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J-GLOBAL ID:201501001653469448   Update date: Apr. 01, 2024

Nobuyo Tsunoda

ツノダ ノブヨ | Nobuyo Tsunoda
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://kaken.nii.ac.jp/d/r/60337483.ja.html
Research field  (1): Nutrition and health science
Research keywords  (7): 魚油 ,  インスリン感受性 ,  インクレチン ,  DPP4 ,  生活習慣病 ,  n-3系多価不飽和脂肪酸 ,  糖・脂質代謝異常
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2017 - 2020 Scientific basis of new diet based therapy for diabetes: Relationship between fatty acids and Dipeptidyl Peptidase 4
  • 2014 - 2017 The evaluation of social environment quality and supportive community development to promote health among individuals with physical disability.
  • 2012 - 2014 Application of evidence of the functional relationship between incretin and fish oil to dietary therapy for diabetes
  • 2011 - 2013 Dietary lifestyle support to community-dwelling individuals using wheelchairs to maintain quality of life and health
  • 2011 - 2013 The investigations of the effects of fatty acids administration on the functions of aorta
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Papers (43):
MISC (59):
  • 渥美 奈緒子, 村木 悦子, 山口 絵美, 木戸 佳奈子, 角田 伸代, 千葉 大成, 加園 恵三. フェヌグリーク及びその含有成分が糖脂質代謝関連遺伝子に与える影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2010. 64回. 85-85
  • 加藤 勇太, 江端 みどり, 村木 悦子, 角田 伸代, 中島 啓, 加園 恵三. 医療施設における「日本人の食事摂取基準」に基づく栄養管理システムの検討. 日本臨床栄養学会雑誌. 2010. 31. 1-2-3. 57-67
  • 和久津 昌紀, 角田 伸代, 村木 悦子, 加園 恵三. 減量期の魚油摂取におけるウェイトサイクリングへの影響. 日本病態栄養学会誌. 2009. 12. 5. 169-169
  • 柴 祥子, 角田 伸代, 村木 悦子, 園田 麻里子, 譚 淑儀, 藤原 葉子, 池本 真二, 加園 恵三. 魚油に含まれるパルミトオレイン酸(C16:1)の糖・脂質代謝改善作用に対する役割. 日本病態栄養学会誌. 2009. 12. 5. 193-193
  • Sachiko Shiba, Nobuyo Tsunoda, Etsuko Muraki, Phyllis S. Y. Tam, Mariko Sonoda, Yoko Fujiwara, Shinji Ikemoto, Keizo Kasono. Glucose and lipid metabolism is regulated by not only polyunsaturated fatty acids but also other components in fish oil. CHEMISTRY AND PHYSICS OF LIPIDS. 2009. 160. S46-S46
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Books (1):
  • 栄養科学シリーズ NEXT 新・臨床栄養学
    講談社 2016
Lectures and oral presentations  (11):
  • 嚥下食料理教室の取り組みと継続に向けた今後の課題の検討
    (日本在宅医学会大会抄録集 2014)
  • 温泉施設を利用した仲間づくりおよび健康増進プログラムの提供が生活習慣病リスク軽減に及ぼす影響
    (栄養学雑誌 2011)
  • 生活習慣病の予防および治療と食生活の関連性に関する研究
    (栄養学雑誌 2008)
  • 栄養療法導入後のメトホルミン投与が肝臓及び脂肪組織に与える影響
    (糖尿病 2008)
  • 糖・脂質代謝及びインスリン感受性に影響する魚油成分の検討
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2008)
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Education (2):
  • 1992 - 1994 Kagawa Nutrition University Graduate School of Nutrition and Health Sciences
  • 1988 - 1992 The University of Tokushima Faculty of Medicine School of Nutrition
Professional career (1):
  • 博士(栄養学) (徳島大学)
Work history (7):
  • 2014/04 - 現在 JR東京総合病院 栄養管理室 テンポラリースタッフ
  • 2012 - 現在 国立長寿医療研究センター 老化制御研究部 流動研究員
  • 2015/04 - Toyo University
  • 2002/04 - 2012/03 Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences, Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition
  • 2001/04 - 2003/03 Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences, Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition
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Committee career (2):
  • 2003/04 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2007/04 - 2010/03 東京都栄養士会 教育研究部会運営委員
Awards (1):
  • 2008/09 - 日本栄養改善学会 奨励賞
Association Membership(s) (8):
JAPANESE SOCIETY OF CLINICAL SPORTS MEDICINE ,  JAPAN SOCIETY FOR LIPID NUTRITION ,  JAPANESE SOCIETY FOR PARENTERAL & ENTERAL NUTRITION ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPAN SOCIETY OF METABOLISM AND CLINICAL NUTRITION ,  JAPAN SOCIETY FOR THE STUDY OF OBESITY ,  THE JAPAN DIABETES SOCIETY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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