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J-GLOBAL ID:201801011229294920   Update date: Apr. 25, 2024

Osera Tomoko

Osera Tomoko
Affiliation and department:
Job title: 准教授
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (1): 生態栄養、幼児期、嗜好、主観的健康観、栄養疫学、食事調査
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2022 - 2022 家庭向け作り置きサービスに関するメニュー開発
  • 2017 - 2019 Effect of syokuiku by school lunch in kindergarten -follow-up survey 10 years later-
  • 2016 - 2017 大豆製品の好き嫌い改善と摂取頻度向上のための方法の開発-家庭への波及効果に着目して-
  • 2015 - 2016 大豆製品に着目した好き嫌い改善と摂取頻度向上のための方法開発
  • 2014 - 2015 保育所・幼稚園における集団給食の意義の変遷と現代的意義の構築
Papers (24):
  • Saki Maruyama, Yukiko Segawa, Ayaka Harui, Kanae Yamamoto, Hiroko Hashimoto, Tomoko Osera, Nobutaka Kurihara. Influence of Intestinal Barrier on Alleviating an Increase in Blood Pressure by Sodium Alginate Intake in 2-Kidney, 1-Clip Renovascular Hypertensive Rats. Marine Drugs. 2023. 21. 6. 324-324
  • Tomoko Osera, Yoshiki Katayama, Yuki Mitsui, Yukiko Segawa, Saki Maruyama, Nobutaka Kurihara. What enhances food intake? -Silent eating or conversing while eating with others-. Journal of Food and Nutrition Research. 2023. 11. 5. 360-364
  • 高橋珠実, 荻野純平, 渡邊積, 大瀬良知子, 新井叔弘. テントサウナを用いた「山サウナ」浴がストレスや自律神経機能および睡眠に与える影響. 群馬大学教育実践研究. 2023. 40. 71-80
  • 高橋珠実, 荻野順平, 渡邊積, 大瀬良知子, 新井叔弘. 「山サウナ」実施時の環境測定および「山サウナ」浴が生理学・生化学的指標に与える影響. 群馬大学共同教育学部紀要. 2022. 58. 19-26
  • Tomoko Osera, Kumiko Iijima, Nobutaka Kurihara. Effect of the Colour Red on an Apple’s Deliciousness, Taste and Texture. Journal of Food and Nutrition Research. 2022. 10. 3. 216-220
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MISC (8):
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Books (7):
  • サクセスフル 食物と栄養学基礎シリーズ 栄養教育論
    学文社 2024 ISBN:9784762033476
  • サクセスフル 食物と栄養学基礎シリーズ 応用栄養学
    学文社 2024 ISBN:9784762033469
  • 栄養教育論【第8版】
    学文社 2023
  • 新公衆栄養学
    学文社 2021 ISBN:9784762030963
  • 応用栄養学 栄養マネジメント演習・実習 【第5版】
    医歯薬出版株式会社 2020
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Lectures and oral presentations  (5):
  • P077 Effects of Four Colors on Perceived Deliciousness, Taste, and Texture of a Pudding Among University Students
    (Journal of Nutrition Education and Behavior 2022)
  • Abstract P240: Role Of Acetic Acid Produced By Gut Microbiota In The Mechanism Of Reducing Blood Pressure By <i>Saccharina Japonica</i> In Renovascular Hypertensive Rats
    (Hypertension 2021)
  • 地域高齢者における咀嚼回数及び栄養素摂取量の3年間の変化
    (日本衛生学雑誌 2019)
  • 高血圧患者における高塩分食品・調味料の使用習慣に基づいた塩分摂取量簡易評価方法の検討
    (日本病態栄養学会誌 2018)
  • 高齢者における食事提供形態の違いによる咀嚼回数及び栄養素摂取量の関連
    (日本衛生学雑誌 2017)
Professional career (1):
  • 博士(食物栄養学) (神戸女子大学)
Committee career (3):
  • 2022/10 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2015/04 - 現在 日本食育学会 代議員
  • 2011/04 - 2015/03 日本食育学会 評議員
Awards (1):
  • 2016/07 - SNEB Higher Education Research Award
Association Membership(s) (3):
THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPANESE SOCIETY OF SHOKUIKU ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR HYGIENE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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