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J-GLOBAL ID:200901012945861270   Update date: Nov. 17, 2024

Funatsu Yasuhiro

フナツ ヤスヒロ | Funatsu Yasuhiro
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.rakuno.ac.jp/dep03/
Research field  (4): Biological resource conservation ,  Marine/Aquatic life sciences ,  Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (10): Fermentation Science ,  meat science ,  畜産物利用 ,  ゼロエミッション ,  食品加工 ,  食品科学 ,  食と環境 ,  Food Processing ,  Fermented food ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (29):
  • 2024 - 2027 フレーバーホイール導入による日本の市場に合った魚醤油の品質特性の体系化
  • 2020 - 2026 Visualization technique of quality characteristics of fermented seasoning correspoded to variety of consumer preference
  • 2022 - 2023 道産フクラギ魚醤油の製造に関する研究
  • 2019 - 2022 プロバイトティクス乳酸菌を含有した新規発酵食肉食品の品質特性
  • 2019 - 2020 麹添加型魚醬油のヒスタミン蓄積抑制に関する研究
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Papers (49):
  • Kei NAKAJIMA, Mai TOCHIMURA, Tohya TERADA, Naoyuki MAEDA, Yasuhiro FUNATSU, Katsuki OHTANI, Jiro KOIZUMI, Tsutomu ABE, Hiroshi YOKOTA, Akihiro YAMAGUCHI. Suppression of Melanogenesis and Antibacterial Effect on Helicobacter pylori of Fragrant Distillate from Sakhaline Spruce (Picea glehnii). 2024. 48. 2. 89-95
  • Dagula Hu, Naoko Maeno, Noriko Minami, Soichiro Takahashi, Kuniko Yoshida, Katsuki Ohtani, Yasuhiro Funatsu, Ryosuke Kondo, Akihiro Yamaguchi. Antifungal activities of vineyard-habitat wild yeast for grape gray-mold disease and its effects on spontaneous winemaking. Antonie van Leeuwenhoek. 2024. 117. 1
  • Kohei Takada, Keigo Ikezawa, Naoyuki Maeda, Tsutomu Sato, Youhei Fukui, Takashi Takano, Yasuhiro Funatsu. Effects of different fermentation starter cultures on the quality of fish sauce prepared from deep-sea smelt. Food Science and Technology Research. 2023. 29. 4. 289-300
  • Yasuhiro FUNATSU, Yuna NISHIOKA, Naoyuki MAEDA, Akira TANAKA, Shuji Yoshikawa, Hirofumi HAYASAKA, Takashi TOCHIHARA, Yasuyuki TAKEDA. Effects of using cheese whey and soy sauce yeast on the quality characteristics of fermented seasonings prepared with chicken meat. Nihon Chikusan Gakkaiho. 2023. 94. 2. 219-229
  • Naoyuki Maeda, Shouya Horochi, Yasuhiro Hasegawa, Tomohito Iwasaki, Nobutake Nakatani, Taku Miyasho, Katsuro Hagiwara, Hiroshi Yokota, Yasuhiro Funatsu. Decreased Immunoreactivity of Hepatitis E Virus Antigen Following Treatment with Sakhalin Spruce (Picea glehnii) Essential Oil. Chemistry & biodiversity. 2023. 20. 4. e202200924
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MISC (50):
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Patents (7):
  • 臭気抑制菌を用いた練り製品の品質改良
  • イカ塩辛および塩辛の製造方法
  • 臭気抑制菌を用いた練り製品の品質改良
  • 活動電位による軟体動物の生死判別方法と測定装置
  • 海洋深層水を利用した魚醤とその製造方法
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Books (17):
  • New Development in FoodTech Creating Palatability
    2024 ISBN:9784781318110
  • 四訂 食品の官能評価・鑑別演習
    (公社)フードスペシャリスト協会・建帛社 2024 ISBN:9784767907536
  • Handbook of Ingredient Produced in Hokkaido 8th edition
    The Sapporo Chamber of Commerce and Industry 2022 ISBN:9784881930304
  • 食べ物と健康III 食品加工と栄養 第3版
    三共出版 2021 ISBN:9784782708040
  • 食べ物と健康I 食品の分類と成分 第3版
    三共出版 2021 ISBN:9784782708057
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Lectures and oral presentations  (70):
  • 外的プリファレンスマッピング手法による北海道産魚醤油の道央と道南地位地域での消費者の好みの違い
    (日本食品科学工学会第71回大会 2024)
  • 外的プリファレンスマッピング手法を用いた北海道産魚醤油の道央圏での消費者の嗜好性評価
    (令和6年度日本水産学会春季大会 2024)
  • 遺伝子多型解析による非加熱食肉製品加工中の主要菌叢の変化
    (令和6年度日本食品科学工学会北海道支部大会 2024)
  • 乳酸菌発酵スターターを添加して製造したしょっつるの品質について
    (令和5年度 産業技術連携推進会議 東北地域部会 食品・バイオ分科会 秋季分科会 2023)
  • 北海道産小型ブリの無駄のない加工技術 ー特に節加工残渣を素材とした発酵法の異なる調味料の品質特性についてー
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
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Works (25):
  • 食用としての利用の少ない地域水産資源のすり身化技術の開発
    2010 - 2012
  • 環境負荷の軽減と循環型資源の形成を目指した安全・安心なリサイクル発酵調味料の開発
    2010 - 2012
  • Development of the reused fish sauces prepared from the wastes from kamaboko prpcessing for the purpose of circulatory system forming and reduction of environmental problems
    2010 - 2012
  • 加工形態の異なる国内産ライ麦・小麦配合パン類の嗜好性と血糖値上昇抑制効果、とくにドーナツとケーキの違いについて
    2009 - 2010
  • Hypoglycemic effects of Japanese whole rye, whole wheat flour and wheat flour compound cake and doughnut on blood glucose level in healthy subjects and their sensory attributes
    2009 - 2010
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Education (5):
  • 1990 - 1993 Hokkaido University Graduate School of Fisheries Doctor course of marine food science
  • - 1993 Hokkaido University Graduate School, Division of Fisheries Marine Food Science
  • 1988 - 1990 Hokkaido University Graduate School of Fisheries Master course of marine food science
  • 1982 - 1986 Hokkaido University Fisheries Marine food science
  • - 1986 Hokkaido University Faculty of Fisheries Department of Marine Food Science
Professional career (1):
  • Doctor(Fisheries Science) (Hokkaido University)
Work history (10):
  • 2011/04 - 現在 Rakuno Gakuen University Department of Food Science and Human Wellness, College of Agriculture, Food and Environment Sciences
  • 2009/04 - 2011/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science, Department of Food Science
  • 2007/04 - 2008/03 Rakuno Gakuen University Associate Professor
  • 2004/04 - 2007/03 Rakuno gakuen University Associate Professor
  • 2005 - 2006 Assitant professor, Rakuno Gakuen University
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Committee career (26):
  • 2019/07 - 現在 地方独立行政法人北海道立総合研究機構 研究評価委員会専門委員
  • 2005/04 - 現在 札幌商工会議所 「北海道フードマイスター認定事業」運営委員会/現行編小委員会委員
  • 2024/04 - 2026/03 公益社団法人 日本食品科学工学会 英文誌編集委員
  • 2022/05 - 2024/04 (公社)日本食品科学工学会 第20期理事(北海道支部長)
  • 2022/04 - 2024/03 公益社団法人日本食品科学工学会 英文誌編集委員会委員
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Awards (4):
  • 2017/09 - 独立行政法人日本学術振興会 平成29年度科研費審査委員表彰
  • 2013/10 - 日本醸造協会 技術賞 魚醤油のヒスタミン蓄積機構と除去法に関する研究
  • 2008 - 日本水産学会論文賞
  • 2003 - (公社)日本水産学会 日本水産学会技術賞 低利用水産資源の高度利用を目的とした魚醤油の開発
Association Membership(s) (11):
Japan Society for Meat Science and Technoligy ,  北海道畜産学会 ,  うま味研究会 ,  日本畜産学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本水産学会 ,  Society Research on Umami Taste ,  Hokkaido Animal Science and Agriculture Society ,  The Japanese Soceity of Animal Science ,  The Japanese Society for Food Scinece and Technology ,  The Japanese Society of Fisheries Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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