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J-GLOBAL ID:200901095974919477   Update date: Apr. 12, 2024

Takamura Hitoshi

タカムラ ヒトシ | Takamura Hitoshi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (4):
  • Nara Women's University
  • Nara Women's University
  • Nara Women's University
  • Nara Women's University
Homepage URL  (1): http://www.food.nara-wu.ac.jp/foodcook/
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research theme for competitive and other funds  (32):
  • 2017 - 2021 Do mercury and lead exposure effect development of psychological and frontal lobe function?: longitudinal study from early to middle childhood
  • 2015 - 2019 Development of added value enhanced bread by effective use of familiar Food containing functional ingredients
  • 2011 - 2015 Development of Foods with Functionality and Palatability of Indonesian Vegetative Food Materials
  • 2011 - 2014 An interdisciplinary study of the change in children's temperament from three cohorts over twenty years, with references to potential influencing factors on temperament
  • 2011 - 2014 How does ecological cooking affect food functionality and palatability ?
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Papers (153):
  • 草薙 恵美子, 中村 光一, 八若 保孝, 鈴木 翔斗, 武田 希美, 高村 仁知, 高橋 義信, 星 信子, 森口 佑介. 子どもの乳歯エナメル質中金属濃度と毛髪中金属濃度の関係. 環境化学物質3学会合同大会要旨集. 2023. 2回. 412-412
  • Emiko Kusanagi, Hitoshi Takamura, Nobuko Hoshi, Shing-Jen Chen, Mayumi Adachi. Levels of Toxic and Essential Elements and Associated Factors in the Hair of Japanese Young Children. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2023. 20. 2. 1186
  • Kumiko Saito, Maya Okouchi, Mana Yamaguchi, Tayori Takechi, Yoshiro Hatanaka, Koji Kitsuda, Takayo Mannari, Hitoshi Takamura. Quality improvement of gluten-free rice flour bread through the addition of high-temperature water during processing. Journal of Food Science. 2022. 87. 11. 4820-4830
  • Kumiko Saito, Maya Okouchi, Mana Yamaguchi, Tayori Takechi, Yoshiro Hatanaka, Koji Kitsuda, Takayo Mannari, Hitoshi Takamura. Effects of the addition of high-temperature water on the bubble structure, rheological properties, and sensory characteristics of gluten-free rice flour bread. Journal of Food Processing and Preservation. 2022. 46. 12. e17228
  • Tomoko T. Asai, Hitoshi Takamura, Sumi Sugiyama. Effects of Adding Rapeseed Oil or Milk Fat Cream to Liquid Hen Egg on Lipid Distribution after Centrifugation and Heat-Induced Gel Network. ACS Food Science & Technology. 2022. 2. 9. 1459-1467
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MISC (49):
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Patents (3):
  • (品種登録)冬なら菜
  • (品種登録)夏なら菜
  • イソチオシアネート含量の測定方法
Books (27):
  • 新しい食品加工学改訂第3版
    南江堂 2022 ISBN:9784524228515
  • 四訂 食品機能学
    光生館 2020 ISBN:9784332040668
  • 新しい食品加工学改訂第2版
    2017 ISBN:9784524255610
  • 基礎調理学
    2017 ISBN:9784061553941
  • 日本食およびその素材の健康機能性開発
    シーエムシー出版 2016 ISBN:9784781311579
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Lectures and oral presentations  (152):
  • Autoclaving treatment of soy protein isolate partially modifies amino acids residue and consequently reduces available amino acids
    (The 15th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods 2023)
  • 米粉パン製造におけるミキシングは生地中の米粉形状に影響を及ぼす
    (第22回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会 2023)
  • ペルー産薬用植物マカ(Lepidium meyenii)粉末の添加が飲料嗜好特性へ及ぼす影響
    (第49回日本調理科学会近畿支部研究発表会 2023)
  • グルテンフリー玄米粉パン調製に対する玄米粉の粒度の影響
    (2023年度日本家政学会関西支部第45回研究発表会 2023)
  • グルテンフリー米粉パン調製における加水温度およびミキシング条件の影響
    (日本調理科学会2023年度大会 2023)
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Works (8):
  • 高果糖液糖の特性を活かした食品の共同開発
    2014 - 2015
  • 奈良県産食素材の機能性と嗜好性を活かした食品の共同開発
    2012 - 2013
  • 奈良県産食素材の機能性と嗜好性を活かした食品の共同開発
    2011 - 2012
  • 大和マナの抗炎症機能等の評価及び栽培・食品への活用
    2010 - 2010
  • 大和マナの抗炎症機能等の評価及び栽培・食品への活用
    2009 - 2010
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Education (1):
  • 1986 - 1989 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture Department of Food Science and Technology
Professional career (2):
  • Master of Agriculture (Kyoto University)
  • Doctor of Agriculture (Kyoto University)
Work history (13):
  • 2015/04 - Professor, KYOUSEI Science Center for Life and Nature, Nara Women's University
  • 2015/04 - Professor, Graduate School of Humanities and Sciences, Nara Women's University
  • 2015/04 - Professor, Faculty of Life Science and Environment, Nara Women's University
  • 2012/04 - 2015/03 Associate Professor, Faculty of Life Science and Environment, Nara Women's University
  • 2007/04 - 2015/03 Associate Professor, KYOUSEI Science Center for Life and Nature, Nara Women's University
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Committee career (20):
  • 2020/05 - 現在 日本家政学会関西支部 監事
  • 2010/04 - 現在 日本食品科学工学会 産官学交流委員会委員
  • 2007/01 - 現在 日本栄養・食糧学会近畿支部 参与
  • 2004/01 - 現在 日本調理科学会近畿支部 常任委員
  • 2003/04 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
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Awards (5):
  • 2020/05 - 日本調理科学会 日本調理科学会学会賞 食品の調理過程における嗜好性および健康増進機能の変化に関する研究
  • 2005/08 - 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会奨励賞 食品の脂質劣化および風味変化に関する研究
  • 2003/06 - アサヒビール生活科学研究賞
  • 2002/09 - 日本調理科学会 日本調理科学会奨励賞 調理加工過程における食品の風味成分の変化に関する研究
  • 2000/11 - 日本食品科学工学会NIR Advanced Award
Association Membership(s) (7):
Institute of Food Technologists ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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