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J-GLOBAL ID:200901040346851104   Update date: Sep. 28, 2022

Takahashi Hitoshi

タカハシ ヒトシ | Takahashi Hitoshi
Affiliation and department:
Job title: Researcher
Research field  (1): Applied microbiology
Research keywords  (6): タンパク質 ,  米 ,  醸造 ,  清酒 ,  Rice ,  Brewing
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2006 - 2009 新規酒造好適米「秋田酒こまち」の栽培技術確立と産地ブランド化
  • Breeding Rice Suitable for Sake brewing
Papers (38):
MISC (2):
  • Studies on the transparent White-core Graing of the "Gin'nosei" Rice Cultivar which is Suitable for Sake Brewing
  • Elimination of "Hineka", an Overaged Flavor,from Aged Sake by Immobilized Yeast Cells
Patents (4):
Lectures and oral presentations  (10):
  • 秋田県総合食品研究センター : 日本酒の研究紹介(北日本支部,Branch Spirit)
    (生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi 2012)
  • 3P-1152 Influence of the phytic acid on amino acid metabolism products related to taste of the sake
    (日本生物工学会大会講演要旨集 2010)
  • 1Gp14 Correlation between the amount of amino acid in sake koji and phytase activity
    (日本生物工学会大会講演要旨集 2009)
  • 3Ea13 The sake brewing by aspergillus oryzae strains of the low peptidase activity.
    (日本生物工学会大会講演要旨集 2008)
  • 2G15-5 The effect of varieties on the production of amino acids from the steamed rice using the koji enzyme extract
    (日本生物工学会大会講演要旨集 2007)
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Education (2):
  • - 1982 Tohoku University Faculty of Agriculture
  • Tohoku University
Professional career (1):
  • 生物資源科学 (秋田県立大学)
Work history (2):
  • 2017/04 - 現在 Akita Research Institute of Food and Brewing
  • 2013/04 - 2017/03 Akita Research Institute of Food and Brewing
Awards (4):
  • 2017/11 - 公益社団法人発明協会 東北地方発明表彰 特許庁長官賞 甘くて白い秋田オリジナル麹の開発
  • 2012/11 - 公益社団法人発明協会 東北地方発明表彰 発明奨励賞 新規清酒用酵母とそれを用いた清酒の製造法
  • 2010/02 - 全国食品試験研究場所長会 優良研究・指導業績表彰 酒造好適米の開発と普及
  • 1999/10 - 日本醸友会 奨励賞 酒造好適米「吟の精」の潜在的な心白について
Association Membership(s) (4):
日本生物工学会 ,  日本醸造学会 ,  Journal of the Brewing Society of Japan ,  Journal of Fermentation and Bioengineering, Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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