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J-GLOBAL ID:201801009516601901   Update date: Jul. 26, 2021

SHINAGAWA AKIRA

シナガワ アキラ | SHINAGAWA AKIRA
Affiliation and department:
Other affiliations (2):
  • 一般社団法人フードコンシャスネス研究所  所長
  • NPO法人学びの創造塾  理事長
Research field  (7): Biochemistry ,  Physiology ,  Marine/Aquatic life sciences ,  Ecology and environmental science ,  Local studies ,  Science education ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (39): フードコンシャスネス教育 ,  フードコンシャスネス ,  発酵食品 ,  ホンビノス ,  貝類 ,  味噌 ,  統計 ,  浸透圧調節 ,  遊離アミノ酸 ,  食教育 ,  食育 ,  アクティブラーニング ,  感覚教育 ,  味覚教育 ,  磯浜 ,  浅海 ,  干潟 ,  湖沼 ,  硫化水素 ,  無酸素 ,  糖 ,  核酸関連物質 ,  ベタイン ,  浸透圧 ,  アミノ酸 ,  おいしさ ,  アワビ ,  カキ ,  アサリ ,  ヤマトシジミ ,  環境適応 ,  体験学習 ,  環境教育 ,  味わい教育 ,  官能検査 ,  呈味成分 ,  水産生物化学 ,  巻貝 ,  二枚貝
Papers (47):
  • Behavior of organic acids content of pallial cavity fluid in the Manila clam Ruditapes philippinarum under hypoxia in the aquaculture ground. 2021. 69. 1. 1-11
  • Takeshi Kobayashi, Mayu Nishitake, Masataka Saito, Takeshi Terahara, Chiaki Imada, Akira Shinagawa, Atsuko Takeshita. Bacterial and chemical properties of Japanese traditional anchovy product, saltedEtari 86(4) 721 - 728 2020年7月. FISHERIES SCIENCE. 2020. 86. 3. 721-728
  • 松田正彦, 平野慶二, 北原茂, 日向野純也, 品川明. Suspended fattening technique of Manila clam Ruditapes philippinarum. 長崎県水産試験場研究報告. 2018. 43. 9-16
  • 篠原 久枝, 金子 佳代子, 品川 明. Changes in the description of "Milk and Milk products" in home economics textbooks from Primary School to Secondary School. 研究紀要 = Journal of the Center for Collaboration and Development in Educational Practice and Management. 2017. 25. 69-90
  • SHINOHARA Hisae, KANEKO Kayoko, SHINAGAWA Akira. Changes in the description of "Milk and Milk products" in home economics textbooks. Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics. 2017. 69. 0. 16-16
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MISC (14):
  • 品川 明. 味の記憶と味覚形成 : フードコンシャスネス教育とは (特集 味覚を科学する). 保健の科学. 2021. 63. 4. 248-253
  • 江口 泰広, 品川 明, 楠野 恭巳. 農と教育 : フードコンシャスネス教育の視点を通じて (協育のすすめ : 学ぶ、取り組む、組み立てる). 農業協同組合経営実務. 2019. 74. 10. 40-50
  • Changes in the description of "Milk and Milk products" in home economics textbooks from Primary School to Secondary School. 2017. 25. 69-90
  • Sekihara Narumi, Fukutome Nami, Fumiyo Hayakawa Fumiyo, Shinagawa Akira. A study on changes in basic taste components owing to differences in water type – focus on umami and acidity. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2017. 29. 0. 102-102
  • 松田 正彦, 北原 茂, 日向野 純也, 品川 明, 石松 惇. 異なる時期に採集されたアサリの無酸素耐性と炭水化物含量の関係. 長崎県水産試験場研究報告. 2013. 39. 17-24
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Patents (1):
Books (7):
  • 新家庭総合 [平成29年度改訂] 文部科学省検定済教科書 [家総309]
    実教出版 2017 ISBN:440720382X
  • 新家庭基礎 パートナーシップでつくる未来 [平成29年度改訂] 文部科学省検定済教科書 [家基314]
    実教出版 2017 ISBN:4407203803
  • 新図説家庭基礎 [平成29年度改訂] 文部科学省検定済教科書 [家基316]
    実教出版 2017 ISBN:4407203811
  • 白熱教室 : 食生活を考える
    アイ・ケイコーポレーション 2016 ISBN:9784874923443
  • マクロビオティック 916号(2014年1月号) 特集:新春対談品川明×勝又靖彦
    日本CI協会 2014 ISBN:4889211896
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Lectures and oral presentations  (31):
  • A study on changes in basic taste components owing to differences in water type – focus on umami and acidity
    (Abstracts of the Annual Meeting 2017)
  • 食教育の定量的効果測定~フードコンシャスネスの事例を通じて~
    (日本食育学会総会・学術大会講演・学術報告要旨集 2015)
  • 飼育年数の異なるシングルシードマガキにおける呈味成分の比較
    (日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集 2014)
  • 母子の味覚識別能力の差と食生活との関連~味わい教育の必要性とフードコンシャスネス
    (日本食育学会・学術大会抄録集 2013)
  • 2B1-K29 About education not to teach concepts, and various learning methods
    (年会論文集 2012)
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Professional career (1):
  • 農学博士 (東京大学)
Work history (1):
  • Gakushuin Women's College Faculty of Intercultural Studies Gakushuin Women's College
Association Membership(s) (6):
THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS ,  JAPANESE SOCIETY OF SHOKUIKU ,  THE SOCIETY OF BIOLOGICAL SCIENCES EDUCATION OF JAPAN ,  JAPAN SOCIETY OF FOODSERVICE STUDIES ,  JAPANESE SOCIETY FOR AQUACULTURE SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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