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J-GLOBAL ID:200901097300363930   Update date: Nov. 23, 2024

Tashiro Yuri

Tashiro Yuri
Affiliation and department:
Job title: Senior lecturer
Research field  (3): Food sciences ,  Marine/Aquatic life sciences ,  Polymer materials
Research keywords  (4): 溶液物性 ,  レオロジー ,  molecular characterization of polymers ,  rheology
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2024 - 2025 小麦アレルギー予防経口酵素剤の高効能化を実現する、 第二世代グルテン分解酵素の創生
  • 2023 - 2025 レオロジーとトライボロジーに着目した高付加価値食品・フードロス低減を可能とする食感・風味の統合評価法
  • 2019 - 2025 咀嚼・嚥下行動を支配する食品のレオロジーおよびトライボロジー特性に関する研究
  • 2016 - 2019 Relationships between rheological and tribological properties of food and mastication behavior
  • 2014 - 2018 Effect of Micro Phase Separation in Food Hydrogels on Texture
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Papers (41):
  • Marwa E. Atya, Xi Yang, Yuri Tashiro, Rando Tuvikene, Shingo Matsukawa. Structural and physicochemical characterization of funoran extracted from Gloiopeltis furcata by different methods. Algal Research. 2023. 76. 103334-103334
  • Yuri TASHIRO, Keiichi SUEHIRO, Jingxi ZHAO, Azusa SASAKI, Hiroo OGAWA. Gel-forming ability of agar extracted from Gelidium elegans exposed to sunlight. Algal Resources. 2022. 15. 2. 25-32
  • Yuri Tashiro, Hiroo Ogawa. Addendum: Relationships between Gel forming ability and molecular weight distribution of agar. ALGAL RESOURCES. 2020. 13. 2. 107-110
  • Ayaka Shinsho, Tom Brenner, Faith Bernadette Descallar, Yuri Tashiro, Nobuki Ando, Yun Zhou, Hiroo Ogawa, Shingo Matsukawa. The thickening properties of native gellan gum are due to freeze drying-induced aggregation. Food Hydrocolloids. 2020. 109. 105997-105997
  • Azusa SASAKI, Yasushi NAKAMURA, Yukiko KOBAYASHI, Wataru AOI, Takako NAKAMURA, Koji SHIROTA, Noboru SUETOME, Michiaki FUKUI, Tomoaki MATSUO, Shigehisa OKAMOTO, et al. Contribution of Katsura-uri (Japan’s Heirloom Pickling Melon, Cucumis melo var. conomon) at the Completely Ripe Stage to Diabetes Control. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2020. 66. 3. 261-269
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MISC (30):
  • 野木千陽, 田代有里, 佐々木梓沙, 長井薫, 小川廣男. 水戻しナマコのレトルト処理による組織の脆弱化と体壁コラーゲンの変化. 日本食品科学工学会大会講演集. 2023. 70th
  • Yuri Tashiro. Evaluation of Physical Properties of Food for Aged and Person Having Difficulty in Chewing. Journal of Japanese Society of Tribologists. 2021. 66. 1. 25-30
  • 田代有里, 宮地麻未, 佐々木梓沙, 中村考志, 小川廣男. 高齢者等向け食品開発のための物性評価に関する研究. 日本水産学会大会講演要旨集. 2018. 2018
  • 田代有里, 廣田友菜, 佐々木梓沙, 中村考志, 小川廣男. 食品のテクスチュアと咀嚼嚥下行動との関係. 日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会抄録集(Web). 2018. 24th
  • 田代 有里. 介護食品の物性規格・基準について. JMOAレポート. 2017. 14. 1-11
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Books (4):
  • 食品管理2:高等学校用
    海文堂 2023
  • 食品管理1:高等学校用
    海文堂 2023
  • 食品学各論
    講談社 2021
  • 高圧研究機器設計図集(浅野 努, 上野正勝, 高木利治 編集)
    光高圧機器「高圧研究機器設計図集」出版会 2002
Lectures and oral presentations  (123):
  • こんにゃく入りゼリーのレオロジーおよびトライボロジー特性と咀嚼行動との関係
    (日本食品科学工学会第6回関西支部大会 2024)
  • 米麴ピューレ添加による食パンの食味向上に関わる成分の分析
    (日本食品科学工学会第6回関西支部大会 2024)
  • 米麹ピューレ添加による食パンの食味と老化への影響
    (日本食品科学工学会第6回関西支部大会 2024)
  • 水戻しナマコのレトルト加工が体壁コラーゲンに及ぼす影響
    (令和6年度日本水産学会秋季大会 2024)
  • シモダオゴノリGracilaria shimodensis 寒天の物性に及ぼす 抽出時のアルカリ前処理の影響について
    (令和6年度日本水産学会秋季大会 2024)
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Education (2):
  • - 1997 Tokyo University of Fisheries Graduate School, Division of Fisheries
  • - 1992 Tokyo University of Fisheries Faculty of Fisheries
Professional career (1):
  • Dr
Work history (7):
  • 2017/04 - 現在 Kyoto Prefectural University Graduate School of Life and Environmental Sciences Senior lecturer
  • 2007 - 2017/03 Tokyo University of Marine Science and Technology Department of Food Science assistant professor
  • 2004 - 2017 Meiji University
  • 2008 - 2008 University of Massachusetts Amherst, Department of Food Science visiting researcher
  • 2004 - 2007 Tokyo University of Marine Science and Technology Faculty of Marine Science, Department of Food Science and Technology Assistant professor
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Committee career (8):
  • 2023/09 - 現在 日本応用藻類学会 編集委員会副委員長
  • 2017/05 - 現在 日本応用藻類学会 運営企画幹事
  • 2018/03 - 2024/02 日本水産学会 出版委員会委員
  • 2020/05 - 2023/08 日本応用藻類学会 編集委員長
  • 2020/04 - 2022/12 文部科学省 高等学校職業教育教科書編集協力者
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Association Membership(s) (7):
日本摂食嚥下リハビリテーション学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED PHYCOLOGY ,  THE CHEMICAL SOCIETY OF JAPAN ,  THE SOCIETY OF RHEOLOGY, JAPAN ,  THE SOCIETY OF POLYMER SCIENCE, JAPAN ,  THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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