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J-GLOBAL ID:200901006087904560
Update date: Jul. 17, 2024
Nagasawa Takashi
ナガサワ タカシ | Nagasawa Takashi
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Affiliation and department:
Iwate University
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Research field (1):
Food sciences
Research keywords (1):
Skeletal muscle
Research theme for competitive and other funds (17):
2019 - 2022 Stimulation of suppressing effects of muscle atrophy by citrulline
2002 - 2004 The enzymatic mechanisms in accumulation of AGEs and its regulation by flavonoids
1999 - 2001 Health benefits and genetic analysis of millets, and food developments in cooperation with community food companies
1997 - 1999 Factor of suppression of tissue protein degradation after feeding and its mechanism
1995 - 1996 Changes in the function of muscle proteins by oxidative and sugar stress with aging
1994 - 1994 フリーラジカルによる筋肉タンパク質の分解促進機構
1992 - 1994 Lysine and peptide production by rumen bacteria and protozoa
1993 - 1993 ラット肝,小腸細胞のapoA-ImRNAの合成とキビ蛋白質由来ペプチドの影響
Effect of free radicals on protein metabolism
Suppression of oxidative stress and glycation by food
Regulation Mechanism of Muscle Protein Synthesis and Degradation
栄養ストレスにおけるアミノ酸の筋肉タンパク質合成と分解に対する異なるレスポンス
ヤマブドウまるごと利用したアンチエイジング素材の開発
骨格筋萎縮における抗ストレスアミノ酸の検索とその作用機構
タンパク質合成に利用されないアミノ酸の骨格筋タンパク質合成と分解の調節
雑穀脂溶性成分の健康機能性
メチオニンの骨格筋タンパク質代謝における経口投与と細胞に対する異なる作用の解明
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Papers (95):
Yoshiaki Ito, Ayaka Suzuki, Haruka Nasukawa, Kenji Miyaki, Akira Yano, Takashi Nagasawa. Ameliorative effects of Japanese barnyard millet (Echinochloa esculenta H. Scholz) bran supplementation in streptozotocin-induced diabetic rats. Food Science and Technology Research. 2022. 28. 5. 431-439
Yoshiaki Ito, Kouki Morishita, Takashi Nagasawa. Oleanolic acid induces lipolysis and antioxidative activity in 3T3-L1 adipocytes. Food Science and Technology Research. 2021. 27. 3. 511-519
Chiba M, Ito Y, Nagasawa T. Phenethyl isothiocyanate stimulates glucose uptake through the Akt pathway in C2C12 myotubes. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2019. 83. 1-10
Emulsified fucoxanthin increases stability and absorption in rats. Nipponn Shokuhin Kagaku Kaishi. 2018. 65. 7. 349-356
Sato, T, Muramatsu, N, Ito, Y, Yamamoto, Y, Nagasawa T. L-Lysine attenuates hepatic steatosis in Senescence-accelerated Mouse Prone 8 mice. 2018. 64. 3. 192-199
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MISC (171):
千葉麻衣子, 伊藤芳明, 長澤孝志. 骨格筋細胞におけるフェネチルイソチオシアネートの糖取り込み促進活性の評価. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2018. 72nd. 227
佐々木 祐哉, 伊藤 芳明, 長澤 孝志. メチオニン投与後の骨格筋タンパク質代謝の変化. アミノ酸研究. 2018. 11. 2. 92-93
アミノ酸による骨格筋タンパク質分解抑制機構に関する研究. 2018. 71. 1. 3-10
佐々木祐哉, 伊藤芳明, 長澤孝志. メチオニン投与後の骨格筋タンパク質代謝の変化. 日本アミノ酸学会学術大会講演要旨集. 2017. 11th. 40
村松菜緒, 佐藤友紀, 伊藤芳明, 長澤孝志. L-リジンの経口摂取が老化促進モデルマウスの脂質代謝に及ぼす影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2017. 71st. 190-190
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Books (11):
機能性食品開発のための初期評価試験プロトコール集
2017 ISBN:9784781312484
基礎食品学
2015 ISBN:9784874923337
ルチン、糖化による疾患と抗糖化食品・素材(共著
2010
わかりやすい食品機能栄養学
2010 ISBN:9784782705759
わかりやすい食品化学(共著)
2008 ISBN:9784782705490
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Lectures and oral presentations (51):
Effects of thawing methods on changes in ATP-related compounds, free amino acids and microstructure of scallop adductor muscle
骨格筋細胞におけるフェネチルイソチオシアネートの筋タンパク質分解抑制効果の評価
減圧マイクロ波を用いたトマトピューレ濃縮技術の開発 -加熱処理が成分と食味に与える影響
タンパク質制限給餌下での肝臓脂肪蓄積における小胞体ストレスの関与とフェネチルイソチオシアネートの効果
脂肪細胞におけるオレアノール酸の抗酸化機能誘導と生理調節機能
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Works (4):
フラボノイドの抗糖尿病作用機構の解明と高付加価値化
2004 -
G-ルチンの抗グリケーション活性についての研究
2003 -
廃用性筋萎縮におけるアミノ酸投与の筋肥大効果に関する研究
2002 -
ホヤ肝臓粉末の有効利用
2001 -
Education (3):
1979 - 1982 東京大学大学院 農学系研究科 農芸化学専門課程
1977 - 1979 Tokyo University of Agriculture and Technology
1974 - 1977 Tokyo Noko University
Professional career (2):
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Doctor of Agriculture
Work history (6):
2020/04 - 現在 東北大学客員教授
2020/04 - 現在 岩手大学名誉教授
2005 - 2020/03 岩手大学 教授
1992 - 2005 Iwate University
1986 - 1992 University of Miyazaki
1988 - The University of British Columbia, Research Associate
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Awards (2):
2017/05 - 日本栄養・食糧学会 学会賞
1995/05 - 日本栄養・食糧学会 奨励賞
Association Membership(s) (2):
日本栄養・食糧学会
, JAPANESE SOCIETY FOR AMINO ACID SCIENCES
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