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J-GLOBAL ID:200901000479758946   Update date: Feb. 01, 2024

Kanouchi Hiroaki

カノウチ ヒロアキ | Kanouchi Hiroaki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
Research field  (2): Nutrition and health science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (3): 栄養疫学 ,  Fermented foods on biological functions ,  ビタミンB6
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2022 - 2025 老化に伴うビタミンB6代謝の変化およびフレイル予防に必要なビタミンB6摂取量
  • 2017 - 2020 Understanding the biological significance of the topological distribution of biological membrane lipids by the nanoscale lipid distribution analyzing technique
  • 2016 - 2019 Development of infarction model induced by folic acid deficiency using a Microminipig atherosclerosis model
  • 2011 - 2013 Fundamental studies for development of a novel anti-tumor drug based on perchloric acid-soluble protein
  • 2009 - 2011 Effects of VEGF and its receptors on differentiation and proliferation of mammary gland and new born digestive tract.
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Papers (63):
  • Miwa Nonaka, Hiroaki Kanouchi, Saki Torii, Hikaru Nagano, Shigetada Kondo, Akira Fujii, Masanobu Nagano, Shigeo Takenaka. Lactic acid induces HSPA1A expression through ERK1/2 activation. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2023. 87. 2. 191-196
  • Miwa Nonaka, Hiroaki Kanouchi, Saki Torii, Hikaru Nagano, Shigetada Kondo, Akira Fujii, Masanobu Nagano, Shigeo Takenaka. Lactic acid induces HSPA1A expression through ERK1/2 activation. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2023. 87. 2. 191-196
  • 西 慶太郎, 叶内 宏明, 田中 昭彦, 中村 麻弥, 三島 優美子, 杉浦 剛. 口腔機能低下症とたんぱく質摂取量に着目した栄養状態との関連 地域住民を対象とした横断的研究. 日本口腔科学会雑誌. 2022. 71. 2. 72-73
  • Hiroaki Kanouchi, Mikako Yamashita, Kaori Kaimoto, Akiko Kuwabara, Yukiko Kawakami, Shigeo Takenaka, Chihaya Koriyama, So Kuwahata, Toshihiro Takenaka, Yuichi Akasaki, et al. Association of blood pressure and dietary intake of Sunomono, Japanese vinegared side dishes, in community-dwelling Japanese: A cross-sectional study. Heliyon. 2022. 8. 5. e09505
  • Keitaro Nishi, Hiroaki Kanouchi, Akihiko Tanaka, Maya Nakamura, Tomofumi Hamada, Yumiko Mishima, Yuichi Goto, Kenichi Kume, Mahiro Beppu, Hiroshi Hijioka, et al. Relationship between Oral Hypofunction, and Protein Intake: A Cross-Sectional Study in Local Community-Dwelling Adults. Nutrients. 2021. 13. 12
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MISC (75):
Patents (5):
  • 鳥類飼料
  • 機能性黒味噌の製造
  • 抗酸化活性が増強した液化麹の製造方法
  • 異常プリオン分解酵素阻害物質及びその用途
  • 黒酢由来成分を有効成分とする脳機能改善用組成物
Books (4):
  • 栄養学の基本 : 人体の理解と栄養学の基礎
    医歯薬出版 2022 ISBN:9784263720295
  • 栄養科学シリーズ 基礎栄養学 第4版
    講談社 2020 ISBN:9784065180433
  • 基礎から学ぶ生化学(改訂第3版)
    南江堂 2019
  • Chapter II - Perchloric Acid-Soluble Protein {Heat Shock Proteins: New Research}
    Nova Science Publishers, Inc 2008
Lectures and oral presentations  (43):
  • 紅麹色素成分の薬物代謝酵素への影響
    (第61回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2022)
  • β-methylamino-L-alanineによるマウス骨格筋由来筋芽細胞の筋分化制御
    (第61回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2022)
  • 血中ビタミンE濃度と認知症有病との関係-施設入居高齢者を対象とした横断研究-
    (第61回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2022)
  • 低濃度ピリドキサールリン酸で変化するヒト神経芽細胞腫SH-SY5Y細胞内代謝物の解析.
    (第61回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2022)
  • Comparison of metabolome under pyridoxine sufficient and deficient conditions in SH-SY5Y cells.
    (The 8th Asian Congress of Dietetics (ACD2022) 2022)
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Education (3):
  • 1999 - 2002 九州大学大学院 生物資源環境科学府 生物機能科学
  • 1997 - 1999 The University of Tokushima
  • 1994 - 1997 The University of Tokushima Faculty of Medicine School of Nutrition
Professional career (2):
  • - (The University of Tokushima)
  • - (Kyushu University)
Work history (8):
  • 2022/04 - 現在 Osaka Metropolitan University
  • 2021/04 - 2022/03 Osaka Prefecture University School of Comprehensive Rehabilitation, College of Health and Human Sciences
  • 2019/04 - 2021/03 Osaka Prefecture University School of Comprehensive Rehabilitation, College of Health and Human Sciences
  • 2012/04 - 2019/03 Kagoshima University
  • 2016/04 - 2016/09 University of Guelph
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Committee career (3):
  • 2016/11 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2010 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
  • 2015/09 - 2019/03 日本獣医学会 評議員
Awards (3):
  • 2016/03 - 鹿児島大学 蟹江松雄賞 黒壺造り米黒酢の健康増進効果の検証
  • 2014/06 - 日本栄養・食糧学会 奨励賞 ビタミンB6およびホモシステインに関する研究
  • 2004 - 日本生化学会中国・四国支部 優秀研究発表賞
Association Membership(s) (5):
JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  THE VITAMIN SOCIETY OF JAPAN ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本分子生物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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