研究者
J-GLOBAL ID:200901052285482508
更新日: 2024年02月14日
内海 成
ウツミ シゲル | Utsumi Shigeru
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所属機関・部署:
京都大学 大学院農学研究科 農学専攻 品質科学講座 品質設計開発学分野
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職名:
教授
ホームページURL (1件):
http://www.hinshitsusekkei.kais.kyoto-u.ac.jp
研究分野 (3件):
食品科学
, 応用生物化学
, 植物分子、生理科学
研究キーワード (6件):
タンパク質食糧学
, 食品タンパク質工学
, 植物分子生物学
, Food Protein
, Food Protein Engineering
, Plant Molecular Biology
競争的資金等の研究課題 (8件):
種子貯蔵タンパク質の輸送・集積の分子機構
遺伝子工学に基づく有用タンパク質・ペプチド高含有作物の開発
植物性食糧タンパク質の食品機能のタンパク質工学による改質
植物性食糧タンパク質及び食品酵素のX線結晶構造解析
Molecular Mechanism of Seed Storage Protein Traffic and Accumulation
Development of Crops containing valuable proteins or peptides at high level by Gene Manipuration
Improvement of Food Quality of Plant Food Proteins by Protein Engineering
X-ray Crystallography of Plant Food Proteins and Food Enzymes
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MISC (117件):
Evaluation of solubility and emulsifying property of soybean proglycinin and rapeseed procruciferin in relation to structure by protein engineering(共著). J. Agric. Food Chem. 2005. 53. 22. 8736-8744
MRG Tandang, N Atsuta, N Maruyama, M Adachi, S Utsumi. Evaluation of the solubility and emulsifying property of soybean proglycinin and rapeseed procruciferin in relation to structure modified by protein engineering. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. 2005. 53. 22. 8736-8744
Molecular analysis and physicochemical properties of electrophoretic variants of wild soybean Glycine soja storage proteins(共著). J. Agric. Food Chem. 2005. 53. 9. 3658-3665
Structure-function relationship of soybean proglycinins at subunit level (共著). J. Agric. Food Chem. 2005. 53. 9. 3650-3657
T Fukuda, N Maruyama, A Kanazawa, J Abe, Y Shimamoto, M Hiemori, H Tsuji, T Tanisaka, S Utsumi. Molecular analysis and physicochemical properties of electrophoretic variants of wild soybean Glycine soja storage proteins. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. 2005. 53. 9. 3658-3665
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特許 (3件):
グリシニン、β-コングリシニンおよびプログリシニンの結晶、三次元座標、三次元構造およびそのモデル並びに利用
大豆蛋白質及びこれを有効成分とする乳化剤
ダイズグリシニンを発現するトランスジェニック植物
書籍 (18件):
Molecular design of soy proteins for enhanced food quality(共著)
In Food Biotechnology:Second edition CRC Press LCL 2005
Molecular design of soy proteins for enhanced food quality (共著)
In Food Biotechnology: Second edition CRC Press LCL 2005
高機能化ダイズタンパク質の分子設計
タンパク質工学 医学出版 2003
Food protein engineering of soybean proteins and the development of soy-rice.
Engineering Crop Plants for Industrial End Uses(Portland Press) 1998
Food protein engineering of soybean proteins and the development of soy-rice.
Engineering Crop Plants for Industrial End Uses(Portland Press) 1998
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Works (4件):
高品質タンパク質集積ナタネの開発
2000 - 2002
Development of canola accumulating proteins with high quality
2000 - 2002
生理機能調節性タンパク質集積作物の開発と利用に関する総合的基盤研究
1996 - 2001
Basic research for molecular breeding and utilization of crops accumulating physiologically functional proteins
1996 - 2001
学歴 (4件):
- 1975 京都大学 農学研究科 食品工学
- 1975 京都大学
- 1973 京都大学 農学部 食品工学
- 1973 京都大学
学位 (1件):
農学博士 (京都大学)
経歴 (10件):
2001 - 2004 京都大学農学研究科 教授
2001 - 2004 Professor, Graduate School of Agriculture,
1995 - 2001 京都大学食糧科学研究所 教授
1995 - 2001 Professor, Research Institute for Food Science,
1985 - 1995 京都大学食糧科学研究所 助教授
1985 - 1995 Associate Professor, Research Institute for
京都大学食糧科学研究所 助手
京都大学
Food Science, Kyoto University
Research Associate, Research Institute for
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委員歴 (3件):
日本食品科学工学会 英文誌編集委員 関西支部評議員
日本生化学会 評議員
日本農芸化学会 関西支部評議員
受賞 (2件):
1992 - アサヒビール生活科学研究賞
1989 - 農芸化学奨励賞
所属学会 (4件):
国際植物分子生物学会(International Society for Plant Molecular Biology)
, 日本食品科学工学会
, 日本生化学会
, 日本農芸化学会
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