Rchr
J-GLOBAL ID:201801019397133401
Update date: Aug. 28, 2024
Abe Akie
アベ アキエ | Abe Akie
Contact this researcher
You can send email directly to the researcher.
Affiliation and department:
東京家政学院大学 現代生活学部食物学科
About 東京家政学院大学 現代生活学部食物学科
Search "東京家政学院大学 現代生活学部食物学科"
Detailed information
Job title:
助手
Research field (1):
Nutrition and health science
Research theme for competitive and other funds (5):
2020 - 2021 女子大学生による”ハラル・ヴィーガンにも対応!8王子様のレシピ集”の企画開発~見て、作って、味わって、学んで繋がろうMICE都市八王子~
2020 - 2021 八王子発インスタ映えする食事摂取推進のための取り組み
2019 - 2020 見直そう食生活! ~食事バランスガイドを活用した食育教材の開発と普及~
2019 - 2020 八王子うMICE弁当の企画開発と栄養学的商品価値の調査研究 ~大学発八王子食材弁当によるMICE誘致の可能性の追求~
2016 - 2019 Effect of lactic acid bacteria intake on the helth of dam and infant during pregnancy and lactation
Papers (14):
阿部明恵, 湯村亜衣子, 竹山淳, 三澤朱実. 大学発地場産食材を使用したレシピ集の開発ー異文化(ハラル・ヴィーガン)に対応したMICE都市実現の可能性の追求ー. 東京家政学院大学紀要. 2021. 61. 101-109
三澤朱実, 阿部明恵, 小山達也, 由田克士. Effect of the Dietary Education that Assumed a Color Viewpoint Targeted Young Women. 日本食育学会誌. 2021. 15. 3
三澤 朱実, 阿部 明恵, 樋口 誉誌子, 山田 正子. 大学発地場産弁当の企画開発と栄養学的価値の検証、MICE利用の可能性の追求 低塩で野菜豊富な主食・主菜・副菜の揃った「八王子うMICE弁当」. 東京家政学院大学紀要. 2020. 60. 83-95
阿部 明恵, 三澤 朱実. 食事バランスガイドを活用した食育教材の開発と地域大学生の朝食の実態調査 大学生の朝食欠食の理由は実際の「時間が無い」からではない可能性. 東京家政学院大学紀要. 2020. 60. 97-107
Akie Sato, Noriko Komatsuzaki. Effect of Live Lactobacillus paracasei NFRI 7415 on the preference for a lard diet or fish oil diet in rats. Food Science and Nutrition Studies. 2018
more...
MISC (2):
三澤朱実, 阿部明恵. 鰹の顆粒だし・削り節の違いによる味噌汁の嗜好評価から減塩策を考える. 日本食育学会総会・学術大会講演・学術報告要旨集. 2021. 9th
中嶋 洋子, 佐藤 明恵, 齊藤 実希. ラード食摂取ラットのn-3系脂肪酸不足の補足に及ぼす魚油由来と植物由来のn-3系脂肪酸の影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2010. 64回. 123-123
Books (1):
油脂のおいしさと科学 : メカニズムから構造・状態、調理・加工まで
エヌ・ティー・エス 2016 ISBN:9784860434526
Lectures and oral presentations (26):
Investigation of reasons for skipping breakfast among female university students in nutritionist training courses -Is it true that there is no time?
Poster presentation「Taste investigation of the miso soup for the restriction of sodium intake」
MICE推進を目指したハラル・ヴィーガン食対応レシピ集の開発に関する研究
(第16回日本給食経営管理学会学術総会)
鰹の顆粒だし・削り節の違いによる味噌汁の嗜好評価から減塩策を考える
(第9回日本食育学会総会・学術大会 2021)
市販冷凍ほうれん草のシュウ酸含有量
(第67回日本栄養改善学会学術総会 2020)
more...
Professional career (1):
博士(栄養学) (聖徳大学)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
researchmap
.
For details, see here
.
Return to Previous Page
TOP
BOTTOM