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J-GLOBAL ID:200901041452137565   Update date: Oct. 30, 2024

Kodama Hiroaki

コダマ ヒロアキ | Kodama Hiroaki
Affiliation and department:
Job title: Chiba University
Homepage URL  (1): https://xs214644.xsrv.jp/biochem/
Research field  (3): Plants: molecular biology and physiology ,  Environmental agriculture ,  Nutrition and health science
Research keywords  (3): Gene silencing ,  Compost ,  Food safety of genetically modified foods and genome-edited foods
Research theme for competitive and other funds  (31):
  • 2022 - 2025 トランスグラフティングによる耐塩性植物の作出
  • 2023 - 2024 アレルギー誘発性を有する植物に由来するタンパク質 の網羅的消化性評価
  • 2021 - 2022 遺伝子組換え台木と非組換え穂木の間の生体成分輸送に起因する食品安全性の評価点解明究
  • 2019 - 2021 導入遺伝子が存在しない宿主ゲノム遺伝子発現改変植物由来食品の安全性評価点の解明
  • 2019 - 2021 植物ウイルス由来RNAサイレンシング抑制因子群の作用機構の解析
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Papers (122):
  • Shota Yoshikawa, Kaede Itaya, Ryo Hoshina, Yukihiro Tashiro, Wataru Suda, Yuichiro Cho, Makiko Matsuura, Chie Shindo, Toshiyuki Ito, Masahira Hattori, et al. Thermophile-fermented feed modulates the gut microbiota related to lactate metabolism in pigs. Journal of Applied Microbiology. 2024. 135. 10
  • Check points of prior consultation for commercialization of genome-edited foods. The Japanese Journal of Biosafety. 2024. 1. 2. 11-17
  • 浅野風斗, 児玉浩明. 餌によるカブトムシ幼虫の性特異的な成長促進. アグリバイオ. 2024. 8. 52-53
  • Taira Miyahara, Hitomi Ohkubo, Yukiko Umeyama, Taichi Oguchi, Takumi Ogawa, Daisaku Ohta, Tomofumi Mochizuki, Hiroaki Kodama. Discontinuous Translocation of a Luciferase Protein beyond Graft Junction in Tobacco. Food Safety. 2024. 12. 1. 1-16
  • Kayo Ito, Hirokuni Miyamoto, Makiko Matsuura, Chitose Ishii, Yumiko Nakanishi, Wataru Suda, Takashi Satoh, Fuyuko Honda, Atsushi Kurotani, Naoko Tsuji, et al. A thermoprotective probiotic function by thermostable lactic acid bacteria and its causal structure. Journal of Functional Foods. 2024. 113. 106001-106001
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MISC (87):
  • Hirokuni Miyamoto, Katsumi Shigeta, Wataru Suda, Yasunori Ichihashi, Naoto Nihei, Makiko Matsuura, Arisa Tsuboi, Naoki Tominaga, Masahiko Aono, Muneo Sato, et al. Agricultural quality matrix-based multiomics structural analysis of carrots in soils fertilized with thermophile-fermented compost. 2022
  • SHI SHUQI, 西田彩夏, 梶原悠, 井藤俊行, 渡邊健吾, 須田栞, 土肥博史, 宮本浩邦, 宮本浩邦, 宮本浩邦, et al. Physiological functions of Pseudomonas baetica SN4 strain and extracellular polysaccharides on plants. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
  • 宮原平, 梅山幸子, 辻本恭, 小関良宏, 小川拓水, 山口夕, 太田大策, 小口太一, 児玉浩明. GMタバコ台木に接いだ非GMタバコ穂木の葉における導入遺伝子の影響調査. 日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集. 2020. 26th
  • 小川拓水, 山口夕, 小口太一, 宮原平, 辻本恭, 小関良宏, 児玉浩明, 太田大策. 非移行性GUS発現トマト台木に接いだ非GMトマト穂木由来果実の代謝プロファイル解析. 日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集. 2020. 26th
  • 梅山幸子, 宮原平, 小口太一, 太田大策, 辻本恭, 小関良宏, 児玉浩明. Long-distance transport of transgene products from root stocks to scion in grafted tobacco plants. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2020. 2020
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Patents (12):
Lectures and oral presentations  (205):
  • バガスを餌とするカブトムシにおける腸内微生物の単離
    (第76回日本生物工学大会(東京) 2024)
  • Pseudomonas sp. KS-4 株の揮発性物質によるサツマイモ 基腐病菌の防除効果
    (第76回日本生物工学大会(東京) 2024)
  • How do we evaluate the safety of insecticidal proteins with no HIstory Of Safe Use (HOSU)?
    (Workshop on safety assessment of new insecticidal proteins 2024)
  • RdDM組換え体に由来するヌルセグレガントにおけるオミックス解析
    (第41回 日本植物バイオテクノロジー学会(仙台)大会 2024)
  • 人工腸液試験におけるピーナッツタンパク質の消化抵抗性の数値化
    (第41回 日本植物バイオテクノロジー学会(仙台)大会 2024)
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Professional career (1):
  • 理学博士 (東北大学)
Work history (1):
  • 2021/04 - 現在 千葉大学大学院園芸学研究院 教授
Committee career (6):
  • 2024/04 - 現在 消費者庁食品衛生基準審議会 専門委員
  • 2023/10 - 現在 内閣府食品安全委員会 専門委員
  • 2022/07 - 2024/03 厚生労働省 薬事・食品衛生審議会専門員
  • 2013/04 - 2023/03 農林水産省農業資材審議会 専門委員
  • 2009/10 - 2021/09 内閣府食品安全委員会専門委員会 専門委員
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Awards (7):
  • 2022/04 - 日本農芸化学会 2022年度日本農芸会大会トピックス賞 好熱菌発酵産物由来の耐熱性細菌Paenibacillus sp.の植物生育促進性候補遺伝子群の同定と構造方程式モデリングにおけるオミクス統計評価
  • 2017/09 - 日本生物工学会 第26回 生物工学技術賞 好熱性微生物を活用した未利用バイオマス資源からの高機能発酵製品の製造と学術的解明
  • 2016/09 - 日本学術振興会 科学研究費補助金 審査員 表彰
  • 2016/04 - 日本農芸化学会 2016年度日本農芸化学大会トピックス賞 家畜の生産性を向上させる新規プロバイオティクス細菌, Bacillus hisashii N-11T
  • 2012/04 - 千葉銀行 ちばぎんひまわり賞 ベンチャー性の高い研究
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Association Membership(s) (3):
日本農芸化学会 ,  日本植物細胞分子生物学会 ,  The Society for Biotechnology, Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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