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J-GLOBAL ID:200901005638318415
Update date: Jan. 30, 2024
Manabe Mariko
マナベ マリコ | Manabe Mariko
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (1):
Home economics, lifestyle science
Research keywords (2):
調理科学
, Cookery Science
Research theme for competitive and other funds (15):
- 2022 - 2025 食料生存基盤の拡充を目指した植物性素材の高機能化
- 2019 - 2023 和食に用いる調味液の香りによる間接的調味が五基本味の発現に及ぼす影響
- 2019 - 2022 Research on the development of cooked rice and processed grain products for people with difficulty in chewing and swallowing using enzyme impregnation
- 2016 - 2018 においによる嚥下食の嗜好性の検証
- 2014 - 2015 京料理と嚥下食のコラボレーション
- 2013 - 2015 「だし」のにおいによる塩味・うま味増強効果
- 2010 - 2012 「だし」による減塩食のおいしさ向上効果
- 2010 - 2012 Development using the optimization method of the glycated chicken protein which maintained various functionality including the antioxidant ability
- 2009 - 2011 水産発酵食品『なれずし』に含まれる風味物質が嗜好性に及ぼす影響
- 2007 - 2009 鰹だしの減塩効果におけるにおいの有効性の解明
- 2004 - 2006 調理操作による食品の腸管における生体防御能の変動
- 2001 - 2005 Factors contributing to food preference
- 2001 - 2005 Effect of cooking on the immunomodulatory function of food.
- 2001 - 2002 食事献立の免疫調節機能評価系の確立
- 2000 - 調理操作が食品の生体防御機能に及ぼす影響
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Papers (23):
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Mariko Manabe, Ryoichi Sakaue, Akio Obata. Contribution of the retronasal odor of soy sauce to salt reduction. Journal of Food Science. 2020. 85. 8. 2523-2529
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MANABE Mariko. Tastants Contributing to the Enhancement of Saltiness by Dried Bonito Stock. J.Cookery Sci.Jpn. 2018. 51. 3. 173-179
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MANABE Mariko, SASAI Akihiko, KAKU Yoshihisa. Contribution of Lipids to the Saltiness Enhancement Property of Chicken Bouillon. J.Cookery Sci.Jpn. 2016. 49. 5. 312-319
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Manabe Mariko, Suemitsu Yuka, Tanabe Manami, Tanaka Ayako, Sasai Akihiko. Induction of saltiness-enhancement by interaction between components in foodstuffs of chicken broth. Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics. 2015. 67. 194-194
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Mariko Manabe, Sanae Ishizaki, Umi Yamagishi, Tatsuhito Yoshioka, Nozomu Oginome. Retronasal Odor of Dried Bonito Stock Induces Umami Taste and Improves the Palatability of Saltiness. JOURNAL OF FOOD SCIENCE. 2014. 79. 9. S1769-S1775
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MISC (13):
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真部 真里子. おいしさの判定と香り~後鼻腔経由の香りの役割~. 日本栄養士会雑誌. 2021. 64. 9. 488-489
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真部 真里子. 和食特有の香りが塩味に及ぼす影響 ーだしと醤油ー. 醤油の研究と技術. 2020. 46. 4. 243-249
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真部 真里子. 調理科学の目2 東西で異なるうどんつゆの味. 別冊うかたま 伝え継ぐ 日本の家庭料理. 2020. 4. 122
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真部 真里子. だしによる減塩効果. 調理食品と技術 = Prepared foods and technology : 日本調理食品研究会誌. 2016. 22. 2. 41-49
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辻昌美, 真部真里子. 金沢縁起菓子の継承に寄与する食育の在り方. 同志社女子大学生活科学. 2015. 48. 58-67
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Education (4):
- - 1991 Nara Women's University
- - 1991 Nara Women's University Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture
- - 1986 Nara Women's University
- - 1986 Nara Women's University Faculty of Home Economics
Professional career (1):
Committee career (4):
- 2022/06 - 現在 日本調理科学会 副会長
- 2016 - 現在 日本官能評価学会 評議委員
- 2016/06 - 2020/05 日本調理科学会 副会長
- 2015/05 - 2016/05 日本家政学会 論文編集委員
Awards (2):
- 2007/06 - 森永奉仕会 50周年記念森永賞
- 2003 - 日本家政学会 奨励賞
Association Membership(s) (4):
日本味と匂学会
, 日本農芸化学会
, 日本調理科学会
, 日本家政学会
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