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J-GLOBAL ID:201401000039861630   Update date: Nov. 18, 2024

Iwatsuki Ken

イワツキ ケン | Iwatsuki Ken
Affiliation and department:
Research field  (4): Applied molecular and cellular biology ,  Applied biochemistry ,  Laboratory animal science ,  Animals: biochemistry, physiology, behavioral science
Research keywords  (7): 膵臓 ,  細胞生物学 ,  栄養学 ,  developmental biology ,  stem cell ,  gut system ,  taste
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2023 - 2028 Elucidation of the molecular mechanism of olfactory ultra sensitivity and their reconstruction by using cell-integrated approach
  • 2022 - 2026 Function of taste receptors in the intestines of primates
  • 2022 - 2026 Detection of hormones and neurotransmitters using primate intestinal organoids
  • 2021 - 2025 ヒト味蕾オルガノイドの作製と味覚センサーの性質決定
  • 2019 - 2023 細胞外物質による化学感覚機能機構の解明と、高機能性センサー開発への展開
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Papers (74):
  • 松井 伸祐, 有永 理峰, 坂口 恒介, 稲葉 明彦, 山根 拓実, 大石 祐一, 今井 啓雄, 岩槻 健. 霊長類消化管オルガノイドからの単層培養系構築と味細胞様細胞の解析. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 243-243
  • 吉田 七桜, 稲葉 明彦, 神田 春香, 山根 拓実, 大石 祐一, 今井 啓雄, 岩槻 健. 霊長類における味細胞マーカーの探索. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 299-299
  • 吉光 良世, 竹村 孝一, 坂口 恒介, 山根 拓実, 大石 祐一, 今井 啓雄, 岩槻 健. 霊長類味蕾オルガノイドを用いた味乳頭特異的な味覚受容機構の解明. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 302-302
  • Yuri Kato, Kengo Ohsugi, Yuto Fukuno, Ken Iwatsuki, Yuika Harada, Takaaki Miyaji. Vesicular nucleotide transporter is a molecular target of eicosapentaenoic acid for neuropathic and inflammatory pain treatment. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2022. 119. 30. e2122158119
  • Satoru Tsuruta, Tomoyuki Kawasaki, Masakazu Machida, Ken Iwatsuki, Akihiko Inaba, Shinsuke Shibata, Tomoko Shindo, Kazuhiko Nakabayashi, Kenichi Hakamada, Akihiro Umezawa, et al. Development of human gut organoids with resident tissue macrophages as a model of intestinal immune responses. Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology. 2022. 14. 3. 726-729
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MISC (92):
  • 松井伸祐, 坂口恒介, 岩槻健. オルガノイド培養の課題と展望. 化学と生物. 2023. 61. 4. 179-187
  • 米谷達哉, 坂口恒介, 今井啓雄, 岩槻健. 霊長類膵管オルガノイドを用いた膵管tuft細胞分化誘導系の確立. 日本農芸化学会関東支部講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 松井伸祐, 有永理峰, 坂口恒介, 稲葉明彦, 山根拓実, 大石祐一, 今井啓雄, 岩槻健. 霊長類消化管オルガノイドからの単層培養系構築と味細胞様細胞の解析. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 吉光良世, 竹村孝一, 坂口恒介, 山根拓実, 大石祐一, 今井啓雄, 岩槻健. 霊長類味蕾オルガノイドを用いた味乳頭特異的な味覚受容機構の解明. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 吉田七桜, 稲葉明彦, 神田春香, 山根拓実, 大石祐一, 今井啓雄, 岩槻健. 霊長類における味細胞マーカーの探索. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
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Patents (1):
Professional career (1):
  • 博士(農学) (東京大学)
Work history (5):
  • 2020/04 - 現在 Tokyo University of Agriculture Department of Nutritional Science and Food Safety, Faculty of Applied Bioscience Professor
  • 2014/04 - 2019/03 Tokyo University of Agriculture Dept. Nutritional Science and Food Safety Associate professor
  • 2007 - 2013 Ajinomoto Co. Inc. Institute for Innovation Senior Researcher
  • 2003 - 2007 Mount Sinai School of Medicine Neuroscience JSPS research fellow/ Instructor
  • 2000 - 2002 Tokyo Metropolitan Institute of Medical Sciences
Awards (4):
  • 2021/03 - Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry Award for excellence to authors publishing in Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry in 2020
  • 2018/03 - 日本農芸化学会 トピックス賞 新規霊長類消化管オルガノイド構築と機能解析
  • 2017/03 - 日本農芸化学会 トピックス賞 霊長類味蕾オルガノイド培養系の確立
  • 2013/09 - The Japanese association for the study of taste and smell JASTS award for young scientist
Association Membership(s) (6):
Japan Association for Food Immunology ,  Association for chemoreception sciences (ACHEMS) ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSICENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  THE MOLECULAR BIOLOGY SOCIETY OF JAPAN ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF TASTE AND SMELL
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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