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J-GLOBAL ID:201801015046817457   Update date: Sep. 22, 2024

Haruka Tatehana

タテハナ ハルカ | Haruka Tatehana
Affiliation and department:
Research field  (1): Nutrition and health science
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2020 - 2023 リンゴによるビタミンC吸収増強のメカニズム解明と新規機能性の探索
  • 2014 - 2018 Verification of environmental chemical-like action of herbal supplement materials and establishment of risk assessment methods
Papers (8):
  • Hiromi IZAWA, Suzuka KATO, Haruka TATEHANA. Suppressive Effect of Apple Juice Intake on Urinary Excretion of Ascorbic Acid: Unblinded Randomized Crossover Study in Healthy Japanese Subjects. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2024. 70. 4. 359-363
  • Sangun Lee, Atsunori Itagaki, Atsuko Satoh, Issei Sugimoto, Takumi Saito, Yoshihiko Shibukawa, Haruka Tatehana. Effects of psychogenic stress on oxidative stress and antioxidant capacity at different growth stages of rats: Experimental study. PLOS ONE. 2024. 19. 4. e0287421-e0287421
  • Hiroko Hashida, Misaki Kurawaka, Haruka Tatehana, Anna Arita, Naho Sasaki, Fumio Shimura, Yuko Yamazaki. Application to Butterbur Products of a Suggested Daily IntakeBased Safety Evaluation of Individual Herbal Supplements with Cytochrome P450 Expression as a Major Index. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2023. 69. 3. 206-219
  • Haruka Tatehana, Emi Sigyo-Tanishita, Mikoto Miura-Okawa, Toshio Norikura, Atsushi Kon, Hiromi Izawa. Apple juice enhances ascorbic acid absorption and accumulation in ODS rats. Food Science and Technology Research. 2021. 27. 4. 639-646
  • Toshio Norikura, Haruka Tatehana, Hiromi Izawa, Chotoku Saito, Atsushi Kon. The validity of estimated values of dietary amino acid and protein via amino acid composition table 2015. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2019
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MISC (56):
  • 吉水 春菜, 百瀬 楓, 栗山 香, 舘花 春佳, 井澤 弘美. マイクロプラスチックの毒性は非用量依存的に発現する. 第78回日本栄養・食糧学会大会. 2024
  • 舘花 春佳, 鶴ケ崎 陽菜, 熊澤 真由花, 坂本 浩, 井澤 弘美. ナガイモ由来レジスタントスターチは食後血糖値と血中中性脂肪の上昇を抑制する. 第77回日本栄養・食糧学会大会. 2023
  • 熊澤 真由花, 鶴ケ崎 陽菜, 舘花 春佳, 井澤 弘美. ナガイモ由来非加熱レジスタントスターチによる食後血糖値上昇抑制効果. 日本農芸化学会2023年度大会. 2023
  • 大越 咲弥, 奥山ほのか, 舘花春佳, 乗鞍敏夫, 井澤弘美, 今 淳. 蒲黄により発現が誘導される創傷治癒関連遺伝子の転写制御機構について:蒲黄の応答配列の解析. 2022年度保健医療福祉研究発表会・ 日本ヒューマンケア科学学会第15回学術集会・合同集会. 2022
  • 舘花春佳, 佐藤若菜, 井澤弘美. プロシアニジン高含有リンゴジュースの 糖質分解酵素と脂質分解酵素の阻害活性. 令和4年度 第56回 日本栄養・食糧学会 東北支部大会. 2022
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Lectures and oral presentations  (2):
  • 健康食品を考える
    (青森県立大湊高校 出張講義 2020)
  • 「家族で食べよう!地元食材のススメ」パネリスト
    (しもきた食とヘルシーフォーラム 2018)
Education (3):
  • 2018 - 2021 Aomori University of Health and Welfare Graduate School of Health Sciencs
  • 2015 - 2017 Jumonji University Graduate School of Human Life Sciences The Department of Food and Nutritional Sciences
  • 2011 - 2015 Jumonji University The Faculty of Human Life The Department of Food and Nutrition
Professional career (2):
  • 修士(栄養学) (十文字学園女子大学)
  • 博士(健康科学) (青森県立保健大学)
Work history (5):
  • 2017/04 - 現在 十文字学園女子大学 国際栄養食文化健康研究所 客員研究員
  • 2019/04 - 2024/08 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition
  • 2020/04 - 2024/03 青森県営農大学校 非常勤講師
  • 2017/04 - 2019/03 青森市立高等看護学院 非常勤講師
  • 2017/04 - 2019/03 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition
Committee career (2):
  • 2022/04 - 2023/01 社団法人 青森県栄養士会研究教育職域 運営委員
  • 2017/07 - 2019/03 地方独立行政法人青森県産業技術センター 下北ブランド研究所 中食等検討委員会 顧問
Awards (2):
  • 2021/09 - 青森県立保健大学 学長賞 助教・助手部門
  • 2020/09 - 青森県立保健大学 学長賞 助教・助手部門
Association Membership(s) (4):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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