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J-GLOBAL ID:201001062061872650
Update date: Aug. 16, 2024
Ano Yasuhisa
Ano Yasuhisa | Ano Yasuhisa
Affiliation and department:
Research field (4):
Neuroscience - general
, Nutrition and health science
, Food sciences
, Cognitive neuroscience
Research keywords (3):
臨床栄養学
, foodscience
, neuroscience
Papers (79):
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Ayana Kanatome, Tsuyoshi Takara, Satoshi Umeda, Yasuhisa Ano. Effects of matured hop bitter acids on heart rate variability and cognitive performance: A randomized placebo-controlled crossover trial. Journal of Functional Foods. 2023. 100
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Takashi Onodera, Katsuaki Sugiura, Makoto Haritani, Tohru Suzuki, Morikazu Imamura, Yoshifumi Iwamaru, Yasuhisa Ano, Hiroyuki Nakayama, Akikazu Sakudo. Photocatalytic Inactivation of Viruses and Prions: Multilevel Approach with Other Disinfectants. Applied Microbiology. 2022. 2. 4. 701-715
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Yasuhisa Ano. [Hop Bitter Acids Activate the Brain-Gut Axis: Vagal Stimulus via Food Ingredients]. Brain and nerve = Shinkei kenkyu no shinpo. 2022. 74. 8. 1003-1009
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Yasuhisa Ano, Yuta Takaichi, Rena Ohya, Kazuyuki Uchida, Hiroyuki Nakayama, Akihiko Takashima. Tryptophan-tyrosine dipeptide improves tau-related symptoms in tauopathy mice. Nutritional neuroscience. 2022. 1-12
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Tatsuhiro Ayabe, Chika Takahashi, Rena Ohya, Yasuhisa Ano. β-Lactolin improves mitochondrial function in Aβ-treated mouse hippocampal neuronal cell line and a human iPSC-derived neuronal cell model of Alzheimer's disease. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. 2022. 36. 4. e22277
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MISC (105):
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阿野泰久, 福田隆文, 金子裕司, 近藤恵二. Discovery and business applications of aged hop, bitter ingredients in beer that improves cognitive function and reduces body fat. JATAFFジャーナル. 2024. 12. 3
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阿野泰久, 福田隆文, 山崎雄大. Bitter Components in Beer Improve Cognitive Function and Reduce Body Fat via Brain-Gut Axis: Evidence-Based Healthcare Solution: Good Medicine Tastes Bitter!?. 化学と生物. 2024. 62. 5
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阿野泰久, 福田隆文, 金留理奈. 認知機能を改善する乳由来βラクトリンの発見と事業応用. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
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平本絵美莉, 綾部達宏, 阿野泰久. Activation of Akt signaling and neuroprotective effects of β-lactolin on scopolamine-induced injury in PC-12 cells. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2023. 2023
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阿野泰久, 福田隆文, 山崎雄大. 認知機能改善と体脂肪低減作用を有する熟成ホップの発見と事業応用. 日本農芸化学会関東支部講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
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Patents (53):
Books (8):
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ペプチドの生体調節機能と応用
CMC出版 2024
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醸造の事典
朝倉書店 2021
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Molecular Food Microbiology
Taylor & Francis 2021
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The Neuroscience of Dementia, Genetics, Neurology, Behavior, and Diet in Dementia
Elsevier 2020
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認知症の早期診断技術と進行抑制/予防薬・機能性食品の開発
技術情報協会 2019
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Education (4):
- - 2012 The University of Tokyo
- 2007 - 2009 The University of Tokyo
- 2008 - エディンバラ大学 ロスリン研究所 (日本学術振興会)
- 2006 - 2007 The University of Tokyo
Professional career (1):
Work history (7):
- 2024/07 - 現在 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
- 2022/10 - 現在 Japan Agency for Medical Research and Development
- 2022/07 - 現在 Gakushuin University Faculty of Science Institute for Biomolecular Science
- 2009/04 - 現在 キリンホールディングス株式会社 R&D本部 主任研究員
- 2018/10 - 2020/09 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
- 2017/04 - 2018/03 Kobe University Graduate School of Medicine
- 2014/08 - 2015/07 Tohoku University Graduate School of Pharmaceutical Sciences
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Committee career (2):
- 2022 - Frontiers in Neuroscience 編集委員
- 2021 - 日本脳サプリメント学会 評議員
Awards (20):
- 2023 - 農林水産省 民間部門農林水産研究開発功労者表彰 JATAFF会長賞
- 2023 - 日本農芸化学会 農芸化学技術賞
- 2023 - 日本栄養•食糧学会 技術賞
- 2022 - 日本坑加齢医学会 最優秀演題賞
- 2022 - 国際栄養学会議 (IUNS) Young Investigator Excellent Abstract Award
- 2022 - 全国清涼飲料連合会 日本清涼飲料研究会賞
- 2022 - 日本抗加齢医学会 研究奨励賞
- 2022 - 日本農芸化学会 トピックス賞
- 2021 - 日本健康心理学会 大会優秀発表賞
- 2021 - 日本農芸化学会 トピックス賞
- 2020 - 日本農芸化学会 企業研究者活動表彰
- 2019 - 国際フードファクター会議(ICoFF) Young Investigator Award
- 2019 - 日本養豚学会 優秀発表賞
- 2018 - 日本酪農科学会 奨励賞
- 2018 - 日本農芸化学会 トピックス賞
- 2016 - 内閣府 革新的研究開発推進プログラム(ImPACT)「Healthcare Brainチャレンジ」優秀賞
- 2014 - 日本獣医学会 獣医学奨励賞
- 2013 - 日仏獣医学会 学術奨励賞
- 2009 - 東京大学 農学生命科学研究科長賞
- 2009 - 東京大学 総長賞
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Association Membership(s) (3):
日本栄養食糧学会
, 日本農芸化学会
, 日本認知症学会
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