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J-GLOBAL ID:200901007973072865   Update date: Sep. 04, 2020

Shirasugi Naoko

シラスギ ナオコ | Shirasugi Naoko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Food sciences
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2015 - 2017 人間の暗黙知とカオス混合理論を組み合わせた革新的撹拌装置の開発
  • 2013 - 2015 食文化に根差した省エネ・低炭素型地域コミュニティー創生への挑戦
  • 2013 - 2015 食の安全を重視したスマートキッチン・ダイニングの構築による省エネルギーと低炭素化
  • 2008 - 高齢者の主体的で生き生きとした発達を支援する生活環境づくりへの発達環境学的接近
  • 2005 - L.Greenの健康行動変容モデルを適用した系統的給食教育プログラムの開発
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Papers (37):
  • Naoko (Kataoka) Shirasugi, Harumi Sakuda, Yukari Tachibana, Etsu Kishida, Kaoru Sakamoto, Kana Ioku, Saeko Morii, Hironori Masui, Miwa Horiuchi, Kozue Nakatani, et al. Understanding of the Heating Process Description of Rice-Cooking in a Pot on a Stovetop, Appearing on Elementary Home Economics Textbooks : A Survey among Prospective School Teachers m the University. Journal of Cookery Science of Japan. 2020. 53. 2. 114-126
  • Current State and Problems of Rice-Cooking Practical Lessons in Home Economics from the Teachers' Point of View in Elementary School. 2020. 53. 1. 44-52
  • Kazuya Ikeda, Hayato Masuda, Naoko (Kataoka) Shirasugi, Sachiko Honda, Takafumi Horie, Naoto Ohmura. CFD Analysis of Effective Human Motion for Whipping Heavy Cream by Hand. Chemical Engineering Transactions. 2019. 75. 121-126
  • Morii Saeko, Sakamoto Kaoru, Shirasugi (Kataoka) Naoko. The Reverse Phenomenon in Water Absorption Rate in Japonica Rice Grains Caused by Long-term Soaking in Water at Different Temperatures. Journal of Cookery Science of Japan. 2019. 52. 3. 159-168
  • Kaoru Sakamoto, Shiro Kishihara, Naoko Kataoka-Shirasugi. Effect of Thermostability of Granulated Sugars on the Flavor of Cooked Food. Food Science and Technology Research. 2018. 24. 1. 111-118
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MISC (6):
  • Naoko Kataoka-Shirasugi, Yumi Sako, Taisaku Amakawa. Effects of acetic, succinic and citric acids on the response of the salt receptor cells of the fly, Phormia regina: An electrophysiological study by tip-recording. CHEMICAL SENSES. 2016. 41. 9. E230-E231
  • SHIRASUGI NAOKO, MAKI NOBUE. 高齢者の食環境づくり 食卓の演出の提案. 神戸大学大学院人間発達環境学研究科研究紀要. 2010. 3. 2. 119-125
  • Hideko Kan, Naoko Kataoka-Shirasugi, Taisaku Amakawa. Identification of Camp Transduction Pathway in the Sugar Receptor Cell of the Fly: Study by the Patch Clamp Techniques. CHEMICAL SENSES. 2008. 33. 8. S144-S144
  • YAMANAKA JUNKO, SHIRASUGI NAOKO. 集団ユニットケアから個人の尊重にもとづくユニットケアへの環境移行 -グループケアにおける食づくりへの参加への提案-. 神戸大学発達科学部 研究紀要. 2006. 13. 2
  • INOUE, Mari, MARUYA, Nobuko, SHIRASUGI, Naoko, AOKI, Tsutomu. The Amenith of Life Environment. 神戸大学発達科学部研究紀要. 1998. 5-2, 347-362
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Books (11):
  • 栄養科学シリーズ NEXT 食べ物と健康 基礎調理学 4.3 台所からみる環境問題
    講談社サイエンティフィク 2017
  • 青年期発達百科事典(第1巻 「栄養」の項目)
    丸善出版 2014
  • 発達科学への招待 講義ノート
    かもがわ出版 2013
  • 発達科学への招待 資料集
    神戸大学発達科学部「発達科学への招待」運営委員会編集委員会 2012
  • do for から do with へ 高齢者の発達と支援(城 仁士編著) 第4章第2節 「食の安全を考えながら食生活を楽しむ」
    ナカニシヤ出版 2009
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Lectures and oral presentations  (69):
  • 圧力センサを用いた嚥下動作の簡易計測法
    (日本調理科学会近畿支部第45回研究発表会 2019)
  • 高β-glucan 大麦含有食パンの調製と特性評価
    (日本調理科学会近畿支部第45回研究発表会 2019)
  • Analysis of Effective Human Motion for Whipping Heavy Cream by Hand toward Development of Novel Mixing Devices
    (International Workshop on Process Intensification 2018 (IWPI2018) 2018)
  • 人間動作模倣を導入した新しい撹拌・混合操作理論に関する研究
    (化学工学会中国四国支部・関西支部合同徳島大会, 2018 2018)
  • 小学校家庭科教科書における鍋炊飯加熱過程の表現に対する教員志望大学生の理解
    (日本調理科学会平成30年度大会 2018)
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Education (1):
  • - 1987 大阪市立大学 大学院生活科学研究科後期博士課程修了
Professional career (2):
  • 学術修士 (大阪市立大学)
  • 学術博士 (大阪市立大学)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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