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J-GLOBAL ID:200901089646080362   Update date: Apr. 12, 2025

TAKASHI TOCHIHARA

トチハラ タカシ | TAKASHI TOCHIHARA
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://www.rakuno.ac.jp/
Research field  (3): Applied biochemistry ,  Applied microbiology ,  Food sciences
Research keywords  (3): おいしさとは ,  乳酸菌 ,  乳製品製造技術
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2024 - Development of Texture Control Technology for Semi-hard Cheese that can be Implemented in Small Workshops
  • 2020 - 2023 Nanostructure and property of fresh cheese (curd)
Papers (17):
  • Sasara Kaneko, Takashi Tochihara, Isamu Kaneda. Evaluation of milk-clotting activity of kiwifruit juice by rheological method. Journal of Biorheology. 2024. 38. 1. 28-30
  • Yasuhiro FUNATSU, Yuna NISHIOKA, Naoyuki MAEDA, Akira TANAKA, Shuji YOSHIKAWA, Hirofumi HAYASAKA, Takashi TOCHIHARA, Yasuyuki TAKEDA. Efiects of using cheese whey and soy sauce yeast on the quality characteristics of fermented seasonings prepared with chicken. Nihon Chikusan Gakkaiho. 2023. 94. 2. 219-229
  • Isamu Kaneda, Sasara Kaneko, Takashi Tochihara, Masato Ohnuma. Effect of Homogenization Treatment of Raw Milk on the Rheological Properties of Gouda Type Cheese during the Ripening Period. Nihon Reoroji Gakkaishi. 2023. 51. 2. 55-63
  • Takashi Tochihara, Masaki Kubota, Rana Hashiyada, Hitomi Suzuki, Yasuyuki Takeda, Yukimitsu Kobayashi, Sayaka Miyazaki, Yasuhiro Funatsu. Characteristics of fermented meat products containing probiotic lactic acid bacteria. 2022. 63. 2. 125-132
  • Effect of ingestion of glucose ice cream after high-intensity intermittent exercise on insulin secretion in male athletes. 2020. 13. 52-62
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MISC (18):
Patents (1):
  • 藻類防除剤及び藻類防除方法
Lectures and oral presentations  (55):
  • 牛乳生産と食品衛生法
    (令和6年度酪農ヘルパー専門技術員養成研修(初任者研修) 2025)
  • 牛乳生産と食品衛生法(中級者)
    (令和5年度酪農ヘルパー専門技術員養成研修(中級者研修) 2024)
  • 牛乳生産と食品衛生法(初任者)
    (令和5年度酪農ヘルパー専門技術員養成研修(初任者研修) 2024)
  • 「乳製品と構造〜今後への期待」
    (量子ビーム利用食品研究会(中性子科学会サテライト会議) 2023)
  • 乳製品と健康のつながり
    (2023年度酪農学園大学市民公開講座 2023)
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Education (3):
  • 2002 - 2005 北海道大学大学院 農学研究科 応用生命科学専攻博士後期課程
  • 1999 - 2001 Rakuno Gakuen University Graduate School Department of Dairy Science
  • 1995 - 1999 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science Department of Food Science
Professional career (2):
  • Ph.D. (Hokkaido University)
  • Master of Agriculture (Rakuno Gakuen University)
Work history (4):
  • 2023/04 - Rakuno Gakuen University College of Agriculture, Food and Environment Sciences Department of Food Science and Human Wellness
  • 2009/04 - Rakuno Gakuen University College of Agriculture, Food and Environment Sciences
  • 2007/04 - Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
  • 2005/04 - National Agriculture and Food Research Organization
Committee career (4):
  • 2024/07 - 現在 日本乳酸菌学会 評議員
  • 2019/11 - 現在 酪農学園生活協同組合 理事
  • 2017/04 - 現在 江別農福連携協議会 協議会員(幹事)
  • 2025/03 - 2025/03 2024年度道産食品独自認証制度認証機関 公益社団法人北海道酪農検定検査協会 道産食品独自認証制度専門家審査員
Awards (2):
  • 2022/11 - NPO法人グリーンテクノバンク企画委員会 ブースプレゼンテーション優秀賞 プロセス-食感-構造のリンクによるシン・ナチュラルチーズ開発
  • 2010/02 - 日本応用糖質科学会北海道支部 日本応用糖質科学会北海道支部奨励賞 高粘性糖タンパクを産生する乳酸菌の菌学的解析とその応用に関する研究
Association Membership(s) (6):
Japanese Association of First-Year Experience at Universities and Colleges ,  JAPAN SOCIETY FOR LACTIC ACID BACTERIA ,  HOKKAIDO SOCIETY OF LIVESTOCK AND GRASSLAND SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY OF ANIMAL SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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