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J-GLOBAL ID:200901040346851104
Update date: Sep. 28, 2022
Takahashi Hitoshi
タカハシ ヒトシ | Takahashi Hitoshi
Affiliation and department:
Akita Research Institute of Food and Brewing
About Akita Research Institute of Food and Brewing
Search "Akita Research Institute of Food and Brewing"
Job title:
Researcher
Research field (1):
Applied microbiology
Research keywords (6):
タンパク質
, 米
, 醸造
, 清酒
, Rice
, Brewing
Research theme for competitive and other funds (2):
2006 - 2009 新規酒造好適米「秋田酒こまち」の栽培技術確立と産地ブランド化
Breeding Rice Suitable for Sake brewing
Papers (38):
Miyuki Sunao, Toshihiko Ito, Kai Hiroshima, Masa Sato, Tomomi Uehara, Tsuyoshi Ohno, Seiei Watanabe, Hitoshi Takahashi, Katsumi Hashizume. Analysis of Volatile Phenolic Compounds Responsible for 4-vinylguaiacol-like Odor Characteristics of Sake. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2016. 22. 1. 111-116
渡辺 隆幸, 佐々木 康子, 尾張 かおる, 髙橋 仁. 配合の異なる玄米麹味噌の評価. 秋田県総合食品研究センター報告. 2016. 18. 21-24,図巻頭1枚
大野 剛, 渡邉 誠衛, 上原 智美, 髙橋 仁. 秋田蔵付分離酵母シリーズ純米酒の商品化. 秋田県総合食品研究センター報告. 2016. 18. 1-8,図巻頭1枚
上原(佐藤) 智美, 渡邉 誠衛, 大野 剛, 高橋 仁. 酸生成の少ない清酒酵母の簡易選抜法. 秋田県総合食品研究センター報告. 2014. 16. 17-23,図巻頭1枚
髙橋 仁. 秋田の清酒のブランド化を目指して. 日本醸造協会誌. 2014. 109. 6. 401-401
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MISC (2):
Studies on the transparent White-core Graing of the "Gin'nosei" Rice Cultivar which is Suitable for Sake Brewing
Elimination of "Hineka", an Overaged Flavor,from Aged Sake by Immobilized Yeast Cells
Patents (4):
カプロン酸低生成酵母
新規麹菌
麹のタンパク質分解酵素活性測定用の基質、タンパク質分解酵素活性測定方法及びキット
新規酵母及びそれを用いた清酒の製造法
Lectures and oral presentations (10):
秋田県総合食品研究センター : 日本酒の研究紹介(北日本支部,Branch Spirit)
(生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi 2012)
3P-1152 Influence of the phytic acid on amino acid metabolism products related to taste of the sake
(日本生物工学会大会講演要旨集 2010)
1Gp14 Correlation between the amount of amino acid in sake koji and phytase activity
(日本生物工学会大会講演要旨集 2009)
3Ea13 The sake brewing by aspergillus oryzae strains of the low peptidase activity.
(日本生物工学会大会講演要旨集 2008)
2G15-5 The effect of varieties on the production of amino acids from the steamed rice using the koji enzyme extract
(日本生物工学会大会講演要旨集 2007)
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Education (2):
- 1982 Tohoku University Faculty of Agriculture
Tohoku University
Professional career (1):
生物資源科学 (秋田県立大学)
Work history (2):
2017/04 - 現在 Akita Research Institute of Food and Brewing
2013/04 - 2017/03 Akita Research Institute of Food and Brewing
Awards (4):
2017/11 - 公益社団法人発明協会 東北地方発明表彰 特許庁長官賞 甘くて白い秋田オリジナル麹の開発
2012/11 - 公益社団法人発明協会 東北地方発明表彰 発明奨励賞 新規清酒用酵母とそれを用いた清酒の製造法
2010/02 - 全国食品試験研究場所長会 優良研究・指導業績表彰 酒造好適米の開発と普及
1999/10 - 日本醸友会 奨励賞 酒造好適米「吟の精」の潜在的な心白について
Association Membership(s) (4):
日本生物工学会
, 日本醸造学会
, Journal of the Brewing Society of Japan
, Journal of Fermentation and Bioengineering, Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
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