Rchr
J-GLOBAL ID:201301006410250674   Update date: Jul. 15, 2024

Yamashita Yoko

ヤマシタ ヨウコ | Yamashita Yoko
Affiliation and department:
Job title: 准教授
Research field  (1): Food sciences
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2022 - 2024 血管機能の向上に寄与する食品成分の探索とその作用機序解明
  • 2020 - 2023 糖尿病性認知症に寄与する食品成分の時空間的制御機構の解明
  • 2021 - 2022 油脂の摂取タイミングが体内時計の乱れと肥満に及ぼす影響とその作用機構解明
  • 2020 - 2021 抗高血糖効果を持つ食品成分の体内時計の影響とその作用機構解明
  • 2017 - 2021 ポリフェノール・パラドックスの解明
Show all
Papers (78):
  • Yoko Yamashita. Physiological functions of poorly absorbed polyphenols via the glucagon-like peptide 1. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2024
  • Ryota Akagi, Fumio Nanba, Shizuka Saito, Toshinari Maruo, Toshiya Toda, Yoko Yamashita, Hitoshi Ashida, Toshio Suzuki. Black Soybean Seed Coat Extract Improves Endothelial Function and Upregulates Oxidative Stress Marker Expression in Healthy Volunteers by Stimulating Nitric Oxide Production in Endothelial Cells. Journal of medicinal food. 2024. 27. 2. 134-144
  • Toshiki Nishijima, Yoko Yamashita, Hitoshi Ashida. Black soybean seed coat polyphenols have different effects on glucose and lipid metabolism in growing and young adult mice. Food & function. 2024. 15. 2. 1004-1020
  • Midori Seike, Hitoshi Ashida, Yoko Yamashita. Dietary flaxseed oil induces production of adiponectin in visceral fat and prevents obesity in mice. Nutrition research (New York, N.Y.). 2024. 121. 16-27
  • Yoko Yamashita, Hao Jiang, Fukiko Okada, Tomoya Kitakaze, Yasukiyo Yoshioka, Hitoshi Ashida. Single oral administration of quercetin glycosides prevented acute hyperglycemia by promoting GLUT4 translocation in skeletal muscles through the activation of AMPK in mice. Journal of clinical biochemistry and nutrition. 2024. 74. 1. 37-46
more...
MISC (17):
  • 芦田 均, 山下 陽子. ナノモルサイエンスの観点からのケルセチンとその配糖体の高血糖予防効果. 日本ポリフェノール学会誌. 2022. 11. 27-32
  • 山下 陽子, 廣直 賢勇, 芦田 均. 概日リズムを考慮したポリフェノールの高血糖抑制効果. 機能性食品と薬理栄養,. 2022. 16. 17-22
  • https://doi.org/10.4327/jsnfs.75.77. 2022. 75. 77-78
  • YAMASHITA Yoko. 黒大豆ポリフェノールの機能性に関する研究. 化学と生物. 2019. 57. 146-152
  • YAMASHITA YOKO, ASHIDA HITOAHI. 甘草由来グラブリジンの機能性について. New food industry. 2018. 60. 1-7
more...
Books (5):
  • ポリフェノールの科学 : 基礎化学から健康機能まで 8 メタボリックシンドロームの予防
    朝倉書店 2023 ISBN:9784254103038
  • "Health beneficial functions of black soybean polyphenols" in "Food Biotechnology" 3rd Edition
    CRC Press 2019
  • 黒大豆ポリフェノール 「血流改善成分の開発と応用」
    シーエムシー出版 2018
  • 第II編食品素材としてのポリフェノールの研究開発;4.カカオポリフェノールの抗肥満効果『ポリフェノール: 『機能性成分研究開発の最新動向』
    シーエムシー出版 2016
  • 第12章 プロシアニジンによる血糖ならびに脂質代謝調節「食品因子による栄養機能制御」pp. 177-195,日本栄養・食糧学会監修,芦田 均,立花 宏文,原 博 責任編集
    建帛社 2015
Lectures and oral presentations  (254):
  • 生理的濃度域でのルテオリンの投与タイミングの違いによる薬物代謝酵素の発現について
    (第57回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2018)
  • レチノイン酸誘発性トランスグルタミナーゼ2は分泌タンパク質として筋肥大を誘発する
    (第57回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2018)
  • グラブリジンが筋萎縮予防におよぼす影響とその作用機構について
    (第57回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2018)
  • アシタバ由来カルコンによるステロイド性筋萎縮の抑制効果について
    (第57回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2018)
  • B-ring catechol structure of flavonol os important for promotion of glucose uptake into muscle cells
    (若手フロンティア研究会2018 2018)
more...
Education (1):
  • - 2013 神戸大学 大学院農学研究科博士課程後期課程生命機能科学専攻修了
Professional career (2):
  • 修士(食物栄養学) (神戸女子大学)
  • 博士(学術) (神戸大学)
Awards (12):
  • 2022/03 - JSBBA Award for Young Investigators
  • 2021/07 - Japan Society of Nutrition and Food Science JSNFS Award for Young Investigators
  • 2020/11 - 公益財団法人農学会 農学進歩賞 難吸収食品成分の機能性に関する時空間的制御機構の解明
  • 2019/01 - Kobe university 神戸大学 平成30年度優秀若手研究者賞 プロシアニジンの肥満高血糖予防効果
  • 2018/03 - 日本農芸化学会 JSBBA Award for Young Women Scientists プロシアニジンの高血糖・肥満予防効果に関する研究
Show all
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page