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J-GLOBAL ID:200901068117474579   Update date: Jan. 31, 2024

Ide Takashi

イデ タカシ | Ide Takashi
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (6): 食品成分 ,  遺伝子発現 ,  脂質生化学 ,  Food Component ,  Gene Expression ,  Lipid Biochemistry
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2016 - 2019 病態モデルによる食品成分の相互作用による相乗的脂質代謝改善効果の分子基盤の解明
  • 2013 - 2016 機能性抗酸化因子と多価不飽和脂肪酸との相互作用による脂質代謝制御
  • 2010 - 2013 食品成分の相互作用による肝臓脂肪酸代謝制御
  • 2004 - 2006 共役リノール酸と脂肪酸合成抑制作用を持つ食品成分との相互作用による脂質代謝制御
  • 2000 - 2006 病態モデルによる食品成分の相互作用による脂質代謝調節機能の解明
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Papers (127):
  • Takashi Ide. Effect of dietary fats and soybean phospholipid on hepatic fatty acid metabolism in mice. Food Science and Technology Research. 2024
  • Takashi Ide. γ-Linolenic Acid-Rich Oil- and Fish Oil-Induced Alterations of Hepatic Lipogenesis, Fatty Acid Oxidation, and Adipose Tissue mRNA Expression in Obese KK-A y Mice. Journal of Oleo Science. 2023. 72. 3. 313-327
  • Takashi Ide, Izumi Origuchi. An Oil Rich in γ-Linolenic Acid Differently Affects Hepatic Fatty Acid Oxidation in Mice and Rats. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2020. 43. 9. 1382-1392
  • Takashi Ide, Izumi Origuchi. Physiological effects of an oil rich in γ-linolenic acid on hepatic fatty acid oxidation and serum lipid levels in genetically hyperlipidemic mice. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2019. 64. 2. 148-157
  • Takashi Ide. Physiological activities of the combination of fish oil and α-lipoic acid affecting hepatic lipogenesis and parameters related to oxidative stress in rats. European Journal of Nutrition. 2018. 57. 4. 1545-1561
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MISC (28):
Books (16):
  • ゴマの機能と科学(並木満夫, 福田靖子,田代亨編)
    朝倉書店、東京 2015
  • ニュートリゲノミクスを基盤としたバイオマーカーの開発-未病診断とテーラーメイド食品開発に向けて-(大澤俊彦, 合田敏尚監修)
    シーエムシー出版, 大阪 2013
  • 大豆のすべて(喜多村啓介編)
    サイエンスフォーラム、東京 2010
  • 食品技術総合事典((独)農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所編)
    朝倉書店、東京 2008
  • 食品機能性評価マニュアル集 第II集(食品機能性評価支援センター技術普及資料検討委員会編)
    (社)日本食品科学工学会, つくば 2008
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Lectures and oral presentations  (6):
  • 油脂の脂質代謝調節機能
    (2021年度食生活と植物油講習会 2021)
  • "食餌脂肪のタイプは共役リ ノール酸の脂質代謝調節機 能を修飾する"
    (第73回日本栄養・食 糧学会大会 2019)
  • "食餌脂肪のタイプは共役リ ノール酸の脂質代謝調節機 能を修飾する"
    (第 9回 機能油脂懇 話会 2018)
  • "γ-リノレン酸高含有油脂 が肥満・糖尿病モデルマウ スの肝臓脂肪酸代謝に与え る影響"
    (日本食品科学工学会 第65 回大会 2018)
  • "多価不飽和脂肪酸が肝臓の 脂肪酸代謝に与える影響- γ-リノレン酸の作用と動 物種による応答性の違い"
    (第72回日本栄養・食 糧学会大会 2018)
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Education (2):
  • Kyushu University School of Agriculture
  • 九州大学大学院農学研究科
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture
Work history (4):
  • 2009/04 - 2021/03 Jumonji University Professor
  • 1991 - Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
  • 1986 - Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
  • 1979 - Kyushu University School of Agriculture
Awards (3):
  • 2004/10 - CLA懇話会 第6回CLA懇話会最優秀発表賞
  • 2001/05 - 日本栄養・食糧学会賞
  • 1987/05 - 日本栄養・食糧学会奨励賞
Association Membership(s) (11):
日本ポリフェノール学会 ,  日本ゴマ科学会 ,  油脂・コレステロール研究会 ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR DIETARY FIBER RESEARCH ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN OIL CHEMISTS' SOCIETY ,  日本農芸化学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  Japanese Society for Nutrition and Food Science ,  Biotechnology and Agrochemistry ,  Japan Society for Bioscience
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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