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J-GLOBAL ID:200901027942649693   Update date: Nov. 22, 2024

Katakura Yoshinori

カタクラ ヨシノリ | Katakura Yoshinori
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Homepage URL  (1): http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/lab/crt/index.html
Research field  (3): Applied molecular and cellular biology ,  Food sciences ,  Applied biochemistry
Research keywords  (8): 加齢性疾患 ,  生活習慣病 ,  アンチエイジング ,  テロメラーゼ ,  老化 ,  Cancer ,  Telomerase ,  Senescence
Research theme for competitive and other funds  (26):
  • 2021 - 2024 Molecular basis for the activation of exosome-mediated gut-brain interaction by food
  • 2016 - 2019 Molecular basis for the exosome-mediated food function
  • 2014 - 2018 Construction of the libraries and the database including health functions in Nepalese wild mushrooms
  • 2012 - 2016 Screening for anti-aging food that regulates intestinal function and clarification of its molecular basis
  • 2012 - 2015 Nicotinamide potentiates HDAC inhibitor-induced cytotoxicity in human breast cancer cells through DNA damage accumulation
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Papers (270):
  • Daiki Kubota, Momoka Sato, Miyako Udono, Akiko Kohara, Masatake Kudoh, Yuichi Ukawa, Kiichiro Teruya, Yoshinori Katakura. Activation of the Gut-Brain Interaction by Urolithin A and Its Molecular Basis. Nutrients. 2024. 16. 19
  • Keishu Kawatomi, Yuki Morita, Yoshinori Katakura, Kaoru Takegawa, Adokiye Berepiki, Yujiro Higuchi. Live cell imaging of β-tubulin mRNA reveals spatiotemporal expression dynamics in the filamentous fungus Aspergillus oryzae. Scientific Reports. 2024. 14. 1
  • Riku Kashiwagi, Miyako Udono, Yoshinori Katakura. Fructobacillus fructosus OS-1010 strain stimulates intestinal cells to secrete exosomes that activate muscle cells. Cytotechnology. 2024. 76. 2. 209-216
  • Takeki Hamasaki, Kiichiro Teruya, Yoshinori Katakura. Exposing Differentiated Osteoblast-Like MC3T3-E1 Cells to Extremely Low-Frequency Electric Fields Has Calcification-Promoting Effects. IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation. 2024. 31. 2. 642-648
  • Takeki Hamasaki, Kiichro Teruya, Yoshinori Katakura. Effect of Hita Tenryo WaterTM, a natural mineral water, on allergic symptoms induced by cedar in mice. Heliyon. 2024. 10. 5. e26915
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MISC (11):
  • 片倉喜範. 鶏胸肉の機能性表示「はかた地どり」の成功例. 化学と生物. 2024. 62. 6
  • 片倉喜範. Skin anti-aging effects of essential oils derived from food medicinal/oil plants. 日本ポリフェノール学会雑誌. 2024. 13
  • 片倉喜範. 鶏肉に含まれるイミダゾールジペプチドとその機能性について. 畜産の情報. 2023. 408
  • 友尻創太, 前田俊介, 河野高徳, 内藤淳子, 西田典永, 片倉喜範. Euglena gracilis EOD-1株由来パラミロンによる腸脳相関活性化. 機能性食品と薬理栄養. 2023. 17. 3
  • 片倉喜範. The Possibility of Food Component for Anti-aging. 食品と開発. 2022. 57. 7
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Patents (52):
Books (24):
  • ポリフェノールの機能と多角的応用
    シーエムシー出版 2023
  • 食によるアンチエイジング研究最前線
    食品と開発 2022
  • アンチエイジング食品の探索と機能性検証
    創る 2022
  • 皮膚改善を実現するアンチエイジング食品の開発
    フレグランスジャーナル 2022
  • 肌の明るさを実現する機能性食品の開発ー塗布製剤との併用効果
    フレグランスジャーナル 2022
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Lectures and oral presentations  (4):
  • テロメラーゼ制御による延命の分子基盤の解明
    (日本分子生物学会 2008)
  • 新規細胞老化関連因子の発現・機能解析
    (日本分子生物学会 2008)
  • MAPキナーゼp38によるhTERT転写抑制の分子機構
    (日本分子生物学会 2008)
  • TAK1依存的に細胞老化を誘導するシグナルネットワークに関する研究
    (日本分子生物学会 2008)
Education (4):
  • - 1994 The University of Tokyo
  • - 1994 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
  • - 1989 The University of Tokyo
  • - 1989 The University of Tokyo Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph. D. (The University of Tokyo)
Work history (6):
  • 2020/02 - 現在 Kyushu University Faculty of Agriculture Professor
  • 2007/04 - Kyushu University Faculty of Agriculture
  • 1998 - - 九州大学大学院助教授
  • 1998 - - Kyushu University, Associate Professor
  • 1994 - 1997 九州大学大学院助手
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Committee career (4):
  • 2016 - 現在 日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部 参与
  • 2013 - 現在 日本農芸化学会 西日本支部参与
  • 2005 - 現在 日本食品免疫学会 学術委員
  • 2003 - 現在 日本動物細胞工学会 評議員
Awards (2):
  • 2017/06 - 日本抗加齢医学会 優秀演題賞 食肉成分カルノシンによるエクソソームを介した脳腸相関活性化
  • 2004 - 2004年農芸化学奨励賞
Association Membership(s) (11):
日本食品免疫学会 ,  日本分子生物学会 ,  日本免疫学会 ,  日本動物細胞工学会 ,  日本農芸化学会 ,  Japanese Association for Animal Cell Technology ,  The Molecular Biology Society of Japan ,  Japanese Society for Immunology ,  and Agrochemistry ,  Biotechnology ,  Japan Society for Bioscience
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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