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J-GLOBAL ID:202102262783190061   整理番号:21A2113275

異なる保持時間および反復による熱水分処理により処理した高膨潤天然澱粉の特性【JST・京大機械翻訳】

Properties of High-Swelling Native Starch Treated by Heat-Moisture Treatment with Different Holding Times and Iterations
著者 (4件):
資料名:
巻: 25  号: 23  ページ: 5528  発行年: 2020年 
JST資料番号: U7014A  ISSN: 1420-3049  CODEN: MOLEFW  資料種別: 逐次刊行物 (A)
記事区分: 原著論文  発行国: スイス (CHE)  言語: 英語 (EN)
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タピオカおよびジャガイモ澱粉を用いて,糊化特性,膨潤力(SP),溶解性および糊化特性に及ぼす熱水分処理(HMT;9596C,060分,16反復)の影響を調べた。タピオカ澱粉はアミロースの類似した含量と重合度を有したが,ジャガイモ澱粉に対するアミロペクチン短/長鎖比が高かった。HMT後,糊化温度範囲はタピオカ澱粉で狭くなったが,ジャガイモ澱粉では広がった。SPと溶解性の減少は,ジャガイモ澱粉よりもタピオカで少なく,タピオカの中程度の膨潤糊化プロファイルへの漸進的シフトと,ジャガイモの限定膨潤プロファイルへの劇的な変化を伴った。さらに,HMTタピオカ澱粉に対するSPおよび最大粘度の減少範囲は,それぞれ4763%および036%の範囲であり,HMTジャガイモ澱粉は8992%および6394%であった。これらの知見から,糊化中の澱粉の顆粒膨張と粘度変化は,HMT保持時間と反復を変えることによって段階的に調整できることが分かった。Copyright 2021 The Author(s) All rights reserved. Translated from English into Japanese by JST.【JST・京大機械翻訳】
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分類 (3件):
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澱粉  ,  多糖類  ,  食品の品質 
引用文献 (19件):
  • Hoover, R. The impact of heat-moisture treatment on molecular structures and properties of starches isolated from different botanical sources. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2010, 50, 835-847.
  • Gunaratne, A.; Hoover, R. Effect of heat-moisture treatment on the structure and physicochemical properties of tuber and root starches. Carbohydr. Polym. 2002, 49, 425-437.
  • Jiranuntakul, W.; Puttanlek, C.; Rungsardthong, V.; Puncha-Arnon, S.; Uttapap, D. Microstructural and physicochemical properties of heat-moisture treated waxy and normal starches. J. Food Eng. 2011, 104, 246-258.
  • Sui, Z.; Yao, T.; Zhao, Y.; Ye, X.; Kong, X.; Ai, L. Effects of heat-moisture treatment reaction conditions on the physicochemical and structural properties of maize starch: Moisture and length of heating. Food Chem. 2015, 173, 1125-1132.
  • Wang, H.; Wang, Z.; Li, X.; Chen, L.; Zhang, B. Multi-scale structure, pasting and digestibility of heat moisture treated red adzuki bean starch. Int. J. Biol. Macromol. 2017, 102, 162-169.
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