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J-GLOBAL ID:200901040251679762   Update date: Oct. 01, 2022

Komai Michio

コマイ ミチオ | Komai Michio
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
  • Tohoku University  Dean, Graduate School of Agricultural Science
Homepage URL  (2): http://db.tohoku.ac.jp/whois/detail/643911b121f52d0a11fb2615997c70af.htmlhttp://db.tohoku.ac.jp/whois/e_detail/643911b121f52d0a11fb2615997c70af.html
Research field  (2): Physiology ,  Food sciences
Research keywords  (6): 味覚異常 ,  zinc ,  dietary peptide ,  biotin ,  taste and nutrition ,  vitamin K
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 1988 - 現在 Anti-metabolic syndrome function by biotin ingestion
  • 1985 - 現在 Nutritional and physiological study on taste perception and appetite control
  • 1984 - 現在 Newly revealed bioactive role of vitamin K analogues
  • 1978 - 現在 Clarification of bioactive mechanisms observed in the foods component
Papers (184):
MISC (110):
Patents (5):
  • ルぺオール含有医薬組成物、食品及び飼料
  • 血漿アスパラギン酸アミノトランスフェラーゼ及びアラニンアミノ基転移酵素生成抑制剤
  • フェルラ酸の抽出方法および疾患の予防食品及び疾患の予防薬品
  • 生活習慣病改善食品および生活習慣病治療薬
  • 対象物に含まれるダイオキシン類の評価方法及びマイクロアレイ
Books (34):
  • 最新栄養学(第10版)
    建帛社 2014
  • ビタミンKと疾患-基礎の理解と臨床への応用-
    医薬ジャーナル社 2014
  • 基礎栄養学
    アイ・ケイコーポレーション 2013
  • 亜鉛の機能と健康
    建帛社 2013
  • 食品中の微量元素 -必須元素から放射性核種まで-
    公益社団法人日本食品衛生協会 2013
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Lectures and oral presentations  (180):
  • Adenosine is an active compound from Diselase-treated fraction of rice can improve metabolic-diseases parameters in SHRSP.
    (East Asia Conference on Standardization of Rice Function. 2014)
  • Rice bran stabilization and its functional properties on fortified analogue rice.
    (East Asia Conference on Standardization of Rice Function. 2014)
  • 短期間の亜鉛欠乏食給餌がラット視床下部外側野におけるオレキシン分泌に及ぼす影響
    (第25回マイクロダイアリシス研究会 2014)
  • 苦味感受性の個人差と苦味レセプターTAS2Rの遺伝子多型に関する研究
    (第48回日本栄養・食糧学会東北支部大会 2014)
  • 核内受容体PXRを介したビタミンK2による遺伝子発現調節機構の解析
    (第48回日本栄養・食糧学会東北支部大会 2014)
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Education (3):
  • - 1981 Tohoku University Graduate School, Division of Agriculture 食糧化学
  • - 1978 Tohoku University Graduate School, Division of Agriculture 食糧化学専攻
  • - 1976 Tohoku University Faculty of Agriculture 食糧化学
Professional career (2):
  • Ph.D. (Tohoku University)
  • Master of Agriculture (Tohoku University)
Work history (4):
  • 2002/07 - 現在 Graduate School of Agricultural Science, Tohoku Uninversity Professor Chairman of Department of Applied Bioglogical Chemistry
  • 1996/07 - 2002/03 Associate Professor
  • 1981/04 - 1996/06 Assistant Professor
  • 1990/04 - 1992/03 Monell Chemical Senses Center Visiting Scientist
Committee career (22):
  • 2005/07 - 現在 Japan Society for Biomedical Research on Trace Elements Councillor
  • 2005/07 - 現在 日本微量元素学会 評議員(2005-), 栄養ならびに毒性評価委員会栄養部会長(2006-)
  • 2004/04 - 現在 ビタミンB研究委員会 委員
  • 2004/04 - 現在 ビタミンB研究委員会 委員
  • 2000/04 - 現在 脂溶性ビタミン総合研究委員会 委員(2000-)
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Awards (4):
  • 2017/06 - 日本ビタミン学会 第69回日本ビタミン学会賞 ビタミンKの新規機能の解明に関する研究
  • 2014/05/30 - 日本栄養・食糧学会 Japan Society of Nutrition and Food Science Award 微量栄養素の新規機能の解明に関する研究
  • 2013/06/30 - 日本微量元素学会 Japan Society for Biomedical Research on Trace Elements Award 味覚機能の維持における亜鉛の重要性に関する研究
  • 1998/10/07 - 日本味と匂学会 日本味と匂学会第14回高砂研究奨励賞 三叉神経刺激性成分と味覚に関する生理学的研究
Association Membership(s) (12):
International Association for Gnotobiotics ,  Japanese Society for Food Science and Technology ,  The New York Academy of Sciences ,  The Japanese Biochemical Society ,  日本無菌生物ノートバイオロジー学会 ,  米国化学感覚受容科学会(Association for Chemoreception Science) ,  日本味と匂学会 ,  Japan Society for Biomedical Research on Trace Elements ,  4 ,  日本農芸化学会 ,  日本ビタミン学会 ,  Japanese Society of Nutrition and Food Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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