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J-GLOBAL ID:200901016476602477   Update date: Nov. 02, 2024

Matsuoka Hiroki

マツオカ ヒロキ | Matsuoka Hiroki
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Other affiliations (2):
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (4): Salted vegetables ,  isothiocyanate ,  Tsukemono ,  Food Chemistry
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2016 - 2017 漬物摂取がラットの血圧および腎・肝機能に及ぼす影響
  • 2014 - 2015 タクアン漬けの血圧上昇抑制作用およびその作用機序の解析
  • 2011 - 2012 Antioxidative activity and biotransformation of thiohyantoins derived from isothiocyanates and amino acids
  • 2010 - 2012 Valuation and molecular epidemiology of food-poisoning bacteria in vacuum packed pouch cooking
  • 2012 - 米糠発酵による抗酸化機能亢進効果とその抗酸化成分の分離法の確立
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Papers (51):
  • ABE Masako, TOMIZAWA Ayumi, NAGAI Yuko, TAKANASHI Miho, MATSUOKA Hiroki, OZAWA Yoshio, AYABE Sonoko. Effect of Carbohydrate-based Sweeteners on the Reddish Coloration of Chinese Quince Extract Jelly and Its Taste Characteristics. Journal of Cookery Science of Japan. 2024. 57. 4. 208-217
  • Asaka Takahashi, Tsuyoshi Yamada, Taito Kobayashi, Kei Kumakura, Hiroki Matsuoka. Effects of fluorescent and LED irradiation on color fading and pale coloration of salted radish root (takuan-zuke). FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2022. 28. 2. 179-185
  • Wataru Kobayashi, Taito Kobayashi, Asaka Takahashi, Kei Kumakura, Sonoko Ayabe, Hiroki Matsuoka. Branched-chain amino acid synthesis and glucosinolate-myrosinase system during takuan-zuke processing of radish root. Journal of food biochemistry. 2021. 45. 12. e13983
  • Wataru Kobayashi, Taito Kobayashi, Asaka Takahashi, Kei Kumakura, Hiroki Matsuoka. Metabolism of glutamic acid to alanine, proline, and γ-aminobutyric acid during takuan-zuke processing of radish root. Journal of food science. 2021. 86. 2. 563-570
  • Taito Kobayashi, Kei Kumakura, Asaka Takahashi, Hiroki Matsuoka. Low pH Enhances the Glucosinolate-Mediated Yellowing of Takuan-zuke under Low Salt Conditions. Foods (Basel, Switzerland). 2020. 9. 11
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MISC (13):
  • 熊倉慧, 穴原壮, 小林泰斗, 松岡寛樹. Analysis of secondary metabolites in post-harvest Ganoderma lucidum fruiting bodies. 日本きのこ学会大会講演要旨集. 2023. 26th
  • 滝沢俊介, 新島菜月, 藤田顕太郎, 小林泰斗, 熊倉慧, 松岡寛樹. 昆虫食としてのカイコの可能性. 群馬県農林水産業関係機関成果発表会発表課題要旨 蚕業分科会. 2023. 2022
  • 阿部雅子, 小林泰斗, 熊倉慧, 松岡寛樹, 綾部園子. 下処理法の違いによるこんにゃく調理品の特性について. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2022. 2022
  • 熊倉慧, 岡本健吾, 小林泰斗, 永井俊匡, 松岡寛樹. Identification, characterization and expression of a glutamic protease gene from Ganoderma lucidum. 日本きのこ学会誌. 2022. 29. 4
  • 富澤歩美, 阿部雅子, 曽根保子, 松岡寛樹, 小林亘, 小林亘, 小澤好夫, 綾部園子. カリンエキスゼリーの呈色性と抗炎症作用. 日本食品科学工学会大会講演集. 2021. 68th
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Patents (1):
Books (17):
  • 大根デトックス
    壮快2月号、マキノ出版 2020
  • 旬の食材と栄養 味自慢の県産豚肉 日本の長寿に一役 ー元気な暮らしに 役立つ 栄養のお話ー
    元気ライフVol.51 (6) 上毛新聞社 2020
  • タクアン漬けは血圧上昇を抑制し尿素窒素値を下げ腎機能を改善すると実験で判明
    安心8月号、マキノ出版 2019
  • ビール-酵母の力でリラックス
    元気ライフ6月号 Vol.39 上毛新聞社 2019
  • ニンニク-驚くべきニンニクパワー
    元気ライフ4月号 Vol.37、上毛新聞社 2019
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Lectures and oral presentations  (59):
  • ダイコンイソチオシアネートに由来するタクアン漬け黄色色素中間体の分析法
    (群馬県分析研究会 2020)
  • 日本最古の加工食品、漬物の科学
    (高崎健康福祉大学公開講座 2020)
  • 浅漬けの機能性成分に関する研究
    (第44回群馬県分析研究会研究発表会 2020)
  • マンネンタケ菌株間におけるβ-1,3-グルカナーゼ遺伝子の解析
    (日本きのこ学会第23回 2019)
  • 漬物加工におけるダイコンのオミックス解析
    (日本食品科学工学会 2019)
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Education (3):
  • 1995 - 1997 Tokyo University of Agriculture and Technology
  • 1992 - 1994 Utsunomiya University Graduate School of Agriculture
  • 1988 - 1992 Utsunomiya University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • (BLANK)
Work history (9):
  • 2019/04 - 現在 高崎健康福祉大学農学部生物生産学科 教授
  • 2005/04 - 現在 Takasaki University of Health and Welfare
  • 2010/04 - 2021/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Health and Welfare, Department of Food and Life-science
  • 2017/10 - 2019/03 Takasaki University of Health and Welfare Faculty of Agriculture
  • 2012/04 - 2014/03 東日本栄養専門学校 栄養士学科 非常勤講師
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Awards (1):
  • 2019/11 - 一般社団法人全国栄養士養成施設協会 会長顕彰 栄養士・管理栄養士養成施設教員顕彰
Association Membership(s) (2):
日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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