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J-GLOBAL ID:200901073813504818   Update date: Apr. 16, 2024

Futagami Taiki

フタガミ タイキ | Futagami Taiki
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): https://ace1.agri.kagoshima-u.ac.jp/shochu/zyouzou-about/
Research field  (1): Applied microbiology
Research keywords  (7): エピジェネティクス ,  固体培養 ,  鰹節カビ ,  transporter ,  shochu ,  organohalide respiring bacteria ,  Aspergillus luchuensis mut. kawachii
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2023 - 2026 細菌との共培養特異的な麹菌の二次代謝物質生産能発現の分子機構
  • 2022 - 2025 麹菌の輸送体過剰発現ライブラリーの構築と有用輸送体の探索
  • 2022 - 2025 Gene regulatory mechanisms involved in the quality of the white koji
  • 2020 - 2024 Genomic epidemiological survey on cattle tick-borne diseases in Philippines and establishment of practical diagnosis
  • 2020 - 2023 Identification of sporulation deficiency-related genes in sake yeast and establishment of yeast breeding method by crossing
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Papers (99):
  • Enkang Zhu, Kentaro Hiramatsu, Taiga Inoue, Kazuki Mori, Kosuke Tashiro, Kiyotaka Fujita, Takefumi Karashima, Hideharu Takashita, Kayu Okutsu, Yumiko Yoshizaki, et al. Deficiency of β-xylosidase activity in Aspergillus luchuensis mut. kawachii IFO 4308. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2024
  • Atsushi Nishitani, Kentaro Hiramatsu, Chihiro Kadooka, Kyoka Hiroshima, Kazutaka Sawada, Kayu Okutsu, Yumiko Yoshizaki, Kazunori Takamine, Masatoshi Goto, Hisanori Tamaki, et al. Overexpression of the DHA1 family, ChlH and ChlK, leads to enhanced dicarboxylic acids production in koji fungi, Aspergillus luchuensis mut. kawachii and Aspergillus oryzae. Journal of bioscience and bioengineering. 2024
  • Yuki Kobashi, Eri Nakayama, Naoki Fukumori, Ayane Shimojima, Manami Tabira, Yuki Nishimura, Manami Mukae, Ai Muto, Naoto Nakashima, Kayu Okutsu, et al. Homozygous gene disruption in diploid yeast through a single transformation. Journal of bioscience and bioengineering. 2024. 137. 1. 31-37
  • Yuki Kobashi, Yumiko Yoshizaki, Kayu Okutsu, Taiki Futagami, Hisanori Tamaki, Kazunori Takamine. THI3 contributes to isoamyl alcohol biosynthesis through thiamine diphosphate homeostasis. Journal of bioscience and bioengineering. 2023
  • Atsushi Nishitani, Kentaro Hiramatsu, Chihiro Kadooka, Kazuki Mori, Kayu Okutsu, Yumiko Yoshizaki, Kazunori Takamine, Kosuke Tashiro, Masatoshi Goto, Hisanori Tamaki, et al. Expression of heterochromatin protein 1 affects citric acid production in Aspergillus luchuensis mut. kawachii. Journal of bioscience and bioengineering. 2023
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MISC (149):
  • 平松健太郎, 二神泰基. Technological development to study on the fungus used for katsuobushi production. アグリバイオ. 2023. 7. 8
  • 二神泰基. 焼酎造りに用いられる麹菌のクエン酸高生産機構. Bio九州. 2023. 237
  • 平松健太郎, 門岡千尋, 森一樹, 森一樹, 奥津果優, 吉崎由美子, 高峯和則, 玉置尚徳, 二神泰基. Analysis of the genes related to the life cycle in Aspergillus chevalieri. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2022. 2022
  • 小橋有輝, 吉崎由美子, 吉崎由美子, 奥津果優, 二神泰基, 二神泰基, 玉置尚徳, 玉置尚徳, 高峯和則, 高峯和則. 酵母のTHI3遺伝子破壊株のイソアミルアルコール生成量に与えるチアミンの影響. 日本醸造学会大会講演要旨集. 2022. 2022 (CD-ROM)
  • 林那波, 池田萌, 門岡千尋, 奥津果優, 吉崎由美子, 高峯和則, 後藤正利, 玉置尚徳, 二神泰基. 白麹菌におけるMAPキナーゼを介したクエン酸生産制御機構の解析. 日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集. 2022. 2022
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Patents (2):
Books (9):
  • ゲノム編集の最新技術と医薬品・遺伝子治療・農業・水畜産物 ・有用物質生産への活用
    技術情報協会 2023 ISBN:9784861049781
  • 白麹菌に特徴的なクエン酸高生産機構の解明 In 北本勝ひこ、発酵・醸造食品の最前線II
    シーエムシー出版 2022
  • 焼酎. In: 北本勝ひこ、春田伸、丸山潤一、後藤慶一、尾花望、斉藤勝晴 編、食と微生物の事典. 朝倉書店
    朝倉書店 2017 ISBN:9784254431216
  • The Genus Desulfitobacterium. In: Adrian L, Löffler FE (eds), Organohalide-Respiring Bacteria
    Springer Berlin Heidelberg 2016 ISBN:9783662498736
  • Cell wall biosynthesis in filamentous fungi. In: Takagi H, Kitagaki H (eds), Stress Biology of Yeasts and Fungi
    Springer Japan 2015 ISBN:9784431552475
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Lectures and oral presentations  (2):
  • 白麹菌のクエン酸高分泌生産機構に関する研究~トランスクリプトームを手掛かりとしてわかってきたこと~
    (日本生物工学会大会講演要旨集 2018)
  • 白麹菌における推定RNA結合タンパク質NrdAの機能解析
    (日本生物工学会大会講演要旨集 2018)
Education (3):
  • 2005 - 2008 Kyushu University Graduate School of Bioresource and Bioenvironmental Sciences
  • 2003 - 2005 Kyushu University Graduate School of Bioresource and Bioenvironmental Sciences
  • 1999 - 2003 Kyushu University School of Agriculture Department of Bioresource and Bioenvironment
Professional career (1):
  • 博士(農学)
Work history (3):
  • 2011/04 - 2014/02 Kyushu University Faculty of Agriculture
  • 2009/04 - 2011/03 Kyushu University Faculty of Agriculture
  • 2008/04 - 2009/03 Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology
Committee career (10):
  • 2023/06 - 現在 Journal of Bioscience and Bioengineering Deputy Editor-in-Chief
  • 2022 - 現在 Frontiers in Microbiology Review Editor
  • 2021 - 現在 清酒酵母・麹研究会 運営委員
  • 2020 - 現在 九州微生物研究フォーラム 運営委員
  • 2020 - 現在 トランスポーター研究会九州部会 幹事
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Awards (7):
  • 2023 - 日本醸造学会 奨励賞
  • 2022 - 日本生物工学会 第30回生物工学論文賞
  • 2021 - 長瀬科学技術振興財団 長瀬研究振興賞
  • 2021 - 日本農芸化学会 農芸化学奨励賞
  • 2020 - 糸状菌遺伝子研究会 奨励賞
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Association Membership(s) (11):
BREWING SOCIETY OF JAPAN ,  糸状菌分子生物学研究会 ,  日本微生物生態学会 ,  環境バイオテクノロジー学会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会 ,  American society for microbiology ,  糸状菌遺伝子研究会 ,  バイオテクノロジー研究推進会 ,  日本マイコトキシン学会 ,  酵母遺伝学フォーラム
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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