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J-GLOBAL ID:201501092034352663   Update date: Dec. 05, 2024

Mikami Nana

ミカミ ナナ | Mikami Nana
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (5): Dry-aged meat ,  meat products ,  functional compounds ,  carotenoid ,  Sports nutrition
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2024 - 2027 ドライ熟成肉のクラスト真菌類が産生するプロテアーゼの探索と香り・味わいへの関与
  • 2023 - 2025 ドライ熟成過程における肉の表層と内部の微生物菌叢と肉質の変化
  • 2021 - 2024 ドライ熟成肉の香りや味わいの生成に関わるカビ類の特定とその作用機構の解明
  • 2023 - 2024 ドライ熟成肉のクラストに生育する真菌類が肉の脂肪酸に与える影響
  • 2022 - 2023 レスベラトロール含有ワインパミス投与がチョウザメ肉の品質と栄養価値に与える影響
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Papers (22):
  • 寺田亜希, 三上奈々, 加藤元士, 德田和央, 人見英里. 教育・保育施設における給食提供サイズの現状と影響要因に関する研究. 科学・技術研究(Studies in Science and Technology). 2024. 13. 2
  • Misa Hosono, Midori Torimaru, Kenji Fukuda, Nana Mikami, Takahito Toyotome. Annotated draft genome sequences of Mucor flavus KT1a and Helicostylum pulchrum KT1b strains isolated from dry-aged beef surface. Microbiology Resource Announcements. 2024. 13. 9. e0034324
  • Yoichi KAWANO, Hiroyuki IWAMOTO, Kaori NOHARA, Nana MIKAMI, Takahito TOYOYOME, Mitsunori KAYANO, Yu TAKAHASHI, Wayu SAKASHITA. Evaluating Consumer Awareness of Aged Beef and Examining the Direction of Market Development through Text Mining. Journal of Food System Research. 2024. 30. 4. 249-254
  • Nana Mikami, Yoshitaka Yamashiro, Shiho Nagaoka, Yuzuki Akamatsu, Hayato Maeda, Kenichiro Shimada. Effects of different tomato products on the lipid oxidation, color, and texture of uncured cooked pork sausages. Food Science and Technology Research. 2023. 29. 5. 433-440
  • 島田謙一郎, 高橋佑佳, 韓圭鎬, 三上奈々, 永田龍次, 福島道広. ベーコン塩漬期間中のアズキ煮汁抽出物の浸透について. 食肉の科学. 2022. 63. 1. 29-33
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MISC (11):
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Patents (2):
  • ドライ熟成肉の製造方法及びこれに用いられる新規糸状菌株
  • フコキサンチンを含有する抗糖化組成物
Books (8):
  • 令和5年度スピードスケート科学・情報事業報告書
    公益財団法人日本スケート連盟 スピード委員会スピードスケート強化部 2024
  • スピードスケートジュニア競技者トレーニングガイドブック ~滑走能力向上のための理論と実践~
    公益財団法人日本スケート連盟 スピードスケート強化部 2024
  • 令和4年度スピードスケート科学・情報事業報告書
    公益財団法人日本スケート連盟 スピード委員会スピードスケート強化部 2023
  • 令和3年度スピードスケート科学・情報事業報告書
    公益財団法人日本スケート連盟 スピード委員会スピードスケート強化部 2022
  • 令和2年度スピードスケート科学・情報事業報告書
    公益財団法人日本スケート連盟 スピード委員会スピードスケート強化部 2021
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Lectures and oral presentations  (49):
  • マンガリッツァブタの発育過程における季節的要因と脂肪形成の相互関係
    (北海道畜産草地学会 2024)
  • ドライ熟成中の温度・風速条件が牛肉の微生物学的品質に与える影響
    (2024 年度 日本農芸化学会北海道支部 第二回学術講演会 2024)
  • ドライ熟成肉における微生物の働きと肉質に与える影響
    (2024年度第6回脂質駆動学術産業創生研究部会講演会 2024)
  • 鯨類乳脂の脂肪酸分布分析
    (酪農科学シンポジウム2024 2024)
  • 草食動物乳TAGの脂肪酸分布
    (第62回日本油化学会年会 2024)
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Education (3):
  • 2008 - 2011 Graduate school of Hokkaido Univ Fishery sciences Doctor course
  • 2006 - 2008 Graduate school of Hokkaido Univ Fishery sciences Master course
  • 2002 - 2006 Fuji Women's University Faculty of Human Life Sciences Department of Food Science and Human Nutrition
Professional career (1):
  • Ph.D. (Fishery sciences) (Hokkaido University)
Work history (6):
  • 2023/04 - 現在 Associate professor, Research center for Global Agromedicine
  • 2023/02 - 現在 Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine Department of Life and Food Science
  • 2018/04 - 現在 Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
  • 2015/04 - 2018/03 Sapporo Medical University
  • 2012/12 - 2015/03 Sapporo Medical University
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Committee career (3):
  • 2024/05 - 現在 日本食品科学工学会 北海道支部 運営委員
  • 2019/05 - 現在 日本栄養・食糧学会北海道支部参与
  • 2023/03 - 2025/02 日本農芸化学会 和文誌編集委員会委員
Awards (5):
  • 2023/03 - 日本食品科学工学会北海道支部 奨励賞(一般) 農畜水産物の食品機能性向上に関する研究
  • 2022/12 - The 22nd IUNS-ICN ‘Young Investigator Excellent Abstract Award’
  • 2017/05 - 第71回日本栄養・食糧学会大会 トピックス演題 「UCP1遺伝子多型に基づいたフコキサンチンによるヘモグロビンA1c低下効果」
  • 2014/05 - The American Oil Chemists' Society, Health & Nutrition Division, Best Overall Poster Award.
  • 2008/11 - The 7th International Symposium, 21th century COE program. Good poster award. Anti-diabetic effects of functional compounds from sea squirt.
Association Membership(s) (9):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本食肉研究会 ,  The American Oil Chemists’ Society ,  日本油化学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本畜産学会 ,  日本スポーツ栄養学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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