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J-GLOBAL ID:200901024307554776   Update date: Apr. 05, 2024

Hoshino Tamotsu

ホシノ タモツ | Hoshino Tamotsu
Affiliation and department:
Homepage URL  (2): https://www.life.hi-tech.ac.jp/?page_id=1308https://publons.com/researcher/2975776/tamotsu-hoshino/
Research field  (3): Biological resource conservation ,  Ecology and environmental science ,  Cultural anthropology and folklore
Research keywords  (7): snow mold ,  adaptation ,  genetic diversity ,  Harpellales ,  味噌玉 ,  ごど・ごと ,  あめる(方言)
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2016 - 2019 Scientific research for development of xylose-fermenting yeast suitable for simultaneous saccharification and fermentation (SSF)
  • 2015 - 2019 Ecological and biological evaluation of plant pathogenic microorganisms in polar regions
  • 2013 - 2016 Terrestrialization of the kingdom Fungi deduced from the biodiversity of "living fossils" Zygomycota
  • 2011 - 2015 Biodiversity under the extreme environment - Antarctic lakes as a model site
  • 2008 - 2010 Elucidation of protein architecture and molecular evolution of microbial antifreeze proteins
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Papers (177):
  • 星野保. 伝統的発酵食品の企業生産3-岩手県久慈市山根町 “新山根温泉べっぴんの湯”によるごど豆とその関連商品-. 民族植物学ノオト. 2024. 17. 5-10
  • Tamotsu Hoshino, Yuka Yajima, Yosuke Degawa, Atsushi Kume, Oleg B Tkachenko, Naoyuki Matsumoto. Life Cycle Plasticity in Typhula and Pistillaria in the Arctic and the Temperate Zone. Microorganisms. 2023. 11. 8
  • Corporate Production of Traditional Fermentation Foods, part 2: Ji-miso by Tsukiya (farmer’s restaurant) in Noda, Iwate, Japan. 2023. 16. 2-8
  • Tamotsu Hoshino, Oleg B. Tkachenko, Motoaki Tojo, Anne Marte Tronsmo, Taiga Kasuya, Naoyuki Matsumoto. Taxonomic revision of the Typhula ishikariensis complex. Mycoscience. 2022. 63. 3. 118-130
  • 若松真央, 山田美久, 畠山桜, 相内彩果, 磯島友紀, 村上清佳, 星野保. 青森県八戸市島守地区でおこなった味噌玉製造の再現およびこれらに発生する菌類と機能. 日本テンペ研究会誌. 2022. 17. 28-36
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MISC (58):
  • 星野保, 大室康平, 皆川俊平, 上野大輔, 下村辰雄. しまもりSDGs実践プロジェクトにおける無農薬米を用いた日本酒製造. 八戸工業大学地域産業総合研究所紀要. 2024. 22. 10-19
  • 星野保, 岸岡健太. “ユブシキノコ”の同定とその民俗. 八戸工業大学紀要. 2024. 43. 133-138
  • Basidiomata of Pistillaria petasitidis S. Imai collected in Sukayu, Aomori city, Japan at July in 2022. 2023. 42. 216-218
  • 星野保. タモギタケとマムシ神-ウウェペケレ(アイヌの昔話)のきのこ-. 北海道キノコの会 40周年記念誌. 2023. 63. 33-34
  • 荒谷伊武樹, 星野保, 鈴木拓也. 海洋性低温酵母の分離とその排水処理能力について. 土木学会東北支部技術研究発表会(令和4年度)講演概要集. 2023. VII-22
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Patents (16):
Books (6):
  • すごいぜ!菌類
    筑摩書房 2020 ISBN:9784480683809
  • 菌は語る : ミクロの開拓者たちの生きざまと知性
    春秋社 2019 ISBN:9784393421352
  • Fungi in Polar regions
    CRC Press 2019 ISBN:9781138089709
  • たけしの面白科学者図鑑 地球も宇宙も謎だらけ! (新潮文庫)
    新潮社 2017 ISBN:4101225362
  • 菌世界紀行--誰も知らないきのこを追って (岩波科学ライブラリー)
    岩波書店 2015 ISBN:4000296450
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Lectures and oral presentations  (45):
  • Distribution of Typhula maritima on the Pacific side in Japan and their hosts
    (2022)
  • Taxonomic placement;of Ezo-raigan disease
    (2021)
  • Microbes from “miso-dama” in Northern Iwate prefecture, Japan and their function
    (2021)
  • Seasonal changes of gut fungi from Capniidae larvae in rivers, Hachinohe, Aomori Prefecture, Japan
    (2021)
  • 青森県八戸市南郷島守地区にて伝統的手法で再現した味噌玉製造の再現および,これらに発生する菌類の機能
    (日本テンペ研究会2021年度(令和3年度)大会 2021)
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Education (3):
  • 1989 - 1992 名古屋大学大学院 農学研究科 食品工業化学専攻
  • 1987 - 1989 北海道大学大学院 水産学研究科 水産食品学専攻
  • 1983 - 1987 Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
Professional career (1):
  • 博士(農学) (名古屋大学)
Work history (23):
  • 2022/07 - 現在 Hachinohe Institute of Technology
  • 2022/04 - 現在 National Institute of Polar Research
  • 2022/04 - 現在 Hachinohe Institute of Technology
  • 2019/04 - 2022/07 Hachinohe Institute of Technology Proffer
  • 2020/04 - 2022/03 Hachinohe Institute of Technology
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Committee career (10):
  • 2023/04 - 現在 一般社団法人 日本菌学会 理事
  • 2012/01 - 現在 International Society of Cryobiology Editor
  • 2023/02 - 2024/03 一般社団法人 日本菌学会 秋田フォーレ実行委員
  • 2017/04 - 2022/03 一般社団法人日本菌学会 評議員
  • 2017/01 - 2020/03 一般社団法人日本菌学会 設立時理事
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Awards (5):
  • 2024/03 - 一般社団法人青森県工業技術教育振興会 青森県工業技術教育振興会特別功労賞 伝統的菌類利用技術の再評価.特に味噌玉における低温性菌類の解析と利用
  • 2023/05 - The Mycological Society of Japan 日本菌学会賞
  • 2018/02 - 経済産業省 第7回ものづくり日本大賞 ものづくり地域貢献賞(北海道経済産業局長賞)製造・技術部門 世界で初めての南極酵母を利用した低温下でも難処理排水の活性汚泥による処理法
  • 2016/07 - 一般社団法人日本旅行作家協会 第1回斎藤茂太賞 『菌世界紀行--誰も知らないきのこを追って』
  • 1999/01 - ノルウェー王国 ノルウェー王国政府奨学金留学生
Association Membership(s) (5):
日本伝統食品研究会 ,  Tempe Society of Japan ,  The British Mycological Society ,  日本植物病理学会 ,  日本菌学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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