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J-GLOBAL ID:200901054615564037   Update date: Oct. 08, 2024

Koide Shoji

Koide Shoji
Affiliation and department:
Research field  (3): Agricultural environmental and information engineering ,  Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (18): ポストハーベスト工学 ,  カット野菜・カットフルーツ ,  青果物過冷却保存 ,  生鮮食品保存科学 ,  食品冷凍学 ,  熱工学(物理化学) ,  青果物 ,  園芸利用学 ,  食生活学 ,  食品保蔵学 ,  データマイニング ,  果実 ,  統計的機械学習 ,  日持ち ,  鮮度保持 ,  微生物計測 ,  嗜好 ,  ご飯
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2023 - 2024 チルド温度帯を用いたカット青果物の過冷却保存による食品ロス抑制に関する研究
  • 2021 - 2024 生鮮青果物の新たな過冷却保存法の確立:長期品質保持・環境負荷低減を目指して
  • 2016 - 2020 穀物・農産食品の高品質長期保存の理論的実践的研究
  • 2016 - 2019 脱水を前処理とした革新的青果物保存技術の創出
  • 2014 - 2018 Elucidation of optimum drying condition corresponding to characteristics of fruit and vegetables for promotion of sixth sector industrialization
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Papers (120):
  • Rei Osuga, Shoji Koide, Ryunosuke Sugisawa, Miwa Yamada, Takahiro Orikasa, Matsuo Uemura. Supercooled Storage Suppresses the Microbial Population and Color Changes in Fresh-Cut Cabbage. Food and Bioprocess Technology. 2025
  • Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Ryu Takaoka, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina. A novel simplified model to evaluate environmental impact based on life cycle assessment methodology-Case study of spinach considering food waste reduction through modified atmosphere packaging-. Future Foods. 2024. 10. 100456-100456
  • Ryunosuke Sugisawa, Takahiro Orikasa, Shoji Koide. Changes in microbial population and physicochemical properties of fresh-cut cucumbers subjected to near-freezing temperature at -2 °C. Food Science and Technology Research. 2024. 30. 3. 323-330
  • Takahiro Orikasa, Yuki Yamabe, Shoji Koide. Quality evaluation model of carrot juice considering consumer preferences by conjoint analysis. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2024. 71. 5. 159-166
  • 小舘琢磨, 高橋修斗, 藤岡智明, 折笠貴寛, 小出章二. 岩手県産「ひとめぼれ」における集団粒アルファ化米の復元方法の検討. 日本食品保蔵科学会誌. 2024. 50. 3. 125-130
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MISC (9):
  • Wakana Kadowaki, Shoji Koide, Rei Osuga, Takahiro Orikasa. Supercooled storage of fresh-cut Japanese pears at - 6 °C. 2022. 69. 1-4
  • 小出章二, 大須賀 玲, 折笠貴寛, 上村松生. 食品ロス削減を過冷却保存技術でチャレンジする. アグリバイオ. 2022. 6. 2. 147-149
  • 折笠貴寛, 江原翠, 渡邊高志, 安藤安雅, 中村宣貴, 小出章二. Development of a quality assessment model for super-heated steam-blanched carrots using LTO as an indicator. 農業食料工学会東北支部報. 2022. 69
  • 小出章二, 大須賀 玲, 折笠貴寛, 上村松生. 青果物の高品質長期保存を目指す:-5°C氷点下保存への取り組み. アグリバイオ. 2020
  • KOIDE Shoji, TAKAKI Koichi, OHTA Takayuki. Applications of Electrostatics for Preservation and Distribution of Agricultural Products; Inactivation of Bacteria and Decomposition of Ethylene. The Journal of the Institute of Electrical Engineers of Japan. 2016. 136. 12. 810-815
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Books (9):
  • 食品ロス削減に向けたロングライフ化技術
    エヌ・ティー・エス 2024 ISBN:9784860438753
  • Tea as a Food Ingredient : Properties, Processing, and Health Aspects (Chapter 5)
    CRC Press 2022 ISBN:9780367685713
  • 農業食料工学ハンドブック = Handbook of agricultural machinery and food engineers
    コロナ社 2020 ISBN:9784339052671
  • 工学技術者のための農学概論
    理工図書 2018
  • ポストハーベスト工学事典
    朝倉書店 2018
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Lectures and oral presentations  (60):
  • Effect of supercooled storage on maintaining the freshness of fresh-cut Jonagold apples
    (The XX CIGR World Congress 2022)
  • 過冷却保存がカットリンゴ‘ジョナゴールド’の鮮度保持に与える影響
    (第80回農業食料工学会年次大会 2022)
  • LCA手法に基づく環境負荷量を推定する簡易計算式の構築 -MA包装による消費期限延長効果を考慮したホウレンソウのケーススタディ-
    (第80回農業食料工学会年次大会 2022)
  • 過冷却保存がカットキャベツの微生物学的品質および理化学的特性に与える影響
    (第80回農業食料工学会年次大会 2022)
  • 減圧マイクロ波乾燥シイタケの構造解析に基づく物性評価
    (第80回農業食料工学会年次大会 2022)
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Education (1):
  • Kyushu University School of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学)
Work history (1):
  • 2015/06 - Iwate University Faculty of Agriculture
Committee career (14):
  • 2023/09 - 現在 農業食料工学会第82回(2024 年度)年次大会 大会運営委員長
  • 2023/06 - 現在 (一社)農業食料工学会 理事
  • 2023/06 - 現在 日本食品保蔵科学会 代議員
  • 2023/04 - 現在 農業食料工学会 東北支部 支部長
  • 2017/04 - 現在 農業食料工学会東北支部 常任幹事
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Association Membership(s) (6):
園芸学会 ,  日本冷凍空調学会 ,  THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN ,  JAPAN ASSOCIATION OF FOOD PRESERVATION SCIENTISTS ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY OF AGRICULTURAL MACHINERY AND FOOD ENGINEERS
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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