Rchr
J-GLOBAL ID:200901083927347270   Update date: Sep. 12, 2021

Akamatsu Rie

アカマツ リエ | Akamatsu Rie
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (2): http://www-p.hles.ocha.ac.jp/food-yamane/http://www.food.ocha.ac.jp
Research field  (1): Hygiene and public health (non-laboratory)
Research keywords  (6): Health Psychology ,  Behavior Chage ,  Behavioral Science ,  Health Promotion ,  Health Education ,  Nutrition Education
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2021 - 2024 特定健康診査および特定保健指導における問診項目の妥当性検証と新たな問診項目の開発研究(研究代表者:中山健夫)
  • 2020 - 2023 「健康な食事」の基準の再評価と基準に沿った食事の調理・選択に応じた活用支援ガイドの開発(研究代表者:林芙美)
  • 2018 - 2022 健康的な食環境整備に向けた食関連企業とのパートナーシップ構築に関する研究
  • 2017 - 2022 幼児の生活リズム・食・親子関係を基盤とした総合的な健康教育プログラムの開発
  • 2020 - 2021 新型コロナウイルス感染症の影響による国民の食行動等の変化とその要因研究
Show all
Papers (171):
  • Yui Kawasaki, Rie Akamatsu, Yoko Fujiwara, Mika Omori, Masumi Sugawara, Yoko Yamazaki, Satoko Matsumoto, Shigeru Iwakabe, Tetsuyuki Kobayashi. Later chronotype is associated with unhealthful plant-based diet quality in young Japanese women. Appetite. 2021. 166. 105468-105468
  • Emi Yoshii, Rie Akamatsu, Tomoko Hasegawa, Kazuhiko Fukuda. Relationship between maternal healthy eating literacy and healthy meal provision in families in Japan. Health promotion international. 2021. 36. 3. 641-648
  • Misa Shimpo, Rie Akamatsu, Yui Kojima, Tetsuji Yokoyama, Tsuyoshi Okuhara, Tsuyoshi Chiba. Factors Associated with Dietary Change since the Outbreak of COVID-19 in Japan. Nutrients. 2021. 13. 6
  • Yui Kawasaki, Rie Akamatsu, Yoko Fujiwara, Mika Omori, Masumi Sugawara, Yoko Yamazaki, Satoko Matsumoto, Shigeru Iwakabe, Tetsuyuki Kobayashi. Is mindful eating sustainable and healthy? A focus on nutritional intake, food consumption, and plant-based dietary patterns among lean and normal-weight female university students in Japan. Eating and weight disorders : EWD. 2021
  • KARASAWA Miki, SAKAI Masashi, TAMAURA Yuki, AKAMATSU Rie, EDA Masumi, FUKASAWA Himawari, HOKAZONO Miki, WATANABE Saya, FUJIWARA Keiko, NISHIMURA Kazuhiro. Information sources and outcome expectancy of participation in food-related community activities for elderly people: comparison by degree of interest in food-related community activities. Japanese Journal of Health Education and Promotion. 2021. 29. 1. 40-50
more...
MISC (43):
  • 赤松 利恵. 食に関する資質・能力の育成及び評価 (特集 健康教育の推進). 初等教育資料. 2021. 1008. 34-37
  • Tanaka Tomoko, Akamatsu Rie. Glocal perspective of health. Journal of Health Psychology Research. 2021. 33. 201-201
  • Healthful Diet Research Committee Working Group 2 (Current Situation and Perspectives of Ready-to-eat Food/Meal Suppliers). 2020. 143. 58-73
  • 赤松 利恵. 特集 適量スキルで食品ロス削減! 行動と環境の変化で食べ残しのない社会へ : 新教材『自分に合った量の食事をもらおう!』. 食育フォーラム. 2020. 20. 2. 16-30
  • 赤松 利恵. シンポジウム1「健診後の生活改善指導のヒント~食行動編~」. 総合健診. 2020. 47. 1. 137-138
more...
Books (12):
  • 学生・管理栄養士のための栄養教育論
    文光堂 2021 ISBN:9784830660658
  • 管理栄養士論 : 専門職として求められる10の基本的な資質・能力
    医歯薬出版 2021 ISBN:9784263720288
  • 日本子ども資料年鑑
    KTC中央出版 2021 ISBN:9784877583859
  • カレント栄養教育論
    建帛社 2020 ISBN:9784767906713
  • 健康心理学事典
    丸善出版 2019 ISBN:9784621303764
more...
Education (3):
  • 京都大学大学院 社会健康医学系専攻
  • 神戸女学院大学大学院 健康科学専攻
  • Doshisha Women's College of Liberal Arts
Professional career (1):
  • 博士(社会健康医学) (京都大学)
Work history (3):
  • 2015/04 - 現在 Ochanomizu University
  • 2008/04 - 2015/03 Ochanomizu University
  • 2004/04 - 2007/03 Ochanomizu University Faculty of Human Life and Environmental Sciences
Awards (2):
  • 2011/06 - 日本健康教育学会 奨励賞
  • 2005/09 - 日本栄養改善学会 奨励賞
Association Membership(s) (8):
Society for Nutrition Education and Behavior ,  日本健康教育学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  Academy of Nutrition and Dietetics ,  日本公衆衛生学会 ,  日本健康心理学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本栄養士会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page