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J-GLOBAL ID:200901056024878892   Update date: Aug. 27, 2024

Yahiro Miki

ヤヒロ ミキ | Yahiro Miki
Affiliation and department:
Research field  (3): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences ,  Education - general
Research keywords  (6): おいしさ ,  味覚 ,  調理教育 ,  料理の組み合わせ ,  食生活 ,  Food Area
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2000 - 2001 Decomposition and quantification of mixed taste to individual quality of taste using taste sensor of dynamical response
  • 1998 - 1999 Detection of Taste Interaction Using Taste Sensing System and Quantitative Taste Estimation
Papers (10):
  • Miki Yahiro, Shu Ezaki, Satoru Iiyama. Characteristics of Response to Extracted Solution of Rice using Multichannel Taste Sensor. IEEJ Transactions on Sensors and Micromachines. 2023. 143. 4. 62-67
  • HONDA Ai AKINAGA Yuko, YAHIRO Miki, KISUMI Keiko. Examination and Practice of Tasks Observed in Practical Cooking Training during the University Teacher Training Course. The Japan Association of Home Economics Education. 2016. 58. 4. 249-259
  • 大学調理教育研究グループ北九州(秋永優子、楠瀬千春、園田順子、八尋美希、廣田幸子、池田博子、米田寿子、二木榮子). 大学における調理実習教育の現状と担当教員の把握する学生の実態. 日本調理科学会誌. 2012. 45. 4. 19-28
  • 橋本 俊行, 八尋 美希, 有田 信夫, 杉岡 昭夫. ケーキに関する味とデザイン及び情報発信の研究. 日本フードサービス学会年報. 2008. 12. 46-59
  • Miki Yahiro, Shu Ezaki, Ryuji Takamatsu, Kiyoshi Toko. Temperature dependence of bitter taste and output characteristics of taste sensor. SENSORS AND MATERIALS. 2008. 20. 4. 161-169
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MISC (16):
  • Temperature Dependence of Umami Taste Reproduced Using Multichannel Channel Taste Sensor. 2023. 1-14
  • Miki Yahiro, Yoshiko Akitake. Cooking Class in COVID-19 Situation and the Effect of Cooking Video Creation for One Person. 2021. 51. 7-14
  • 八尋美希. 学生の調理工程の認識と調理実習の役割. 近畿大学九州短期大学研究紀要. 2020. 第50号. 7-15
  • 八尋美希. 自由記述による学生の調理工程に関する調査(その2). 近畿大学九州短期大学研究紀要. 2018. 第48号. 1-9
  • 八尋美希. 自由記述による学生の調理工程に関する調査. 近畿大学九州短期大学研究紀要. 2017. 第47号. 1-12
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Books (6):
  • 子どもの食と栄養
    北大路書房 2020 ISBN:9784762831126
  • 別冊 うかたま 伝え継ぐ日本の家庭料理「米のおやつともち」
    2019
  • 別冊 うかたま 伝え継ぐ日本の家庭料理「肉・豆腐・麩のおかず」
    2018
  • 小児栄養 (保育ライブラリ子どもを知る)
    北大路書房 2004 ISBN:4762823562
  • 食と感性 (光琳テクノブックス)
    光琳 1999 ISBN:4771299021
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Lectures and oral presentations  (31):
  • 福岡県の家庭料理 地域の特徴 -農業、漁業との関わりー
    (一般社団法人日本調理科学会 2022年度大会 2022年9月 2022)
  • 福岡県の行事食、特にお正月とお盆の料理
    (一般社団法人日本調理科学会 2021年度大会 2021)
  • 自由記述による学生の調理工程に関する研究
    (日本家政学会九州支部大会(第64回大会) 2018)
  • 福岡県の家庭料理 主菜の特徴
    (一般社団法人日本調理科学会 平成30年度大会 2018)
  • 福岡県の家庭料理 おやつの特徴
    (一般社団法人日本調理科学会 平成29年度大会 2017)
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Works (1):
  • 味覚センサの動的応答を利用した複合味への単一味情報(基本味)への分解と定量化
    2000 - 2001
Education (3):
  • - 2003 九州大学大学院 システム情報科学研究科 電子デバイス工学専攻(退学)
  • - 1992 University of Teacher Education Fukuoka
  • - 1992 Fukuoka University of Education Faculty of Education
Professional career (2):
  • (BLANK)
  • 博士(工学)(近畿大学)
Work history (6):
  • 2014 - 現在 近畿大学九州短期大学 生活福祉情報科 教授
  • 2006 - 現在 福岡教育大学 教育学部 家政科 非常勤講師
  • 2021 - 2022 九州産業大学 人間科学部 非常勤講師
  • 2006 - 2006 東海大学福岡短期大学 非常勤講師
  • 2002 - 2003 福岡教育大学 教育学部 家政科 非常勤講師
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Committee career (12):
  • 2024/01 - 現在 一般社団法人 日本調理科学会 代議員
  • 2021/06 - 現在 飯塚市 飯塚市国民健康保険事業に関する協議会委員
  • 2021/04 - 現在 飯塚市 飯塚市新産業創出支援事業補助金審査会委員
  • 2022/06 - 2024/05 日本家政学会九州支部 副支部長
  • 2022 - 2024 日本調理学会九州支部 常任幹事
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Awards (1):
  • 2008 - フードサービス学会編集委員会奨励賞受賞
Association Membership(s) (4):
家庭科教育学会 ,  日本調理科学会 ,  電気学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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