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J-GLOBAL ID:200901052171563770   Update date: Aug. 26, 2024

Kikuzaki Hiroe

キクザキ ヒロエ | Kikuzaki Hiroe
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (3): Home economics, lifestyle science ,  Bioorganic chemistry ,  Food sciences
Research keywords  (1): Food Chemistry, Natural Organic Chemistry, Cooking Science, Food Service Management, Edible plants, Spices and Herbs, Structure determination, Antioxidants, Enzyme inhibitor, Antiallergic activity, Nutraceuticals
Research theme for competitive and other funds  (20):
  • 2022 - 2025 ヒスタミン食中毒抑止に寄与する食用植物由来成分の化学構造と機能の解明
  • 2020 - 2023 干し柿由来タンニンの腸内細菌による健康増進効果発現機構の解明
  • 2015 - 2018 Inhibition of the extracellular export of mature IL-1beta by spice extracts
  • 2015 - 2018 Constituents in some edible plants inhibiting the activity of histamine producing enzyme, histidine decarboxylase, and their application to prevention of food poisoning caused by histamine
  • 2014 - 2017 Inhibition of histamine accumulation in foods by herb extracts treatment
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Papers (130):
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MISC (32):
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Books (56):
  • 新しい食品加工学 改訂第3版
    南江堂 2022 ISBN:9784524228515
  • 食品の成分と機能を学ぶ
    羊土社 2021 ISBN:9784758113656
  • 食品の分類と特性、加工を学ぶ
    羊土社 2021 ISBN:9784758113663
  • 食品学 : 食品成分と機能性
    東京化学同人 2021 ISBN:9784807916832
  • スパイス・ハーブの機能と応用
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315218
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Lectures and oral presentations  (105):
  • ペルー産薬用植物マカ(Lepidium meyenii)粉末の添加が飲料嗜好特性へ及ぼす影響
    (日本調理科学会近畿支部第49回研究発表会 2023)
  • 小松菜とほうれん草の加熱調理による抗酸化力の変化について
    (日本調理科学会近畿支部第49回研究発表会 2023)
  • 大学病院調理場と給食経営管理実習室のガス・電気・水使用量の調査と比較
    (第18回日本給食経営管理学会 2023)
  • 高脂肪食投与ラットの腸内細菌叢に対する柿タンニンの影響
    (第62回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2023)
  • 高脂肪食投与ラットに対する柿タンニンの影響
    (第62回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2023)
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Works (15):
  • さとうきび由来成分による食品中の油脂酸化抑制に関する研究
    2014 - 2015
  • さとうきび由来成分による食品中の油脂酸化抑制に関する研究
    2013 - 2014
  • ごぼうの有効成分の単離、同定に関する研究
    2012 - 2013
  • さとうきび由来成分による食品への抗酸化作用に関する研究
    2012 - 2013
  • さとうきび抽出物の成分解明及び食品に対する抗酸化作用に関する研究
    2011 - 2012
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Education (2):
  • 1984 - 1984 Osaka City University Graduate School of Human Life Science Division of Food and Nutrition
  • 1978 - 1982 Osaka City University Faculty of Human Life Science Department of Food and Nutrition
Professional career (1):
  • Doctor of Human Life Science (Osaka City University)
Work history (5):
  • 2010/04 - Department of Food Science & Nutrition, Nara Women's University
  • 2003/04 - 2010/03 Graduate School of Human Life Science, Osaka City University・Associate Professor
  • 1999/04 - 2003/03 A lecturer in Faculty of Human Life Science, Osaka City University
  • 1996/10 - 1999/03 An assistant in Faculty of Human Life Science, Osaka City University
  • 1984/10 - 1996/09 A technical employee in Faculty of Human Life Science, Osaka City University
Committee career (32):
  • 日本フードファクター学会 評議員
  • 日本フードファクター学会 評議員
  • 日本調理科学会 近畿支部委員
  • 日本調理科学会 近畿支部委員
  • 日本家政学会 関西支部委員
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Association Membership(s) (15):
抗酸化・機能研究会 ,  日本農芸化学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会 ,  日本給食経営管理学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本油化学会 ,  日本薬学会 ,  日本生薬学会 ,  日本フードファクター学会 ,  日本香辛料研究会 ,  植物化学研究会 ,  香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会 ,  AOU研究会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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