Rchr
J-GLOBAL ID:200901072199690522   Update date: Sep. 24, 2024

Makino Yoshio

マキノ ヨシオ | Makino Yoshio
Affiliation and department:
Research field  (3): Horticulture ,  Food sciences ,  Agricultural environmental and information engineering
Research keywords  (14): 分光分析 ,  鮮度保持 ,  包装 ,  機能性物質 ,  可視化 ,  数学モデル ,  果実 ,  野菜 ,  呼吸 ,  非破壊検査 ,  農業環境・情報工学 ,  Mathematical model ,  Storage ,  Horticultural product
Research theme for competitive and other funds  (40):
  • 2024 - 2029 呼吸酵素量と活性を抑制する収穫後園芸作物の長期保存
  • 2023 - 2024 急速冷凍による高栄養価含有冷凍野菜の製造
  • 2022 - 2023 令和4年県民健康・栄養調査(解析等)
  • 2022 - 2023 機械学習によるブロッコリー中スルフォラファン濃度最大化のための調理法解明
  • 2020 - 2022 中山間地におけるブロッコリーの生産から出荷をつなぐスマート農業システム
Show all
Papers (99):
  • Siripatrawan U, Makino Y. Assessment of food safety risk using machine learning-assisted hyperspectral imaging: Classification of fungal contamination levels in rice grain. Microbial Risk Analysis. 2024. 100295-100295
  • Siripatrawan U, Makino Y. Hyperspectral imaging coupled with support vector machine for classification of anthracnose infection on mango fruit. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy. 2024. 309. 123825
  • Kamruzzaman M, Kalita D, Ahmed M. T, ElMasry G, Makino Y. Effect of variable selection algorithms on model performance for predicting moisture content in biological materials using spectral data. Analytica Chimica Acta. 2022. 1202. 339390-339390
  • Makino Y, Ichinose K, Yoshimura M, Kawahara Y, Yuge L. Efficient preservation of sprouting vegetables under simulated microgravity conditions. PLOS ONE. 2020. 15. 10. e0240809-e0240809
  • Makino Y, Amino G. Digitization of broccoli freshness integrating external color and mass loss. Foods. 2020. 9. 9. 1305-1305
more...
MISC (92):
  • 牧野義雄. 包装による園芸作物の鮮度保持効果とその定量化技術. コンバーテック. 2024. 52. 8. 73-79
  • 牧野義雄. 微細孔袋包装による生鮮野菜の機能性成分増強. アグリバイオ. 2022. 6. 10. 940-941
  • 牧野義雄. 国産ネギの調理法および品質に関する調査. 香川短期大学紀要. 2022. 50. 153-157
  • Yoshio Makino. Paradigm shifts in post-harvest system engineering to contribute to the stable supply of horticultural products. 2021. 33. 4. 1-6
  • 牧野義雄. AIと光センシング技術を利用した生鮮食品の非破壊品質評価. 日本食品工学会誌. 2021. 22. 3. A8-A11
more...
Patents (8):
more...
Books (14):
  • A Guide to Near-Infrared Spectroscopy
    Nova Science Publishers 2023 ISBN:9798886977752
  • 食品容器包装の新しいニーズ、規制とその対応
    (株)技術情報協会 2020 ISBN:9784861048036
  • Handbook of Agricultural Machinery and Food Engineers
    2020 ISBN:9784339052671
  • 青果物の鮮度評価・保持技術-収穫後の生理・化学的特性から輸出事例まで-
    (株)エヌ・ティー・エス 2019 ISBN:9784860436216
  • 包装学基礎講座「(13)食品包装技法の科学」
    日本包装学会 2019
more...
Lectures and oral presentations  (406):
  • 包装・加熱処理と冷凍保存温度がブロッコリーの栄養成分含有量の消長に及ぼす影響
    (日本食品科学工学会第71回大会 2024)
  • 加熱および包装保存に伴うブロッコリー中機能性成分の動態
    (日本包装学会第33回年次大会 2024)
  • 栄養学
    (管理栄養士国家試験受験対策講座 2024)
  • Rapid and chemical-free method for monitoring quality of dried shrimp using machine learning-assisted hyperspectral imaging
    (11th Shelf Life International Meeting 2024)
  • 食物学、食品流通・消費
    (フードスペシャリスト資格認定試験直前対策講座 2023)
more...
Works (7):
  • Studies on the processed food with functional substances for biological activity
    2000 - 2002
  • 低塩加工調味料の衛生管理に関する研究
    牧野義雄 1999 - 2001
  • 醤油粕の家畜飼料への有効利用に関する技術開発
    牧野義雄 1997 - 2000
  • Studies on the effective utilization of soy sauce lees for domestic animal feed
    1997 - 1999
  • 青果物鮮度保持包装条件の最適化に関する研究
    牧野義雄 1991 - 1998
more...
Education (1):
  • 1982 - 1986 Kagawa University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Doctor (Agriculture) (Kyoto University)
Work history (11):
  • 2021/04 - 現在 Kagawa Junior College Department of Life Culture Professor
  • 2019/11 - 2022/11 South China University of Technology Academy of Conpemporary Food Engineering Visiting Professor
  • 2021/09 - 2021/09 Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology
  • 2007/07 - 2021/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences Associate Professor
  • 2004/07 - 2007/06 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences Lecturer
Show all
Committee career (39):
  • 2022/04 - 現在 香川県立笠田高等学校 学校評議員
  • 2021/01 - 現在 Foods Editorial Board Member
  • 2020/04 - 現在 農畜産業振興機構 評価委員会委員
  • 2019/11 - 現在 Food Packaging and Shelf Life Editorial Board Member
  • 2019/09 - 現在 日本生物環境工学会 編集幹事
Show all
Awards (23):
  • 2024/08 - 日本包装学会 功労賞
  • 2019/09 - 日本生物環境工学会 学術賞 貯蔵環境気体組成変化に対する収穫後野菜の応答に関する生理学的研究
  • 2018/06 - 日本食品機械工業会 AP賞(研究者評価部門) 非破壊分析による農作物の品質評価
  • 2018/05 - 日本農業工学会 フェロー
  • 2018/01 - Organizing Committee of 2nd International Conference on Food and Agriculture Technologies Best Presentation Award Visible near-infrared hyperspectral imaging coupled with multivariate analysis and image processing for detection of yellowness in ready-to-eat pork sausages
Show all
Association Membership(s) (6):
日本農学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR BIOLOGICAL SCIENCES IN SPACE ,  日本食品科学工学会 ,  日本生物環境工学会 ,  日本包装学会 ,  日本食品工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page