIETY OF MUSHROOM SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page