Rchr
J-GLOBAL ID:200901006087904560   Update date: Feb. 27, 2024

Nagasawa Takashi

ナガサワ タカシ | Nagasawa Takashi
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (1): Skeletal muscle
Research theme for competitive and other funds  (17):
  • 2019 - 2022 Stimulation of suppressing effects of muscle atrophy by citrulline
  • 2002 - 2004 The enzymatic mechanisms in accumulation of AGEs and its regulation by flavonoids
  • 1999 - 2001 Health benefits and genetic analysis of millets, and food developments in cooperation with community food companies
  • 1997 - 1999 Factor of suppression of tissue protein degradation after feeding and its mechanism
  • 1995 - 1996 Changes in the function of muscle proteins by oxidative and sugar stress with aging
Show all
Papers (94):
more...
MISC (171):
  • 千葉麻衣子, 伊藤芳明, 長澤孝志. 骨格筋細胞におけるフェネチルイソチオシアネートの糖取り込み促進活性の評価. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2018. 72nd. 227
  • 佐々木 祐哉, 伊藤 芳明, 長澤 孝志. メチオニン投与後の骨格筋タンパク質代謝の変化. アミノ酸研究. 2018. 11. 2. 92-93
  • アミノ酸による骨格筋タンパク質分解抑制機構に関する研究. 2018. 71. 1. 3-10
  • 佐々木祐哉, 伊藤芳明, 長澤孝志. メチオニン投与後の骨格筋タンパク質代謝の変化. 日本アミノ酸学会学術大会講演要旨集. 2017. 11th. 40
  • 村松菜緒, 佐藤友紀, 伊藤芳明, 長澤孝志. L-リジンの経口摂取が老化促進モデルマウスの脂質代謝に及ぼす影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2017. 71st. 190-190
more...
Books (11):
  • 機能性食品開発のための初期評価試験プロトコール集
    2017 ISBN:9784781312484
  • 基礎食品学
    2015 ISBN:9784874923337
  • ルチン、糖化による疾患と抗糖化食品・素材(共著
    2010
  • わかりやすい食品機能栄養学
    2010 ISBN:9784782705759
  • わかりやすい食品化学(共著)
    2008 ISBN:9784782705490
more...
Lectures and oral presentations  (51):
  • Effects of thawing methods on changes in ATP-related compounds, free amino acids and microstructure of scallop adductor muscle
  • 骨格筋細胞におけるフェネチルイソチオシアネートの筋タンパク質分解抑制効果の評価
  • 減圧マイクロ波を用いたトマトピューレ濃縮技術の開発 -加熱処理が成分と食味に与える影響
  • タンパク質制限給餌下での肝臓脂肪蓄積における小胞体ストレスの関与とフェネチルイソチオシアネートの効果
  • 脂肪細胞におけるオレアノール酸の抗酸化機能誘導と生理調節機能
more...
Works (4):
  • フラボノイドの抗糖尿病作用機構の解明と高付加価値化
    2004 -
  • G-ルチンの抗グリケーション活性についての研究
    2003 -
  • 廃用性筋萎縮におけるアミノ酸投与の筋肥大効果に関する研究
    2002 -
  • ホヤ肝臓粉末の有効利用
    2001 -
Education (3):
  • 1979 - 1982 東京大学大学院 農学系研究科 農芸化学専門課程
  • 1977 - 1979 Tokyo University of Agriculture and Technology
  • 1974 - 1977 Tokyo Noko University
Professional career (2):
  • (BLANK)
  • Doctor of Agriculture
Work history (6):
  • 2020/04 - 現在 東北大学客員教授
  • 2020/04 - 現在 岩手大学名誉教授
  • 2005 - 2020/03 岩手大学 教授
  • 1992 - 2005 Iwate University
  • 1986 - 1992 University of Miyazaki
Show all
Awards (2):
  • 2017/05 - 日本栄養・食糧学会 学会賞
  • 1995/05 - 日本栄養・食糧学会 奨励賞
Association Membership(s) (2):
日本栄養・食糧学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR AMINO ACID SCIENCES
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page