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J-GLOBAL ID:200901075569448717   Update date: Feb. 03, 2024

Satoh Rie

サトウ リエ | Satoh Rie
Affiliation and department:
Job title: Principal Scientist
Homepage URL  (2): http://www.naro.affrc.go.jp/nfri-neo/introduction/chart/0203/index.htmlhttp://www.naro.affrc.go.jp/english/laboratory/nfri/organization/02food_function_division/04/index.html
Research field  (2): Molecular biology ,  Plants: molecular biology and physiology
Research keywords  (2): 食物アレルゲン ,  Food Allergen
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2021 - 2024 IgA産生を増強するリン酸化ペプチド情報に基づく革新的アレルギー治療法の開発
  • 2016 - 2020 Integrated research on food chemistry, clinical medicine, and breeding for allergen-free and allergen reduced buckwheat
  • 2006 - 2008 Development of high sensitive analyzing methods for linear- and conformational-epitope of environmental allergens
  • 食物アレルゲン
  • food allergy
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Papers (26):
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MISC (74):
  • 大谷彩夏, 野間聡, 菊池洋介, 佐藤里絵. 調理加工時の酢酸配合が小麦アレルゲンの消化性に与える影響. 日本食品衛生学会 第118回学術講演会要旨集. 2022. 167-167
  • 鈴木彌生子, 村田翔太朗, 大楠秀樹, 平尾栄志, 佐藤里絵. 小麦タンパク質の安定同位体比分析によるパン用小麦粉の産地判別のための予備的研究. 第82回分析化学討論会要旨集. 2022
  • 川端洋基, 日比野佑香, 鄭屹峰, 佐藤里絵, 片山茂, 片山茂. リン酸修飾がソバ主要アレルゲンFag e2の高次構造エピトープに及ぼす影響. 日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集. 2022. 28th. 73-73
  • 原尚資, 佐藤里絵, 岡本薫, 圓山恭之進, 松井勝弘, 鈴木達郎, 石黒浩二, 大塚しおり, CHEN R., 手島玲子, et al. Exploration and acquisition of low allergen characteristic lines for buckwheat anaphylaxis risk management. 育種学研究. 2022. 24. 50-50
  • 佐藤里絵. アレルゲン低減ソバの開発. 食物アレルギー研究会会誌. 2021. 21. 2. 49-55
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Books (2):
  • Proteomic Approaches for Allergen Analysis in Crop Plants
    Academic Press 2017 ISBN:9780128040072
  • Allergen Analysis in Plants and Use in the Assessment of Genetically Modified Plants
    2015
Lectures and oral presentations  (14):
  • 調理加工時の酢酸配合が小麦アレルゲンの消化性に与える影響
    (日本食品衛生学会 第118回学術講演会要旨集 2022)
  • リン酸修飾がソバ主要アレルゲンFag e2の高次構造エピトープに及ぼす影響
    (日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集 2022)
  • 小麦タンパク質の安定同位体比分析によるパン用小麦粉の産地判別のための予備的研究
    (第82回分析化学討論会要旨集 2022)
  • Exploration and acquisition of low allergen characteristic lines for buckwheat anaphylaxis risk management.
    (2022)
  • Exploration and acquisition of low allergen characteristic lines for buckwheat anaphylaxis risk management
    (育種学研究 2022)
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Education (3):
  • 2001 - 2004 University of Tsukuba
  • 1994 - 1996 University of Tsukuba
  • 1989 - 1993 Tokyo University of Science Faculty of Science and Technology Applied Biological Science
Professional career (1):
  • Ph. D. (University of Tsukuba)
Work history (11):
  • 2021/04 - 現在 農研機構 食品研究部門 食品流通・安全研究領域 食品安全・信頼グループ 上級研究員
  • 2016/04 - 2021/03 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2013/01 - 2016/03 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2010/04 - 2012/12 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2009 - 2010 国立医薬品食品衛生研究所 代謝生化学部 研究助手
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Awards (4):
  • 2012/06 - Best Paper Award, The 7th Japanese Journal of Food Chemistry and Safety
  • 2012/06 - Best Research Award, The 14th Japanese Society of Food Chemistry
  • 2012/06 - 日本食品化学学会第7回論文賞
  • 2012/06 - 日本食品化学学会第14回奨励賞
Association Membership(s) (3):
日本食品化学学会 ,  日本アレルギー学会 ,  日本分子生物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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